Cultuurprotest – Antwerps Kunstenoverleg zegt vertrouwen op in cultuurschepen Ait Daoud en vraagt overleg met burgemeester


Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO), het officiële adviesorgaan rond kunst- en cultuurbeleid van de stad Antwerpen, zegt het vertrouwen in cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) op. Volgens AKO is een overleg met burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de andere schepenen de enige uitweg om uit de impasse te geraken.

Jan Stassijns – GVA


Het schrappen van de culturele projectsubsidies, het stilzwijgen van Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en later haar krasse uitspraken in Gazet Van Antwerpen. Het heeft het vertrouwen van het Antwerps Kunstenoverleg in het kabinet Cultuur een stevige deuk gegeven.

Meer nog, na een algemene vergadering van AKO, het officiële adviesorgaan rond kunst- en cultuurbeleid van de stad Antwerpen, zeggen ze het vertrouwen in de cultuurschepen en haar kabinet op.

“Op 11 oktober deelt het kabinet ons officieel mee dat onder andere de projectmiddelen voor drie jaar geschrapt worden”, klinkt het in een persmededeling.

“Tijdens het enige gesprek dat hierop volgt, op 19 oktober, wordt gemeld dat dit onomkeerbaar is. Ondanks herhaaldelijk aandringen op een nieuw overleg vernemen we nieuwe beslissingen enkel via de media.

“Het interview was een triest dieptepunt en onnodige provocatie aan al wie bijdraagt aan de culturele bloei van deze stad en daarbuiten.”

“Het vertrouwen is zoek”, klinkt het nog.

“Wij vragen daarom een gesprek met het college van burgemeester en schepenen. AKO is desondanks de kwetsende polemiek alsnog bereid om samen met het college het gesprek hierover de komende dagen te voeren.”

AKO verenigt 68 Antwerpse cultuurhuizen, -organisaties en theatergezelschappen, waaronder Arenberg, De Singel, De Studio, Rataplan en de Roma.

“Mijn deur staat open”

“Ik heb altijd gezegd dat ik graag bereid ben tot een constructieve dialoog met AKO”, reageert schepen Ait Daoud.

“Ik heb hen overigens vorige week al uitgenodigd voor een open gesprek. Het antwoord was dat ze zouden afstemmen met het Antwerps kunstenveld, maar dat er zeker ruimte in de agenda zou zijn om samen aan tafel te zitten en dat ze uitkijken naar een agendavoorstel. Mijn deur staat open voor overleg.”


Nabilla Ait Daoud.  — ©  Jeroen Hanselaer

Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Cultuurprotest in en vind meer berichten.


Bijhorende Website

puzzle, heart, love-1721592.jpg

Onderweg 2.0


Bron: GVA

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven