David Van Reybrouck

Wij plunderen onze kleinkinderen,
wij bestelen onze kinderen,
wij vergiftigen ons kroost.

Wij plunderen onze kleinkinderen, wij bestelen onze kinderen, wij vergiftigen ons kroost.

David Van Reybrouck

Rain Requiem

Huizingalezing

De kolonisatie van de toekomst.
Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe.

Op 12 december 2021 sprak David Van Reybrouck in de Pieterskerk in Leiden de 50e Huizingalezing uit, met als titel ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’. Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. 

Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Na afloop van zijn lezing wordt Van Reybrouck kort geïnterviewd door twee Leidse studenten: Sander van der Horst (student Research Master Colonial and Global History) en Vera van Heel (student MA Archeologie en MA Religious Studies).

Burgerberaad klimaatcrisis

Democratie draait om het delen van waarden

Wij zijn geen gezond land

Zwijgen is geen optie

Hij toont ons de geschiedenis en helpt ons die te beïnvloeden. Zijn boek over Congo, de G1000, het boek Tegen Verkiezingen, Een Jihad van Liefde, allemaal David Van Reybrouck.

Hij kwam op een zaterdagochtend bij ons langs. We hebben achteraf samen gegeten en daarna uren door de stad gedwaald om te bekomen.

We gaan een paar moeilijke decennia tegemoet. Dat is jammer. Maar laat ons die samen, als een boeddhistische stormram, tegemoet gaan. Hoppa!

Revolusi

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden.

Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.

In samenwerking met De Correspondent.

In de media

Dubbelinterview
Annelies Verlinden en David Van Reybrouck

David Van Reybrouck
Mensen kunnen klimaatactie ongeloooflijk opzwepen

David Van Reybrouck
Wij bestelen onze kinderen en plunderen onze kleinkinderen

David Van Reybrouck
#ClimateJusticeForRosa

De Morgen
Dubbelinterview Stefan Hertmans en David Van Reybrouck

De Morgen/Humo
Dubbelinterview David Van Reybrouck en Eva Rovers

Portret
Het voelt steeds meer alsof ik aan het sterfbed van een moeder zit

Revolusi
Van een zoektocht naar noodmuskaat tot massagegeweld

Klimaatzaak
Maart 2021

For ever young

Genietend van de lente,
in de herfst van mijn leven.

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven