Marc Van Ranst – Men begint te beseffen dat onverschilligheid later weleens als schuldig verzuim zou kunnen worden gezien

Beeld Johan Jacobs - AFP

Marc Van Ranst is viroloog aan de KU Leuven. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Vandaag ziet hij hoe in de oorlog in Gaza ‘Joodse menselijkheid heeft plaatsgemaakt voor steeds meer zionistisch ultranationalisme, ontmenselijking en apartheid’.

Marc Van Ranst – De Morgen


Wanneer je iets kritisch schrijft over Israël moet je de tekst beginnen met een geloofsbelijdenis.

Als je de volgende twee statements zou vergeten is het gegarandeerd hommeles en krijg je het verwijt een antisemiet te zijn.

  • De Holocaust was een genocide hors catégorie: zes miljoen Joden werden door nazi-Duitsland op industriële wijze vermoord in vernietigingskampen. #NieWieder

  • Op 7 oktober vermoordden Hamas-terroristen tijdens een pogrom in Israël 1.200 mensen met een ongeziene wreedheid. Het is een schande dat 282 gijzelaars werden meegenomen naar Gaza.

7 oktober was 223 dagen geleden. Hamas liet 109 gijzelaars vrij. Het Israëlische leger bevrijdde met succes drie mensen, en schoot per ongeluk drie gijzelaars dood. Negen lichamen van andere gijzelaars werden in Gaza door het leger gevonden en gerepatrieerd. Men schat verder dat 70 gijzelaars reeds gedood werden, ofwel door Hamas, ofwel door de Israëlische bombardementen.

Vandaag zouden nog 88 gijzelaars in leven zijn. Ook Israël houdt meer dan 10.000 Palestijnen gevangen, van wie minstens 170 kinderen.

Israël gijzelt nog eens 1.310 Palestijnen in administratieve opsluiting, zonder enige tenlastelegging of proces. #BringThemAllHome.

Sinds 7 oktober wordt Gaza van noord naar zuid door massabombardementen onbewoonbaar gemaakt.

  • Palestijnse woningen worden systematisch vernield.

  • Alle universiteiten, bibliotheken, ziekenhuizen, moskeeën, kerken en sites van cultureel erfgoed worden genadeloos gebombardeerd.

  • Watervoorziening, telecommunicatie en elektriciteit zijn afgesloten.

  • Humanitaire hulp, voedsel en brandstof mogen slechts mondjesmaat Gaza binnen.

Volgens Israëlische kolonisten is het einddoel het veroveren van broodnodige ‘lebensraum’.

Op 28 januari bespraken ze op een conferentie reeds de nieuwbouw van Israëlische nederzettingen in Gaza. Er werd land beloofd met zicht op zee.

Tien ministers van de regering-Netanyahu woonden deze conferentie bij. Etnische zuivering is een oorlogsmisdaad.

Meer dan 35.000 Palestijnen werden gedood, onder wie 8.000 kinderen, 5.000 vrouwen en 2.000 senioren die volledig geïdentificeerd konden worden.

Dit is een minimumschatting want vele lijken liggen nog onder het puin of zijn onherkenbaar kapotgeschoten.

  • Ook zijn er meer dan 80.000 gewonde Palestijnen.

  • Meer dan 200 internationale hulporganisaties rouwen om hun meer dan 200 dode medewerkers.

  • Ook 105 journalisten werden vermoord; dat zijn er meer dan in de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog samen.

De Palestijnse burgerbevolking wordt door het Israëlische leger continu geterroriseerd en opgejaagd naar steeds weer andere zogezegd ‘veilige zones’.

Ongeveer 1,7 miljoen Palestijnen worden nu als vee bijeengedreven in een de facto openlucht getto in en rond Rafah.

En als orgelpunt valt het leger straks Rafah binnen.

Joodse menselijkheid heeft plaatsgemaakt voor steeds meer zionistisch ultranationalisme, exceptionalisme, brutaliteit, ontmenselijking en apartheid.

Dat de Holocaust telkens door de Israëlische regering als een rechtvaardiging voor criminele wreedheden tegen de Palestijnen wordt gebruikt, is hemeltergend.

We moeten stoppen met onder de indruk te zijn van deze retorische hasbara kunstgrepen.

Het tij begint in de rest van de wereld traag te keren. Men begint te beseffen dat onverschilligheid tegenover dit scala aan oorlogsmisdaden later weleens als schuldig verzuim zou kunnen worden gezien.

In ons land namen ministers Caroline Gennez, Petra De Sutter en premier Alexander De Croo steeds het voortouw om het onrecht in beide kampen aan te klagen.

De EU-buitenlandchef Josep Borrell eiste woensdag dat Israël de militaire campagne in Rafah “onmiddellijk moet staken”. Anders zou de relatie tussen Israël en de EU “ernstig onder druk komen”.

De VS maakten op 25 maart in de VN-Veiligheidsraad voor het eerst geen gebruik van hun veto zodat een resolutie voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza kon worden goedgekeurd. Israël was zeer boos.

Vorige week pauzeerden de VS de levering van zware vliegtuigbommen omdat men vreesde dat Israël die zou droppen op het dichtbevolkte Rafah. Israël reageerde furieus.

Er komen minibarstjes in de onvoorwaardelijke steun van de VS.

Het Internationaal Gerechtshof onderzoekt sinds januari de genocideaanklacht tegen Israël ten gronde.

Netanyahu zweet peentjes dat het Internationaal Strafhof (ICC) hem eerstdaags een arrestatiebevel zal sturen.

Als academici hebben we de morele plicht om oorlogsmisdaden met de vinger te wijzen.


Beeld Johan Jacobs - AFP
Beeld Johan Jacobs – AFP

Overzicht

Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven