Nieuwsbrief – Eva Germeys – Lees-Tips


Adieu Chaleureux

Huis voor warm afscheid

Adieu Chaleureux


Nieuwsbrief

Hallo,

Met dit herfstweer lijkt het me tijd om een aantal boeken voor te stellen. Niets zo gezellig om binnen onder een dekentje of bij het haardvuur een goed boek te lezen. Of misschien kan het ideeën geven voor een pakje onder de kerstboom.

Ik beveel hieronder zelf 3 boeken aan.

(Klik op de hyperlinks voor meer info.)

Maar ik kreeg ook boekentips van een aantal onder jullie, waarvoor super bedankt. Boeken die ze zelf geschreven hebben, die ze graag gelezen hebben of waar ze veel aan hadden.

Je kan ze hieronder – via de hyperlinks – in willekeurige volgorde leren kennen.

Ik heb ze zelf niet gelezen en kan er dus ook niets over zeggen, maar misschien haal je er wel iets uit dat jou op dit moment kan helpen of bekoren?!

Veel leesplezier!

Warme groet

Eva


Traag naar de hemel
Evi Hanssen

Intiem en troostend relaas over een ongeneeslijke ziekte. Over een zachte dood. Maar vooral over het leven. Evi schrijft over de laatste levensfase van haar moeder Arlette.

Traag naar de hemel

Terug naar boven


Ik weet niet wat ik zeggen moet
Mariska Overman en Rob Bruntink

Hoe praat je over dood, verlies en rouw? Dit boek helpt je op weg. Het staat vol praktische tips, ook over hoe je met je eigen partner of ouders over de laatste levensfase kunt praten.

Ik weet niet wat ik zeggen moet

Terug naar boven


Het alfabet voor groot verdriet
Uus Knops

Dit boek helpt bij wat velen van ons zo moeilijk vinden: kinderen bijstaan in groot verdriet. Het boek geeft uitleg bij 26 woorden die te maken hebben met de dood en met groot verdriet. Bij elke letter van het alfabet maakte Sassafras De Bruyn een prachtige illustratie.

Het alfabet voor groot verdriet

Terug naar boven


Treurwil
Rik Van Puymbroeck

In Treurwil zoekt Rik Van Puymbroeck naar verdriet van vroeger en hoe je dat niet kan loslaten, maar juist wilt vasthouden en vorm wilt geven. Hoe de rouw minder rauw wordt, al verwoordt de tweeklank treffend de toch onmiskenbaar blijvende pijn.

Treurwil

Terug naar boven


Schoonheid in verlies
Veronique Sneyaert

Schoonheid in verlies is een bundeling van prachtige verhalen van mensen die iemand verloren hebben. Elk verhaal is uniek, want iedereen rouwt op zijn eigen manier.

De verhalen tonen de rauwheid van rouw en de schoonheid in kleine dingen die het verschil maken. Deze bijzondere verhalen worden versterkt door getuigenissen van ‘zachtmakers’: experten in hun vak die rouw en verlies voor anderen draaglijk maken.

Schoonheid in verlies is een boek om troost te vinden of te geven, om vast te pakken wanneer je ’t nodig hebt of om met liefde cadeau te geven.

Schoonheid in verlies

Een boek waar ik zelf ook wel als zachtmaker in had willen staan 😊

Terug naar boven


Hoogteverschillen
Julian Barnes

Dit zegt Walter over dit boek:

“Hoogteverschillen van Julian Barnes is er zo eentje waar ik ontzettend veel in terugvond. De schrijver, die zijn echtgenote verloor na 30 jaar huwelijk, beschrijft de verschillende emoties die na zo een ingrijpende gebeurtenis de kop opsteken zoals boosheid, verdriet, behoefte aan patronen, nood aan vrienden, eenzaamheid…

“In de eerste twee hoofdstukken wordt een kader opgehangen ontleend aan de geschiedenis van de ballonvaart en de fotografie om in het derde deel daarin zijn ganse rouwproces met verve te beschrijven.

Er wordt gewag gemaakt van de briljante vertaling, helemaal terecht. Voor mij een werkje (127 pagina’s) waar ik bij het lezen dikwijls bevestiging in vond; altijd een deugddoende ervaring als je je gevoelens zo accuraat beschreven vindt.

Misschien mag ik als toevoeging nog verwijzen naar het interview van Annemie Peeters met journalist Erik Raspoet in het programma Voorproevers.

Erik Raspoet, die meewerkte aan het tweede nummer van Reveil en die zijn echtgenote in de zomer van verleden jaar verloor.

Op het einde van het vraaggesprek verwijst hij naar het boek van Julian Barnes en worden er zekere passages uit voorgelezen. 

Alles is nog te herbeluisteren op VRTMax.

Getuigenis van Erik Raspoet

Hoogteverschillen

Terug naar boven


Zo donker buiten
Marnix Peeters

Afscheid van een moeder met Alzheimer.

“Zo donker buiten” is Marnix Peeters’ reconstructie van zijn moeders leven, haar laatste maanden en haar overlijden.

Zo donker buiten

Terug naar boven


Het uur blauw
Afscheid zonder nabijheid
Johan Terryn

De auteur verloor zijn vader in april 2020, midden in de lockdown. Door het gemis aan nabijheid die hij ervoer, maakte hij de podcast Het Uur Blauw waarin hij in gesprek ging met twaalf lotgenoten.

In dit boek verweeft Johan Terryn de verhalen van zijn tochtgenoten met een dertiende verhaal: dat van zijn eigen rouwproces.

Het resultaat is een unieke vertelling over wat het betekent om een dierbare te verliezen, over afscheid zonder nabijheid, over liefde en hoop. Van donker naar licht, zoals ook de zon zich op het uur blauw langzaam laat zien.

Het uur blauw

Terug naar boven


Gestameld liedboek
Moedergetijden
Erwin Mortier

De moeder van Erwin Mortier lijdt aan alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. De zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een literair en universeel meesterstuk dat veel verder reikt dan het ziekbed van zijn moeder.

Gestameld liedboek is een rauwe en tegelijk tedere elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.

Gestameld liedboek

Terug naar boven


Charlotte
Pia De Jong

Charlotte is het diep persoonlijke relaas van Pia de Jong over het jaar waarin zij haar pasgeboren, doodzieke dochter koesterde binnen de veilige cocon van haar gezin.

Haar werd verteld zich op het ergste voor te bereiden. In plaats daarvan koos zij voor de liefde.

Overweldigende liefde.

Charlotte

Terug naar boven


Schaduwkind
P.F. Thomése

P.F. Thomése schreef ‘Schaduwkind’ na de dood van zijn dochtertje Isa, toen hij zichzelf terugvond in doodstille kamers, tussen onervaren woorden die hij nog moest leren schrijven.

Het is een adembenemend relaas van dit zoeken naar woorden. Een heel leven wordt overhoop gehaald, elke betekenis moet opnieuw worden uitgevonden.

‘Als ze ergens nog is, dan in de taal’.

Schaduwkind

Terug naar boven


Nu ik dood zal gaan
Randy Pausch

Dit is wat Hilde over dit boek vertelt:

Randy Pausch, professor in de informatica, is een ‘gewone’ man met drie jonge kinderen, die op een dag te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft.

Een paar weken later geeft hij aan de universiteit zijn laatste college, die door de eenvoud en kracht ervan een miljoenenpubliek bereikt.

Het college ging over alles waar Randy in gelooft. Het ging over het leven.

Nu ik dood zal gaan

Je kan deze inspirerende speech “How to achieve your childhood dreams” op youtube bekijken.

Er gaat een immense kracht van uit.

Terug naar boven


Een kind sterft
Op weg met rouwende ouders
Guido De Pauw

Guido De Pauw heeft het over troost en helen van wonden, over uitspreken van verdriet in plaats van het te ontlopen, over antwoorden op fundamentele vragen als: Waarom moeten mensen lijden? En hoe zit het met Gods ogenschijnlijke onverschilligheid?

Een bijzonder boek voor rouwende ouders en hun naasten.

Een kind sterft

Terug naar boven


Rouw op je dak
Verder leven na de dood van een dierbare
Jos Brink

Jos Brink, stervensbegeleider en theatermaker, schreef een uniek en eerlijk boek over rouwen. Vanuit zijn lange ervaring probeerde Jos Brink richting te geven aan het rouwproces van de lezer.

In dit boek probeert Jos Brink geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie.

Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert.

Rouw op je dak

Terug naar boven


Wat mijn hart je zeggen wil
Hans Stolp

Als je verdriet hebt of door een moeilijke levensfase heengaat, hoe verwerk je dat? En hoe verwerk je de dood van een geliefd iemand?

Of als je kind keuzes maakt waar jij niet achter kunt staan, wat doe je dan?

Over al dit soort levensvragen – en de gevoelens waar je dan doorheen gaat – gaat dit boek. Daarnaast laat het zien hoe je juist op het doorleven van dit soort vragen een innerlijke winst kunt behalen.

Een winst die je uiteindelijk doet zeggen: het is goed zoals het is.

Wat mijn hart je zeggen wil

Terug naar boven


Het kleine sterven
Annemie Struyf & Lut Celie

De dood van een kind verstoort onze kijk op het leven veel ernstiger dan die van een volwassene, want kinderen ‘horen’ niet te sterven.

Wat in dit documentaire verhaal over kinderen en de dood centraal staat, zijn de gevoelens en gedachten van kinderen en volwassenen die op het scherp van de snee leven.

Het kleine sterven

Terug naar boven


Jij bent gekomen om te blijven
Woorden en beelden van troost
Claire vanden Abeele

Dit is een boek over troost. Het gaat over de stroming van innerlijk gedeeld leven, over verbondenheid die niet te stoppen is en verder een weg zoekt over de onomkeerbaarheid van de dood heen.

Het is een klein testament over een nalatenschap die liefde heet.

Jij bent gekomen om te blijven

Terug naar boven


Hoe je vader te verliezen
Tine Bergen

Een verhaal over rouw en de impact die dat heeft op al onze rollen en relaties. En over hoe je soms eerst moet geloven, voor je kan zien.

Hoe je vader te verliezen

Terug naar boven


Als ik er niet meer ben
Manu Keirse

Je leeft maar één keer, maar hetzelfde kan gezegd worden van sterven. Een goede aanpak van de laatste fase van je leven kan je toelaten op een mooie manier afscheid te nemen.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die zich wil voorbereiden op het levenseinde, maar ook voor mensen die anderen hierin willen bijstaan.

Het nodigt uit om tijdig na te denken over later. Later begint namelijk vandaag. Het boek laat zien hoe je je eigen leven ten volle kunt leven, maar ook hoe je mensen die je dierbaar zijn hierin kunt helpen en ondersteunen.

Als ik er niet meer ben

Terug naar boven


Nog een boekentip? Stuur gerust door!

Er zijn oneindig veel boeken geschreven over de thema’s afscheid, rouw en troost. Ik start op mijn website binnenkort een pagina met boekentips. Wil je nog een boek aanbevelen? Stuur het me gerust door dan bekijk ik of ik het kan opnemen op mijn website. Ik beveel er wel alleen boeken aan die ik zelf effectief gelezen heb en goed vond. (oh ja, die webpagina bestaat nog niet … een to-do’tje voor de komende weken).

Adieu Chaleureux
Huis voor warm afscheid

Eva Germeys
Verhalenverteller bij afscheid
Troostcompagnon


Contact

Wil je de nieuwsbrief ontvangen?
Stuur me een mailtje.

Wil je meer info?
info@adieuchaleureux.be

Volg ons op Facebook en Instagram

Of luister naar de podcast Voor altijd
over warm en persoonlijk afscheid


Lees ook


Bron: Adieu Chaleureux

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven