Uitkijkpost – Beste Jos D’Haese, één voze vlek zal aan u blijven kleven tot u ze verwijdert

Beeld Eva Beeusaert, DM

Senior writer Joël De Ceulaer schrijft deze week een brief aan Jos D’Haese. Deze Uitkijkpost kan sporen van spot of satire bevatten.

Joël De Ceulaer - De Morgen


Uw huidige en toekomstige burgemeester Bart De Wever is een politieke zwendelaar van het zuiverste water, maar soms heeft hij gelijk. Als hij u in één zak stopt met de donkerste regimes uit de geschiedenis, bijvoorbeeld.

In die zak hoort uw partij tot nader order thuis. U zou zichzelf daaruit kunnen bevrijden, maar weigert dat.

Met deze brief geef ik u op de valreep van de verkiezingen nog één kans. Ik ga straks een vraagje stellen waarop u - zoals elke fatsoenlijke burger zou doen - simpelweg bevestigend kunt antwoorden.

Oefen alvast een beetje: “Ja. Zeker. Juist. Absoluut.”

Maar eerst een woord van dank. Ik ben vast niet de enige die enorm heeft genoten van de debattournee die u de jongste weken met De Wever hebt gedaan.

U vormt een topduo, dat mij weemoedig deed terugdenken aan wijlen Gaston & Leo.

Mocht de burgemeester bereid gevonden kunnen worden om een pornosnor te laten staan, zou zelfs de fysieke gelijkenis treffend zijn.

Iets meer variatie in de sketches, een iets gespierdere mimiek, en u kunt Het Witte Paard in Blankenberge wekenlang uitverkopen met een avondvullende show.

Ook uw fans, en die van uw tegenstrever, toverden deze week een lach op ons gelaat.

Ludo Van Campenhout, trouwe dienaar van De Wever en Benjamin Netanyahu, riep Vlaanderen op om dit seizoen niet naar De slimste mens te kijken, omdat Herman Brusselmans weer in de jury zit.

Een schattig staaltje deugpronkerij, waarmee Van Campenhout nog snel wat stemmen wilde scoren, maar ik verwacht geen waarneembare duik in de kijkcijfers.

Ook wat uw discipelen deden, zal op een koude steen vallen.

Ik verwacht zondag geen piek in uw grafiek omdat een groepje academici, kunstenaars en acteurs dinsdag in De Morgen opriep om in Antwerpen progressief te stemmen - zodat u burgemeester kunt worden van een coalitie met PDVA, Vooruit en Groen.

De krant vond die Open Brief van de rood-groene brigade een voorpagina waard, maar tegelijk hoorde er een lachband bij.

Onze lezers zijn slimme, zelfstandige, geëmancipeerde burgers die hun stemgedrag niet afstemmen op wat Tom Lanoye, Saskia de Coster en de gevallen culturo Marc Verstappen hen adviseren - die laatste is, zoals hij dat zelf zou formuleren, vast een heet beest dat goed kan neuken, altijd lekker op zondagochtend, maar nu gaat de democratische hoogmis even voor.

Ter attentie van uw cheerleaders, even dit: het getuigt van een goede intellectuele hygiëne om alleen teksten te ondertekenen die je helemaal zélf hebt geschreven.

Zeker als het over politiek of pandemie gaat - denk aan het beruchte Wintermanifest uit 2021, ook zo'n fuik waarin verdwaalde intellectuelen zich lieten vangen.

Ik heb sowieso liever dat Bekende Koppen mij commerciële rommel proberen aan te smeren dan hun ideologie. Waar is de goede oude tijd dat Eddy Merckx sigaretten verkocht, en Hugo Claus kaas aanprees?

Het grote probleem met de oproep om u straks in een Josmobiel door Antwerpen te laten rijden, is dat u ongeschikt bent om te besturen. Daarin moet ik De Wever gelijk geven.

Niet dat ik geloof in zijn vunzig complot theorietje dat u op TikTok goed scoort dankzij Chinese clickfarms, niet dat ik geloof dat u de stad economisch ten gronde zult richten.

Ik geloof zelfs niet in het hoefijzermodel waarmee De Wever de altijd gedienstige media besmette, want dat model is onnozel: PVDA is niet te vergelijken met Vlaams Belang.

Uw programma is niet ranzig, maar legitiem. U mag ook kiezers verleiden in de moskee, u mag de overheid steviger laten ingrijpen op de markt, u mag het geschifte en levensgevaarlijke plan hebben om uit de NAVO te stappen - allemaal prima. Vrijheid, blijheid!

Maar één voze vlek zal aan u blijven kleven tot u ze verwijdert: de stiekeme adoratie die uw partij nog altijd heeft voor 2 van de moorddadigste regimes uit de twintigste eeuw, en alles wat zich in het kielzog daarvan voltrok.

Daar moet u mee kappen. Vandaag. Niet met doorweekte debatfiches, maar met klare taal.

Zolang u dat niet doet, zit uw deur aan de binnenkant op slot, net zoals die van Vlaams Belang.

Men bestuurt geen stad met een partij die Mao en Stalin niet in de krachtigste termen veroordeelt.

Het is niet de eerste keer dat ik de kwestie te berde breng. Ik viel er uw vorige voorzitter Peter Mertens en ook uzelf eerder al mee lastig. Maar nooit leidde dat tot duidelijkheid.

Ik heb Mertens in een radioprogramma met Luk Alloo ooit de gelegenheid geboden om voor eens en altijd van dit gezeur af te zijn.

Ik stelde hem een vraag waarop hij alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ hoefde te antwoorden. Dat wilde hij niet, hij trakteerde mij op een felle driftbui.

Omdat u van de nieuwe generatie bent, wil ik het bij deze, mijnheer D’Haese, toch nog eens proberen. Ik stel de vraag, u kunt antwoorden met: “Ja. Zeker. Juist. Absoluut.”

De vraag luidt als volgt:

Kunt u akkoord gaan met de simpele historische stelling dat Stalin en Mao totalitaire massamoordenaars waren die samen met Adolf Hitler in dezelfde cirkel van de hel thuishoren, namelijk de cirkel die zich helemaal onderaan bevindt?

Neem uw tijd.

Bel gerust uw kameraden van de Open Brief om advies - dat geven ze toch zo graag. En laat het de Antwerpenaars nog snel even weten voor ze ter stembus trekken.

Hoogachtend

Joël De Ceulaear, senior writer


Beeld Eva Beeusaert, DM
Beeld Eva Beeusaert, DM

Lees ook

Klik op de hyperlinks en lees meer berichten

Joël De Ceulaer

,

Lees ook



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven