Fort 5

Geschiedenis en omgeving

Geschiedenis

Fort 5 is sinds 1977 eigendom van gemeente Edegem. Talrijke verenigingen vonden er hun thuis en er is voor ieder wat wils. Voor de kinderen is er in Fort 5 een speeltuin, speelplek voor motorische gehandicapten, ravotheuvel, speelheuvel, fit-o-meter en pétanque. 

Het speelbos ‘Dikke Bertha’ vind je op de buitenglacis bereikbaar via Donk en Parklaan. Hier kan je naar hartenlust ravotten en kampen bouwen. Een roetsjbaan en een boomhut maken het spel een stuk leuker en spannender.

De buitenspeelruimte van de IBO (Initiatief Buitenschoolse kinderopvang) De Speelclub met een geïntegreerd verkeerspark is toegankelijk voor het publiek na de openingsuren van het IBO.

Verder is er de bioklas die een belangrijke natuureducatieve functie heeft in het gebied (12000 bezoekers per jaar) en een bijenpark. Tot slot vormen de forten belangrijke overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. 

Om die reden zijn een aantal forten, waaronder Fort 5 te Edegem, aangeduid als habitatrichtlijngebied. Er gebeuren jaarlijkse wintertellingen door de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt. 70 à 90 vleermuizen (6 tot 9 soorten) overwinteren in ons Fort 5. 

In de zomer gebruiken de vleermuizen het fort als zogenaamde ‘zwermplaats’ waar ze een partner zoeken. Hierdoor heeft Edegem een belangrijke verantwoordelijkheid in het behoud van deze dieren. Een gedeelte van de contrescarpe aan de droge gracht van het binnenfort is al vleermuizenreservaat. 

Met steun van Europees en Vlaams geld worden nog meer kamers geschikt gemaakt voor het zwermen of de winterslaap. Ook de bestaande verlichting in en om het fort wordt omgevormd tot vleermuisvriendelijke ledverlichting.

De historische gidsen van Erfgoed Edegem verzorgen rondleidingen op het domein.

Fort 5 is het hele jaar door dagelijks open vanaf 6.45 tot 21 uur. Alle wandelwegen behalve die van het binnenfort zijn vrij toegankelijk voor het publiek. 

Honden zijn welkom maar moeten aan de leiband behalve in de speciaal afgebakende hondenloopzone.

Natuurbelevingspad

Een reuzenboomhut, een speelkabelbaan, een vogelkijkwand, klimtouwen, een glijbaan en een picknickplaats.

Het is maar een greep uit wat er te beleven valt langs het natuurbelevingspad in Fort 5.

Wie het bewegwijzerde pad volgt, komt tijdens de wandeling allerlei speelelementen, natuurkunstwerken en andere bezienswaardigheden tegen. 

Fort 5 Wandeling

Ga zelf op natuurontdekkingstocht in Fort 5.

Scan de QR-code en je vindt alle informatie voor onderweg.

Zet het document op je iPhone.
Je kan het offline raadplegen.
Geniet ervan!

Speelbos 'Dikke Bertha'

Met een gigantische picknickbank, een kabelbaan, een reuzenboomhut en kampenplatformen, staat dit speelbos garant voor een fantastisch uitstapje in Edegem.

Bioklas

Sinds de oprichting in 1984 is het een gevestigde waarde voor kleuter-, lager en secundaire scholen. Het is uniek in Vlaanderen. 

Je kan met je klas op bezoek komen naar de Bioklas om onder de begeleiding van een ervaren lesgever op een actieve manier de natuur te leren kennen en te beleven. Je kan als leerkracht kiezen uit een rijk en gevarieerd aanbod van thema’s: dieren en planten, wetenschap, techniek en leefmilieu.

Observeren, onderzoeken, verkennen, een neus ontwikkelen voor natuur…? Een bezoek aan de Bioklas is een buitenkans om enkele leerdoelen aan bod te laten komen in een groene omgeving.

Maar ook voor de gezinnen hebben we een aanbod van o.a. leuke verjaardagsfeestjes!

For ever young

Genietend van de lente,
in de herfst van mijn leven.

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven