Street Art

Bart Boudewijns – Alias SMOK

Street art

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. 

Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. 

Street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden, muurschilderingen en mobielen vallen hieronder.

Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn.

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. 

Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

In Edegem kennen we street art artist
Bart Boudewijns (51)
alias SMOK

Sporthal Den Willecom

Midden in de zomervakantie van 2019 ging Bart Boudewijns aan de slag in zijn eigen gemeente, Edegem.

“Eigenlijk heeft dit project al een voorgeschiedenis van twee jaar. In het verleden heb ik met twee andere Edegemse kunstenaars panelen met street art gemaakt om duidelijk te maken dat Edegem een fairtrade-gemeente was geworden.”

“Het gemeentebestuur vroeg of we voor de zijgevel van Den Willecom geen ontwerp konden opmaken dat de Europese waarden voorstelde.”

“We hadden een ontwerp klaar, maar de medewerkers van de diensten die binnenkort hiernaast in het nieuwe vrijetijdscentrum Kruispunt komen werken, wilden iets anders.”

“Daarom ben ik alleen verder gegaan en heb ik een workshop met hen gehouden om uit te zoeken welke woorden moesten worden omgezet in het ontwerp. 

“De conclusie was dat vooral tot uiting moest komen waar Edegem voor staat en welke waarden belangrijk zijn.”

Zo ontstonden de zwaan en de knuffel.

“De zwaan staat voor traditie, trouw, sierlijkheid en klassiek. Terwijl de hug of knuffel termen als open, vriendelijk en ontmoeten moet weergeven.”

“Vooral dat laatste was heel belangrijk voor de medewerkers van de gemeente.”

Bart Boudewijns in Gazet van Antwerpen

The making of ...

klik op de foto’s voor een groter formaat.

Met dank aan Albert Van Hees

Bart ‘SMOK’ Boudewijns

Kunstenaar SMOK geeft wereldwijd straten kleur.
“Naar San Francisco voor een piepklein muurtje…
Ik krijg de raarste verzoeken”

Je zag zijn werk wellicht al verschillende keren opduiken. Vooral in Edegem – waar hij woont – en de rest van het Antwerpse, maar ook elders in België en zelfs tot in Zweden en Mexico. 

Bart Boudewijns (51) geeft een kijk achter de schermen hoe hij als ‘SMOK’ het kleurenpalet van het dierenrijk tot in ons straatbeeld brengt. 

“Jonge gasten kunnen nu experimenteren zonder zich zorgen te maken over gepakt te worden. Dat is bij ons ooit anders geweest.” 

Een gesprek over zijn fascinatie voor dieren, mogelijke toekomstige projecten, de uiteenlopende reacties op zijn werk… 

En ‘collega’ Matthias Schoenaerts.

Best Street art 2021

Edegemse straatartiest SMOK genomineerd voor beste street art 2021

‘Watch your silverback’ is te bewonderen in Dendermonde

De Bomma en Den Bompa

De Bomma

In de Britse krant London Evening Standard verscheen een overzicht van achttien inspirerende street-artkunstwerken van over de hele wereld. Eén ervan is deze Bomma van Edegemnaar Bart Boudewijns, alias SMOK

Den Bompa

Vijf jaar nadat het Marcel Janssenspad in Edegem werd opgefleurd met de graffitimuur van een hippe bomma maakte streetart-kunstenaar SMOK aan de overzijde van het pad het antwoord: Den Bompa, die zegt dat Edegem goed bezig is.

In de Tuin van Eden

Allemaal dromen we van een mooie zomer met misschien een reis naar zuiderse oorden.

Maar als je in Edegem even blijft stilstaan op plaatsen waar je anders met je ogen dicht voorbij loopt, kan je ook pareltjes ontdekken die aandacht verdienen en die je blij maken.

De opgefriste fleurige gevel van bloemenwinkel In de Tuin van Eden wordt ongetwijfeld een nieuw herkenningspunt in het Edegemse centrum.

Street artist Bart Boudewijns, alias SMOK, maakte en realiseerde het ontwerp.

Ander werk van SMOK

Happy Granny

Mechelsesteenweg
Aan Fitopia

Berchem

Het district Berchem heeft er een opmerkelijk stuk streetart bijgekregen. Langs het drukke fietspad van de Grotesteenweg werkte SMOK, artiestennaam van Bart Boudewijns, afgelopen weekend zijn nieuwe muurschildering af.

Speelt het jongetje verstoppertje?
Heeft hij verdriet?
Werd hij gestraft of schaamt hij zich?

Er zijn meerdere interpretaties mogelijk, heel kenmerkend voor het werk van SMOK.

For ever young

Genietend van de lente,
in de herfst van mijn leven.

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven