Arkprijs – Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters wint Arkprijs van het Vrije Woord


Schrijver en leerkracht Ruth Lasters heeft de 73ste Arkprijs van het Vrije Woord gewonnen. Lasters stapte in september op als stadsdichter van Antwerpen, nadat het stadsbestuur haar protestgedicht over stigmatisering in het onderwijs had geweigerd. Ondertussen is ze weer aan de slag als onafhankelijk stadsdichter

De Morgen


De symbolische prijs wordt sinds 1951 uitgereikt om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken.

In een persmededeling schrijft de organisatie dat de kritische houding van Lasters over de behandeling van het beroepsonderwijs en haar verzet tegen de beknotting van de vrije meningsuiting haar doen terugkeren naar de oorspronkelijke opzet van de Arkprijs.

Lasters stelt dat elke afhankelijkheid van overheid of bedrijfssubsidies hachelijk is. Alleen onafhankelijk denken kan tot een zinvol debat leiden”, schrijft de organisatie.

Lasters stapte eind vorig jaar op nadat het stadsbestuur een gedicht van haar, over ongelijke behandeling in het onderwijs, had geweigerd. Haar collega-stadsdichters deden hetzelfde uit solidariteit. Ondertussen is ze wel weer aan de slag als onafhankelijk stadsdichter.

Het Arkcomité noemt haar ontslag als stadsdichter meer dan een symbool.

Ruth Lasters stelt de wezenlijke vraag of schoolopleidingen niet te veel onderhevig zijn aan politieke of economische belangen. Dat is meteen een pleidooi voor culturele burgerinitiatieven. Een schrijver dient geen ‘Losgeld’ te betalen, zoals de titel van haar gewraakte gedicht luidt.”

Aan de Arkrpijs is geen geldbedrag verbonden. De namen van de laureaten worden gegrift in een kunstobject dat wordt bewaard in het Letterenhuis in Antwerpen.

Onder meer Hugo Claus, Robbe De Hert, Tom Lanoye, Wannes Van De Velde en Caroline Pauwels waren ooit laureaat.

Lasters ontving eerder al de debuutprijs proza (Poolijs) en poëzie (Vouwplannen), en de Herman De Coninckprijs (Lichtmeters).

De Arkprijs wordt in oktober uitgereikt in het huis van Herman Teirlinck in Beersel.


Ruth Lasters (°1979) is leerkracht middelbaar onderwijs en schrijver. Haar roman “Poolijs” kreeg de Vlaamse debuutprijs; daarna verschenen “Feestelijk zweet“, “Vlaggenbrief” en “Vin“. Ze publiceerde ook verschillende dichtbundels, onder meer “Vouwplannen” en “Lichtmeters“, waarvoor ze de Herman de Coninckprijs kreeg in 2016.  Eerder dit jaar won ze de de eerste prijs in de Gedichtenwedstrijd met het gedicht “Abrikozen“.


Ruth Lasters – Beeld Nattida-Jayne Kanyachalao

Lees ook

Cultuurprotest – Ruth Lasters – Losgeld
Cultuurprotest – Stadsdichter Ruth Lasters stapt op na conflict met stadsbestuur
Ruth Lasters – Ik heb een gevoelige snaar geraakt bij de N-VA – In onze tekst bevlekken we het heilige woordje Vlaanderen
Cultuurprotest – Start schooljaar – A en B zijn niet zomaar letters
De leerlingen van het stadsgedicht van Ruth Lasters – Het wordt er altijd ingepeperd dat jij de onderste trede van de trap bent

Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven