Edegemse straatartiest SMOK genomineerd voor beste street art 2021


Edegemnaar Bart Boudewijns, beter bekend als kunstenaar SMOK, is samen met zes andere Belgen genomineerd voor beste street art van 2021. Dat is een prijs die wordt uitgereikt door Street Art Cities, een internationale samenwerking van kunstjagers die alle knappe kunstwerken op straat in kaart willen brengen. 100 kunstenaars over de hele wereld maken kans om de publieksprijs te winnen.


“Het is een eer om samen met Hopare, een van mijn grote helden, in de lijst te staan.”


Op een grauwe donderdagmorgen zit Bart Boudewijns in de wagen om in Brussel aan een schildering te werken. “Ik vind de kou eigenlijk niet zo erg”, vertelt hij.

“Ik ben vooral blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken en dat ik buiten kan werken in plaats van achter mijn computer.”

SMOK, zo gaat de man als kunstenaar door het leven. “Ik kom oorspronkelijk uit de graffiti scene en creëerde toen karakters waarvan iemand vond dat ze op ‘shmoks’ leken (scheldwoord red.).

“Ik heb daar dan SMOK van gemaakt omdat ik ook vond dat de letters mooi waren om mee te werken.” SMOK betekent ook de draak steken met iemand, of een kus in het West-Vlaams.

“En die betekenis is natuurlijk iets mooier dan de oorspronkelijke”, lacht hij.

Boudewijns is al 36 jaar kunstenaar, en heeft al een paar honderd kunstwerken over de hele wereld op zijn naam staan.

“Voor mij is zo’n nominatie een erkenning en het is fijn dat we op deze manier straatkunstwerken aan het grote publiek kunnen laten zien. Zodat ook zij zien dat het leuk kan zijn om wat kleur in het straatbeeld te verwerken.”

Naast SMOK staan andere Belgische artiesten als Siegfried Vynck en Tuzq op de lijst, en dat is volgens Boudewijns niet verwonderlijk.

“België staat vrij goed op de internationale kaart, zo zijn er een tiental die er professioneel van kunnen leven, zoals ik.”

Kleurrijke dieren

Het werk waar de kunstenaar de lijst mee gehaald heeft, heet ‘Watch your silverback’ en is in Dendermonde te bewonderen.

“Ik maak vooral dieren”, legt Boudewijns uit. “Mensen denken soms te snel dat dieren niet nadenken, maar eigenlijk zijn ze slimmer dan wij. Alles wat zij doen is in functie van de natuur, en wij hebben die cirkel doorbroken.”

Met zijn kleurrijke, sympathieke, vredige stijl, hoopt de Edegemnaar vooral dat mensen een lach op hun gezicht krijgen als ze zijn werken bekijken.

Zijn familie reageerde alvast enorm positief. “Iedereen heeft het gedeeld op sociale media, maar dat wordt een beetje deel van de routine.”

Zo krijgt hij af en toe de opmerking van zijn kinderen ‘is papa weer genomineerd of vertrekt hij weer naar het buitenland?’

“Het nieuwe is er een beetje af denk ik”, glimlacht hij. “Al ben ik heel blij dat zij mij volop steunen.”Bron: Het Nieuwsblad

Naar de Facebook pagina

Naar de SMOK pagina


Scroll naar boven