Jeff Hoeyberghs veroordeeld tot 10 maanden cel voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie


Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) is door de Gentse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden met uitstel, voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. In 2019 deed hij tijdens een lezing in een auditorium aan de UGent voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) enkele denigrerende uitspraken over vrouwen. Hoeyberghs gaat in beroep.

Waarover gaat dit?

Op uitnodiging van de Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische en denigrerende opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”.

En: “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij stelde verder dat “wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren”. Of nog: “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.”

Hij zei ook dat vrouwen niet geschikt zijn als wetenschapper, en dat kinderen van alleenstaande moeders voor problemen zorgen. “Daarmee zitten de gevangenissen, de psychiatrische instellingen en de afkickcentra vol.”

Bekijk hier nog eens waarvoor Hoeyberghs terechtstond

Waarom werd dit voor de rechtbank gebracht?

Bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kwamen na de lezing zo’n 1.500 klachten binnen. “Normaal gezien krijgen we dat aantal jaarlijks binnen”, klonk het begin december in de rechtbank. “Hoeyberghs heeft zich in zijn twee uur durend betoog seksistisch, minachtend en vrouwonvriendelijk geuit tegenover de vrouw. Dit brengt schade aan, zowel naar de vrouwen individueel, maar ook naar de maatschappij in het algemeen.”

Volgens advocate Cloots, advocate namens het Instituut, presenteerde Hoeyberghs zichzelf als klokkenluider. “Hij wilde zijn publiek, voornamelijk jonge mannen die vatbaar zijn voor extreme meningen, waarschuwen voor wat hen te wachten staat als ze niet goed opletten.” Het is volgens Cloots dan ook bewezen dat Hoeyberghs de strafwet geschonden heeft. “Het aantal meldingen dat we kregen, 1.489 waren er dat, geeft een goede indicatie over de schade die veroorzaakt is.”

Wat is Hoeyberghs’ straf?

Het openbaar ministerie sloot zich aan bij de pleidooien. “Hoeyberghs spoorde zijn jonge mannelijke publiek aan tot vrouwonvriendelijk gedrag met haatdragende en vernederende uitspraken tegenover vrouwen. Bovendien beschikt hij niet over enig schuldinzicht.”

De rechter nam vanochtend ruim zijn tijd om zijn vonnis toe te lichten en besloot Hoeyberghs te veroordelen tot een strenge celstraf van 10 maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 8.000 euro. Dat betekent dat hij voorlopig niet naar de cel moet, tenzij hij binnen drie jaar de voorwaarden zou schenden die de rechtbank hem heeft opgelegd.

Verder kreeg hij ook een verbod van vijf jaar om openbare ambten te vervullen en dient hij een schadevergoeding van 1.489 euro te betalen aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en 1.000 euro aan de UGent.

Legt Hoeyberghs zich hierbij neer?

Hoeyberghs was niet aanwezéig bij de uitspraa, maar bevestigt op Twitter dat hij beroep zal aantekenen. “Ik ga asap in beroep, en ben dus nog NIET veroordeeld! Wel kan dit tellen als reputatieschade!” Het Gentse hof van beroep zal vermoedelijk binnen enkele maanden de zaak inleiden.

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Beeld Marc Baert

Bron: De Morgen


Naar boven

Naar de website


Scroll naar boven