Boeken Toppers

Mijn top 10 tot nu toe

Mijn top 10

Selecteer een hyperlink

 1. Ze hebben mijn zoon vermoord
  Ousmane Dia

 2. Daar waar de rivierkreeften zingen
  Delia Owens

 3. Een klein leven
  Hanya Yanagihara

 4. Grand Hotel Europa
  Ilja Leonard Pfeijffer

 5. I.M.
  Connie Palmen

 6. La Superba
  Ilja Leonard Pfeijffer

 7. Tonio
  A.F.Th. van der Heijden

 8. Waar ben je lieve broer
  Uus Knops

 9. Wil
  Jeroen Olyslaegers

 10. De Profeet
  Kahlil Gibran

Ze hebben mijn zoon vermoord

Omschrijving

Op 26 mei 2023 veroordeelt het Antwerpse hof van beroep achttien leden van Reuzegom tot een boete van 400 euro en werkstraffen tot 300 uur.

De uitspraak jaagt een schokgolf door ons land.

Vijf jaar eerder hadden de achttien – stuk voor stuk zonen van advocaten, notarissen en bedrijfsleiders – student Sanda Dia twee dagen lang vernederd op een manier die elke verbeelding tart. Toen ze hem uiteindelijk binnenbrachten op de spoedafdeling had hij geen schijn van kans meer. 

Vijf jaar heeft zijn vader Ousmane Dia, lasser bij DAF Oevel, gezwegen.

Met ‘Ze hebben mijn zoon vermoord’ haalt hij de stenen uit de muur die hij rond zichzelf bouwde.

Een rauw gebed van gemis, verdriet en opgekropte woede. Over de liefde voor Sanda, leven zonder haat, de kinderen van de Vlaamse elite, klassenjustitie en de KU Leuven. Maar ook over zijn eigen parcours, van Senegal tot hier.

“België heeft me alles gegeven.
Reuzegom heeft me alles afgepakt.”

“Reuzegom is een idee,
en dat idee leeft nog altijd.”

Interview met Ousmane Dia in Knack

Website Sanda Dia

Daar waar de rivierkreeften zingen

Omschrijving

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld.

Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool.

Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Eerder verschenen als ‘Het moerasmeisje’.

Een klein leven

Omschrijving

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis.

Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden.

Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Hanya Yanagihara trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.

Grand Hotel Europa

Omschrijving

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen.

Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio.

Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

I.M.

Omschrijving

I.M. is een van de grootste, aangrijpendste liefdesromans uit de Nederlandse literatuur. 

De passie tussen de jonge schrijfster Connie Palmen en de bekende, beruchte en getourmenteerde journalist en meesterinterviewer Ischa Meijer is zinderend, allesverslindend en onconventioneel.

Palmen beschrijft het verbond tussen de twee geliefden en schrijvers in de vorm van een roadnovel, waarbij de wekenlange tochten door Amerika geestige en scherpzinnige gesprekken opleveren over de relatie tussen de oude en de nieuwe wereld, de literatuur en de journalistiek, fictie en werkelijkheid.

In de marge van bestaande teksten en van de roman en het dagelijkse feuilleton waaraan de twee geliefden werken, ontstaat een nieuw, origineel en diep ontroerend liefdesverhaal.

In 2020 werd I.M. onder regie van Michiel van Erp verfilmd voor de televisie, met in de hoofdrollen Wende Snijders en Ramsey Nasr.

La Superba

Omschrijving

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige).

En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.

En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen – van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren – op verschillende manieren verdwalen in die fantasie.

En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.

Tonio

Omschrijving

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven.

Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt.

Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven.

Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?

Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

Tonio vormt de neerslag van die zoektocht.

Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Waar ben je lieve broer?

Omschrijving

Het is december 2005 wanneer auteur Uus Knops te horen krijgt dat haar jongere broer Casper wordt vermist. 

Met hun diploma op zak besloten Casper en zijn studiegenoot Christophe om rond te reizen in het prachtige Venezuela. Maar kort voor het einde van de reis stopt het mailcontact en ook hun vliegtuigstoel blijft leeg…

Wat volgt is een intensieve zoekactie die wordt geleid door het gezin Knops. Hun huis wordt het kloppende hart van de operatie, maar alle inspanningen ten spijt moeten ze gaandeweg een pijnlijke realiteit accepteren: Casper is niet meer, nooit meer.

Naast het indrukwekkende relaas van een familie die bergen heeft verzet om hun zoon en broer te redden, is Casper, een rouwboek een aangrijpende reflectie over rouw in al zijn facetten. 

Zelf is Uus Knops psychiater en psychotherapeut.

In dit werk laat zij de ruwheid van rouw zien; het schuurt en wringt tegen. Althans, zo start het.

Knops toont ook hoe schuring geleidelijk voor slijtage zorgt en uiteindelijk zelfs in zachte berusting kan overgaan.

Wil

Omschrijving

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen.

Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden.

Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. 

Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat.

 Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen.

Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten.

Jeroen Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

De Profeet

Omschrijving

De profeet geldt als een van de bekendste spirituele boeken van de twintigste eeuw.

De filosoof en kunstenaar Kahlil Gibran werd geboren in Libanon maar emigreerde al snel met zijn moeder naar Amerika. Zijn ervaringen als immigrant waren de basis voor De profeet

In dit meesterwerk verbindt hij twee werelden: die van de oosterse mythen uit zijn jeugd en die van de westerse verlichting en tolerantie die hij omarmde. 

Voor veel lezers is De profeet een persoonlijke bijbel en biedt het boek inspiratie en houvast in een drukke, veranderende wereld.

Een mysterieuze profeet, Almustafa, gaat aan boord van een schip om naar zijn thuisland terug te keren na twaalf jaar in ballingschap te hebben geleefd. 

Voordat hij vertrekt, wordt hij tegengehouden door een groep mensen die hem vraagt zijn wijsheid met hen te delen. 

Dat doet hij in 28 poëtische essays, die diepzinnige en tijdloze inzichten bieden in verschillende aspecten van het leven zoals liefde, pijn, vriendschap, familie, schoonheid, religie, vreugde, verdriet en dood.

For ever young

Genietend van de lente,
in de herfst van mijn leven.

Sitemap – Blog – Home
 
Scroll naar boven