Begrotingsbesprekingen bij Jambon muurvast – Demir gooit bommetje op gigantische koffers van de Boerenbond


Demir gooit bommetje op gigantische koffers van de Boerenbond en wil 800 miljoen daaruit in noodfonds voor boeren. cd&v reageert razend: begrotingsbesprekingen bij Jambon muurvast.

Business AM


De Vlaamse regering moet tegen maandag een begroting klaar hebben, en een Septemberverklaring die de ambities van de regering Jambon I verdedigt. Dat verloopt tot nu toe bijzonder stroef: na een onthullende Pano-reportage over de rijkgevulde koffers van de Boerenbond, die 5 miljard eigen vermogen heeft, en vorig jaar meer dan 600 miljoen euro winst boekte, gingen de poppen aan het dansen.

Zuhal Demir (N-VA), een beetje het enfant terrible van de coalitie, die al langer op ramkoers ligt met de Boerenbond en in afgeleide ook de moederpartij cd&v over onder meer het stikstofdossier, stelde voor om de winst van de afgelopen twee jaar in een noodfonds voor de boeren te stoppen.

Meteen zakte de sfeer compleet onder nul.

“Cd&v reageerde razend tot in de hoogste echelons. Ze gebruiken de uitval van Zuhal voor toegevingen in de begrotingsdiscussies. Maar ze kregen een duidelijke boodschap terug”, is binnen de Vlaamse regering te horen bij N-VA.

“Tja, dit is PFOS-bis hé”, zucht men bij Open Vld, over de eigengereide houding van Demir. “Veel zal toch afhangen van de houding van de partij van de minister-president”, zo is bij cd&v onderkoeld te horen.

In het nieuws: “De boer melkt de koe en de Boerenbond melkt de boer”, zo sneert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De details: Demir gaat al veel langer niet meer achteruit voor de machtige zuil van cd&v, maar kiest net voor de harde confrontatie. Een onthullende reportage van Pano gaf haar voeding.

 • Een duizelingwekkende 800 miljoen euro winst, bijna 200 miljoen in 2020 en liefst 610 miljoen euro in 2021, op een geconsolideerde omzet vorig jaar van 1,65 miljard euro.

  Een eigen vermogen in kas van liefst 5 miljard euro, in de holding van de Boerenbond, de Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond, 11 procent van de grootbank KBC in handen, 250 Aveve-winkels (u weet wel, die tuinbouwwinkels die als enige in heel de coronalockdown niet moesten sluiten, na zware lobbying via hun cd&v).

  Om maar te zeggen: de Boerenbond bulkt van het geld, en is hoogst rendabel.

 • Naar het businessmodel daarachter ging Pano, het onderzoeksprogramma van de VRT, op zoek. En daarbij kwamen ze met toch wel een aantal straffe stellingen naar voor, gestaafd door getuigenissen.

  De Boerenbond zou systematisch hun leden/klanten, de Vlaamse boeren, geduwd hebben naar schaalvergroting en uitbreiding van hun veestapel.

  Dat leidde tot de superwinsten vandaag, voor die Boerenbond, maar voor een hele reeks landbouwbedrijven die nu op hun limieten botsen, omwille van de scherpere stikstofnormen en andere milieuwetgeving.

 • Het Stikstofakkoord, dat de Vlaamse regering in maart van dit jaar sloot, met ook cd&v aan tafel, heeft het immers over een halvering van de stikstofuitstoot tegen 2030. Dat dwingt de boeren om andere economische modellen te exploreren dan enkel meer en groter.

 • De reportage, die volgens cd&v toch erg selectief is samengesteld en waarbij getuigenissen die niet strookten met de uitgangspunten van de makers geschrapt zouden geweest zijn, hakte er toch stevig in. En ze was koren op de molen van Demir, die prompt een nieuw communicatief offensief lanceerde richting haar vervloekte zuil.

  • “Telkens groter en meer was geen vraag van de boeren zelf, maar een doelbewuste strategie van de Boerenbond.”
  • “Zij dragen nu een verpletterende verantwoordelijkheid voor de pijnlijke situatie waarin boeren zich vandaag bevinden.”
  • “En in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen, vragen ze het stikstofbeleid aan te passen. Net omdat dit past in hun businessmodel: meer geld voor de Boerenbondholding.”

 • Dat werd in de ochtend wel gecounterd door de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), zelf niet van de Boerenbond-zuil, maar met meer dan uitstekende banden met voorzitter Lode Ceyssens.

  Brouns trok naar Radio 1, maar hield het daar beleefd: zijn strategie is al veel langer om niet in rechtstreeks conflict te gaan met Demir, en haar niet de boksmatch te geven die ze zoekt.

  De vraag wordt hoe langer hoe meer of dat vol te houden is, met een achterban die overkookt, en de zuil zelf, die nu diep ‘gekwetst’ is.

 • Brouns hield het bij een promopraatje voor de landbouw, en een zachte defensie: “Land- en tuinbouw zijn in Vlaanderen de meest kwaliteitsvolle van Europa”, “en dan is dat voor een stuk ook de verdienste van de Boerenbond, zo vond Brouns.

  “Zij adviseren hun landbouwers, maar het is de ondernemer zelf die de keuzes moet maken. En als die keuze in het verleden niet de juiste is geweest, dan moet dat in de toekomst anders kunnen.”
Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir (Beiden N-VA) – Getty Images

Bron: Business AM

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven