Karel Heuten

30 december 1928 – 1 december 2021

In het woonzorgcentrum Immaculata van Edegem is woensdagochtend 1 december 2021, Karel Heuten op 92-jarige leeftijd overleden.

Hij was jarenlang de pastoor van de parochie Heilige Familie Elsdonk.

In memoriam Karel Heuten

Woonachtig te Edegem 
Geboren te Mortsel op 30 december 1928
Overleden te Edegem op woensdag 1 december 2021 op 92 jarige leeftijd

Een getuigenis

Jos Deca, Edegemnaar en voormalig koster van de parochie had een sterke band met Karel Heuten, die in 1970 pastoor in Edegem werd.

“Hij was het die me in 1996 aanspoorde om koster te worden. Karel werd nog door kardinaal Van Roey benoemd in Hoboken waar hij even werkte. Daarna was hij deken, onder andere in Mortsel, om uiteindelijk pastoor in de parochie te worden”, vertelt Jos.

Met de glimlach

Later zou Karel Heuten ook pastoor van Sint-Jozef in Edegem worden.  Jos omschrijft Heuten als een warm man.

“Hij heeft veel mensen in zijn pastorij geholpen. Wie aanklopte en geld nodig had, gaf hij altijd wat centen.

‘Een pastoor heeft geen geld nodig’. zei hij.

“Ik heb duizenden huwelijken en uitvaarten met hem gedaan. Nooit verdween de glimlach van zijn gezicht. Hij ging trouwens geregeld langs in gevangenissen om de mensen daar te bezoeken.”

Naast zijn werk als pastoor was Karel Heuten een man van de wereld.

“In de eerste plaats was hij een formidabele dichter. Daarnaast mag ik hem ook een wereldreiziger noemen. Met zijn autootje en vrienden, onder wie de familie Deckers, heeft hij heel Europa doorkruist.”

Dank U

Jos zal in de kerk van Elsdonk een boek leggen dat hij maakte over zijn jaren als koster, waarin ook veel verhalen over Karel Heuten staan.

“De bezoekers mogen dit boek doorbladeren om een beeld te krijgen van Karel. Net als enkele andere bewoners van Immaculata schreef ik hem nog geregeld een brief.

“Bij het afscheid na mijn laatste bezoek waren zijn laatste woorden aan mij ‘dank u’.

“Dat zei hij tegen iedereen.”

Deken Karel Heuten (links) en pastoor Cockaert aan het altaar.
© Historisch Archief Erfgoed Edegem

Karel Heuten werd 92 jaar. 
© Kerk en Leven Edegem Elsdonk Molenveld

Karel Heuten

Karel Heuten overleed op 1 december in woonzorgcentrum Immaculata. In 1970 werd hij pastoor van de parochie Heilige Familie in Edegem. Later kwam daar nog Sint-Jozef bij.

Op 9 december om 11 uur gaat de uitvaart in de kerk Heilige Familie door. De plechtigheid zal live te volgen zijn. Nadien zal hij begraven worden op het ere-perk van de Edegemse begraafplaats.

Tranen over Mortsel

We vernemen zonet het overlijden van Karel Heuten, een van de bekendste getuigen van het bombardement op Mortsel op 5 april 1943.  Om hem te eren publiceren we zijn getuigenis in Tranen over Mortsel.

De toen veertienjarige Karel Heuten zat op het Sint-Jan Berchmanscollege. Na het schuilen was het niet meer de moeite om de lessen te herbeginnen dus mochten de kinderen naar huis. Karel was ongerust over zijn zusje Toosje, die naar de Sint-Lutgardis school ging en nam snel tram 7.

‘Onderweg hoorden we van alles, lawaai en geruchten dat er een zwaar bombardement was geweest. De tram reed maar tot de Sint-Willibrorduskerk in Berchem. Vanaf daar waren de tramdraden gesprongen. We moesten te voet verder.

´Tot aan de grens zagen we de ene gekwetste na de andere, soms op brancards. Het was een lijdensweg van vluchtende mensen.’

Vanaf de grens tussen Berchem en Mortsel stond bijna geen enkel huis meer recht.

Toen arriveerde Karel aan de platgebombardeerde Sint-Lutgardisschool.

‘Ons moeder was er al. Ze stond daar te kijken en te wachten, ontdaan, hopend dat er nog iemand levend uit de school zou komen.

´Toen mijn moeder en ik een uur aan de school aan het zoeken waren, werd mijn zusje ook bovengehaald. Haar schedel was opengeslagen.

´Een Duitse dokter onderzocht haar kort en zei direct: “Schedelbreuk. Afvoeren. Daar is niets meer aan te doen.”

´In het puin vonden we een uitgeslagen deur, die we gebruikten als brancard.’

Het Gemeenteplein met zicht op de vernielde Sint-Lutgardisschool.

Dank voor je moedige getuigenis en rust zacht Karel.

For ever young

Genietend van de lente,
in de herfst van mijn leven.

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven