Vier jaar lang was minister Demir bijna dagelijks in beeld, maar nu stikstof het land in brand zet, is ze nergens te bekennen


Bart Eeckhout is hoofdcommentator bij De Morgen. Hij ziet dat de boze boeren niet op alle punten gelijk hebben, maar op een bepaald punt zeker wel.

Bart Eeckhout – De Morgen


Je zou het vakbondslui en klimaatactivisten kunnen vergeven als ze enige afgunst voelen over de zachtaardige behandeling die protesterende landbouwers genieten in de politieke wereld.

Zetten vakbondsmilitanten of groene manifestanten nog maar een teen op de openbare weg dan komt er al een politicus roepen over ‘terroristen’ en ‘gespuis’ dat liefst preventief gearresteerd wordt.

Maar wanneer boze boeren de Brusselse en de Antwerpse Ring en toegangswegen naar de haven van Zeebrugge afsluiten, dan buigen politici, van uiterst rechts tot uiterst links, het hoofd vol begrip.

Het punt is niet dat er geen begrip mag zijn voor het landbouwverzet.

Landbouwers hebben goede (en minder goede) redenen om boos te zijn. Maar er mag wel gewezen worden op de twee maten en gewichten.

Ook vakbondslieden of klimaatjongeren hebben vaak best legitieme redenen om zich zorgen te maken.

Er is nog iets merkwaardigs aan de politieke inschikkelijkheid met de landbouwers. Die landbouwers protesteren namelijk tegen de politieke besluitvorming.

Dan is het een beetje gek vanwege politici, van oppositie en meerderheid, om te knikken en te zeggen dat de landbouwers gelijk hebben.

Zelfs het nog maar pas goedgekeurde stikstofdecreet durft amper nog een Vlaams regeringslid te verdedigen.

Nu al klinkt het dat dat decreet “niet voor de eeuwigheid” bedoeld is en “over één of twee jaar” alweer vervangen kan zijn.

Alsof dat vooruitzicht van zelf georganiseerde toekomstige onzekerheid vertrouwen moet opwekken.

Intussen lijkt de minister die bevoegd is voor de stikstofkwestie, Zuhal Demir (N-VA), wel van de aardbol verdwenen.

Vier jaar lang was ze bijna dagelijks in beeld in een permanente campagne, maar nu stikstof het land in brand zet, is ze in geen velden of wegen te bekennen.

Alsof haar partij eindelijk ook inziet hoe ze zichzelf als Vlaamse, conservatieve formatie in nesten heeft gewerkt in landelijk Vlaanderen.

In haar enige grote, recente interview, in De Zondag, zei Demir: “Het akkoord zal nooit soepeler worden.” Die woorden zullen haar partijtop niet gerustgesteld hebben.

De stikstofkwestie is en blijft een vreselijk ingewikkeld dossier. Maar nu het decreet er is en de woede toch weer opvlamt, mag gezegd worden dat minister Demir en de N-VA veel te voortvarend en te politiek-strategisch te werk zijn gegaan.

In de poging om de Antwerpse havenbelangen te vrijwaren – wat legitiem is – en om tegelijk concurrent cd&v en haar Boerenbond-zuil te pijnigen, is vergeten geraakt dat achter de cijfers en statistieken over risicobedrijven ook mensen zitten.

Terecht heeft minister Demir het natuur behoud een versnelling hoger geschakeld.

Maar het uiteindelijke, maatschappijbreed gedeelde doel – minder stikstofuitstoot, meer gezonde, diverse natuur – had ook op een andere manier kunnen bereikt worden.

Zonder toe te geven op de doelstelling en met oog voor de realiteit van de landbouw in Vlaanderen vandaag.

Neen, de boze boeren hebben niet op alle punten gelijk, maar op dat punt zeker wel.


Beeld Eva Beeusaert/ Belga

Lees ook

Klik hier of op de hyperlink hieronder en vind andere berichten van

Bart Eeckhout


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven