Staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) zegt niet meteen neen tegen idee om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Oeganda te sturen

Nicole de Moor (CD&V)Beeld Photo News

Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil met een open geest naar recepten kijken om de asieldruk op ons land te verlagen en de terugkeercijfers op te krikken. Het idee dat bij de rechtse Nederlandse regering leeft om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Oeganda te sturen, wil ze daarom niet meteen afketsen.

kg en Belga - De Morgen


De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden donderdag tijdens hun traditionele oktobertop een gedachtewisseling over de aanpak van illegale migratie. Daarbij zal ook worden gekeken naar de samenwerking tussen Italië en Albanië.

Ondertussen raakte ook bekend dat Nederland de mogelijkheid onderzoekt om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen in Oeganda – een idee dat doet denken aan de Rwanda-deal die de vorige Britse regering op poten wilde zetten, maar die alweer is afgevoerd.

Terugkeerhub

In De Ochtend op Radio 1 wees staatssecretaris De Moor donderdag wel op het verschil tussen beide.

“Het idee van een terugkeerhub gaat over mensen die uitgeprocedeerd zijn en die bevel na bevel negeren”, luidde het.

De samenwerking van Italië met Albanië slaat op mensen die op zee worden gered en die rechtstreeks naar het Balkanland worden gebracht.

Italië houdt de controle over de opvang en de procedure.

Een Italiaans marineschip met migranten arriveerde gisteren nog in Shëngjin, een gemeente in Albanië Beeld ANP / EPA

Het is nu afwachten hoe Italië het systeem verder zal uitrollen, aldus de staatssecretaris, maar zij wil “openheid van geest” tonen.

De terugkeerhubs zitten nog in een prille fase en van een deal tussen Nederland en Oeganda is nog geen sprake, maar De Moor wil ze niet zomaar afketsen.

Toch waarschuwt ze dat niet zomaar elk recept in aanmerking komt. Het moet respect tonen voor de fundamentele rechten en mensen die bescherming nodig hebben, moeten die ook blijven krijgen.

De staatssecretaris is overigens kandidaat om zichzelf op te volgen binnen een volgende regering.

“Ik zal geen neen zeggen als de vraag komt. Ik besef dat de uitdagingen zeer groot zijn, maar ik heb het altijd met hart en ziel gedaan.”


Nicole de Moor (CD&V)Beeld Photo News
Nicole de Moor (CD&V) Beeld Photo News

Lees ook



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven