Podcasts

40 interessante podcasts

Interessante podcasts

In alfabetische volgorde

Adieu Chaleureux
Adieu Chaleureux staat voor warme, persoonlijke afscheidsvieringen.

Alles wordt beter
Andere stemmen, nieuwe verhalen, verrassende perspectieven. De podcast die zin geeft in de toekomst.

Berg en dal
Pat Donnez gaat met zijn gasten een zeer persoonlijke ‘tour de force’ aan. Te vertrekken vanop een berg, of vanuit een dal.

Björn in the USA
Amerika fascineert. VRT-correspondent Björn Soenens bereist en fileert het land, en vertelt verhalen van en over de VS die niemand onberoerd laten.

BRT
Brabantse Radio en kleuren Televisie

Carrièreswitch
Durf je het aan om het roer volledig om te gooien? Deze mensen gingen je voor! Laat je inspireren door hun verhalen. Doe je het of doe je het niet? Er komt heel wat kijken bij een carrièreswitch. Dip je tenen alvast een keer in je nieuwe job voor je springt. Als ik je kan helpen bij het verkennen van jouw ideale job dan hoor ik het graag.

De Bourgondiërs
In ‘De Bourgondiërs’ neemt Bart Van Loo u mee op sleeptouw door de middeleeuwen. Alle afleveringen zijn ondertussen beschikbaar via alle grote platformen. Een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars .

De Eerste Keer
Een literaire podcast  waarin Vlaamse en Nederlandse debutanten aanschuiven an bij journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe om te praten over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De kunst van het vergeten
Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief

De Nacht
De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks De Nacht duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad. Een podcast van Puur Gent, Visit Gent en Stad Gent.

De Ochtenddienst
Op zondagochtend gaat Jaouad Alloul, de Messias himself, in gesprek met inspirerende figuren over de muziek die hun leven vormgegeven heeft. Welke nummers hebben hun verrijkt? Welke platen zijn voor hen inspirerend, van levensbelang of gewoon… leuk?

De zin van Mijn Leven
De Zin van Mijn Leven is een gespreksprogramma waarin auteur Anneleen Van Offel schrijvers uitnodigt om het over de zin van hun leven te hebben. Als hun boek een motto heeft, welke zin gaat dan in het leven van de schrijver voorop?

Drie boeken
Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

Drie dagen
Elvire krijgt euthanasie. Maar eerst vertelt ze haar verhaal.

Duidelijk
Wat is nu echt belangrijk? En wat betekent dat nieuws voor u? In ‘Duidelijk’ brengt De Morgen met journalisten en experts duidelijkheid over de nieuwsverhalen die ertoe doen.

DS Letteren
In DS Letteren praat Guinevere Claeys met een bekende lezer die zijn of haar boek tipt.

DS Vandaag
In DS Vandaag zoomt een journalist van De Standaard elke weekdag in op een actuele kwestie. Met Alexander Lippeveld en Lise Bonduelle.

Evi Hanssen
De afscheidstournee van mijn moeder. Mijn mama, Arlette, is 75 en weet dat ze niet meer zal genezen van kanker. In deze podcast voer ik, Evi Hanssen, de laatste gesprekken met mijn moeder. Over ziekte. Over doodgaan. Maar vooral: over het leven.

Het inzicht
In deze podcast praat De Morgen-journalist Joël De Ceulaer met denkers, wetenschappers en andere slimme mensen aan wie hij vraagt om een cruciaal inzicht prijs te geven. Wat hebben ze geleerd over de wereld en het leven dat ze graag met ons willen delen?

Het kwartier
Lode Roels en Sofie Vander Donckt zoeken elke weekdag uit hoe 3 nieuwsverhalen echt in elkaar zitten. 

Het Mirakel van Schuman
Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck gaan op roadtrip door Europa en ontmoeten mensen die de geschiedenis van de EU mee vorm hebben gegeven.

Het uur blauw
Johan Terryn verloor in het midden van de corona lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten. Om woorden te geven aan hun verlies nodigt Johan hen uit om te gaan wandelen tijdens Het Uur Blauw. Het uur net voor zonsopgang. Om hun verhaal te vertellen en om op verhaal te komen. Om tegen zonsopgang te ontdekken hoe ze aan de nieuwe dag kunnen beginnen

Huis van de Dichter
Elke zaterdag praat Jelle Van Riet in Huis van de Dichter met één van haar favoriete dichters over poëzie. Maar praten over poëzie is als praten over het leven. Je gaat onder meer dichters Luuk Gruwez, Joke van Leeuwen en Johanna Pas horen, maar ook poëzieliefhebbers als Herman Van Rompuy en acteur Tijmen Govaerts.

Interne Keuken
Koken is zilver, spreken is goud. Luister elke zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur naar Koen Fillet en Sven Speybrouck. Of (her)beleef alles via de podcast van ‘Interne Keuken’!

Kluwen
Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens-zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen.

Leesba(a)r
Annelies Moons en Joris Hessels laten zich bedienen met de boeken die besproken werden op VRT en zeggen je dan of het boek echt wel leesbaar is.

Lopende zaken
Welke thema’s domineren het nieuws? Wie valt ons op? Wat willen we onthouden, of liefst zo snel mogelijk vergeten? Elke vrijdag bespreken vier journalisten van De Morgen de heetste maatschappelijke en politieke hangijzers. Ze geven een duidelijke kijk op wat er écht leeft in de Wetstraat en daarbuiten.

Na de rouwstoet
Nona Van Braeckel is 16 wanneer ze haar papa verliest. Na de rouwstoet gaat iedereen verder, maar voor Nona staat het leven stil.

Nog 9 minuten
 9 Minuten, precies de tijd die mensen meestal in bed blijven snoozen. Als ze in plaats daarvan nu eens hun koptelefoon zouden opzetten en hun dag goed beginnen met een laagdrempelige meditatie?

Podgrond
Podgrond is een programma over podcasts. En over podcasts uit de tijd toen de podcast nog moest worden uitgevonden. Radiodocumentaires heette dat toen. Prachtige verhalen vaak. Zo mooi dat ze een tweede leven verdienen. Als podcast.

Tater bij de wijn
Elisabeth Lucie en Paula drinken wijn en praten over hun leven als dertigers in Antwerpen. 

Touché
Elke zondag verwelkomt Friedl’ Lesage van 11 tot 13 uur een boeiende gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven. Reacties zijn welkom op touche@radio1.be

Universiteit van Vlaanderen
Inspirerende professoren en onderzoekers geven in audiocolleges van 15 minuten het antwoord op een prikkelende vraag.

Viva Lanoye
Een groots en tegelijk zeer intiem portret van Tom Lanoye, één van Vlaanderens grootste levende schrijvers. Vincent Byloo praat met intimi én met Tom zelf.

Voor altijd
In deze podcast zoekt Eva Germeys haar weg in een afscheidslandschap in beweging. Ze geeft je tips over hoe afscheid nemen warm en persoonlijk kan. En ze neemt je mee in het spoor van boeiende mensen die anderen daarbij helpen. Want afscheid nemen, dat moeten we allemaal wel eens doen. Woorden van Eva

Vuile Lakens
Vuile Lakens is een podcast over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten. Historica Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne wagen zich in vochtige streken.

VRT max
Ontdek alle podcasts van VRT max

Wannes
Radio 1 maakte samen met Museum Vleeshuis een portret van de iconische Antwerpse artiest in de driedelige podcast Wannes. In Wannes praten Michaël Robberechts en Lisa Smolders met vrienden en bewonderaars, muzikanten en studenten van de kleinkunstenaar. Met onverwachte fans als Stef Kamil Karlens, Lucas Van den Eynde, Gene Bervoets, Mira en Jeroen Olyslaegers.

WEG
Afscheid en rouw horen bij het leven, maar we zijn het collectief een beetje verleerd. WEG is een verzameling van verliesverhalen, maar biedt je ook steun en troost om jezelf en anderen beter te begrijpen in het rouwproces.

Zwijgen is geen optie
Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd. 

For ever young

Genietend van de lente…
in de herfst van mijn leven…

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven