Uitkijkpost – Beste Guy D’haeseleer, Ninove is wel degelijk een onveilige plek

Joël De Ceulaer schrijft Guy D’haeseleer een brief. Beeld Eva Beeusaert - DM

Senior writer Joël De Ceulaer schrijft deze week een brief aan Guy D’haeseleer. Deze Uitkijkpost kan sporen van spot of satire bevatten.

Joël De Ceulaer - De Morgen


Zo. De buit is binnen.

Als alles voor u naar wens verloopt, wordt u de eerste burgemeester voor Vlaams Belang.

Een passende aanleiding om een paar taaie misverstanden de nek om te wringen.

Om te beginnen kan ik, als misdienaar van de linkse kerk, formeel bevestigen dat Ninove wel degelijk een onveilige plek is.

Ik ken uw stadje. Ik heb er - om redenen van amoureuze aard - ooit twee jaar lang een mooie tijd beleefd. Maar aan het station was ik altijd op mijn hoede.

Ik herinner mij een maandagochtend in de carnavalsperiode: op weg naar de trein werd ik constant lastiggevallen en aangeklampt door hangjongeren. Jazeker.

De politieke correctheid heeft mij lang verhinderd om Problemen te Benoemen, maar die tijd is voorbij.

De bewuste bendeleden, mijnheer D’haeseleer, waren zwaar onder invloed van roesmiddelen en hadden - je zult het altijd zien! - allemaal dezelfde huidskleur.

Kiezers van u, allicht.

Zelf kampt u ook met de occasionele aandrang om mensen te intimideren. Zo zei u onlangs in Humo dat u niet voor uzelf kunt instaan mocht u ’s lands bekendste viroloog ontmoeten:

“Als ik Marc Van Ranst tegenkom, weet ik niet wat ik met hem ga doen.”

Dat citaat is zonder veel opschudding gepasseerd, maar ik vermoed dat u niet het voornemen koestert om met Van Ranst een koffietje te drinken, een sauna te doen of de Mont Ventoux te beklimmen.

U zou hem, laten we ook daar eerlijk over zijn, liefst ijskoud in elkaar slaan.

Zulke gevoelens van agressie kunnen iedereen overvallen, maar een rechtschapen burger heeft geleerd om ze te onderdrukken.

Gelukkig is het met u nog niet zo erg gesteld als met Anuna De Wever, die donderdag in Gazet van Antwerpen zei dat ze niet meer gelooft in vreedzaam protest, en oproept tot vandalisme en sabotage - de revolutie met geweld, kortom.

Vlaanderen boft dat uw partij tenminste langs democratische weg aan de macht is gekomen.

Enfin, dat hopen we toch. Dat uw partij volgens Het laatste nieuws zelfs een dementerende vrouw een volmacht afhandig heeft gemaakt, is toch zorgwekkend.

Alle partijen ronselen volmachten, maar Forza Ninove gaat kennelijk net een stap verder.

Mocht er ooit gestemd worden per vingerafdruk, dan zie ik u nog met de bulldozer naar het kerkhof tuffen om na wat graafwerk ook de stem van onze dierbare overledenen te kunnen vertolken.

Verder bent u een buitengewoon vriendelijke man, hoor.

Diederik Van den Abeele, die met Wij zijn van Nienof! een welverdiende tv-hit te pakken heeft, bleef het in De afspraak maar herhalen: u bent een vriendelijke man, heel vriendelijk, de vriendelijkheid zelf, echt waar.

Bijzonder aangenaam in de omgang, ook. Zeer aangenaam. En vriendelijk!

Ik geloof dat dus meteen.

Nog een misverstand dat we mogen dumpen: dat u en uw kiezers onmensen zijn, vals en kwaadaardig van inborst, met een spijtig tekort aan aandacht voor persoonlijke hygiëne.

Ik ken sympathisanten van Vlaams Belang die mij ’s nachts mogen bellen als ze in de penarie zitten. Mensen zoals die vriendelijke dame uit Denderleeuw, die door de VRT in Het groot debat voor het leven werd gebrandmerkt.

Ze heeft nog nooit iets meegemaakt, maar voelt zich niet op haar gemak in de buurt van te veel zwarte en bruine mannen.

Natuurlijk is die vrouw niet per se een racist, maar haar angst wordt gevoed door het racisme dat in Vlaanderen genormaliseerd is.

Ik lees dat in uw stad veel mensen na vijf uur niet meer naar buiten durven. Hemeltje. Al die brave Ninovieters gaan vrijwillig in lockdown, omdat politici hen de stuipen op het lijf hebben gejaagd.

Angst is een virus.

Te uwer verdediging: het is niet allemaal uw schuld of uw verdienste.

Er wordt nu overal gezegd en geschreven dat het cordon sanitaire niet werd doorbroken, omdat u alléén kunt besturen, zonder dat een andere partij u daarbij een handje moet helpen.

Maar bij nader inzien is ook dat een misverstand: de andere partijen steken u al decennia een handje toe, door het programma van Vlaams Belang gewoon over te nemen.

Mocht u het idee opperen om asielzoekers te deporteren naar Oeganda, het zou nogal kletteren.

Nu staatssecretaris Nicole de Moor het doet, sluiten haar mede-christendemocraten de ogen.

Als u zegt dat u mensen zonder papieren actief wilt opsporen, is dat extreemrechts. Terwijl het straks voor hetzelfde geld in het federale regeerakkoord staat, als Arizona er ooit komt.

Ik wil maar zeggen: het cordon rond uw partij is al zo vaak doorbroken dat het blijft lekken.

Men vraagt zich af of u goed kunt besturen. Het antwoord is uiteraard: zeker, waarom niet?

Uw programma bestaat voor 90 procent uit valabele plannen. Maar dat u voor Vlamingen met een migratieachtergrond een pestbeleid zult voeren, is verachtelijk.

Die Zwarte Piet en dat varkensvlees in scholen zijn symptomen van een verziekt mensbeeld.

Lectrr

Als u Ninove ooit hebt gezuiverd van al dat ongewenst volk, kunt u er misschien Forzaland van maken - een pretpark voor Vlamingen die heimwee hebben naar de jaren vijftig.

U kunt een paar jobstudenten inhuren om verkleed als Armand Pien, Paula Semer en Tony Corsari selfies te maken met bezoekers.

Vergeet de merchandising niet, van poppetjes tot chocomousse. Voor u het weet, bent u multimiljonair en hebt u een eigen talkshow.

Hartelijk

Joël De Ceulaer, senior writer

'Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken, zenne.' Guy D’haeseleer

Joël De Ceulaer schrijft Guy D’haeseleer een brief. Beeld Eva Beeusaert - DM
Joël De Ceulaer schrijft Guy D’haeseleer een brief. Beeld Eva Beeusaert - DM


Lees ook

Klik op de hyperlinks en lees meer berichten

Joël De Ceulaer

,


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven