Rachida Lamrabet – Unia ontslaat Rachida Lamrabet na controversieel interview


Schrijfster en juriste Rachida Lamrabet moet opstappen bij Unia, het Interfederaal Gelijke kansen centrum. Dat meldt Unia zondagavond in een communiqué. Lamrabet kwam onder vuur te liggen na een pleidooi tegen het boerkaverbod in een interview met Knack.

Knack


Schrijfster en juriste Rachida Lamrabet is ontslagen door Unia, het Interfederaal Gelijke kansen centrum.

Lamrabet, werkzaam als juriste bij het Interfederaal Gelijke kansen centrum, kwam twee weken geleden onder vuur te liggen nadat ze in een interview met Knack zei dat een boerkaverbod ‘een verregaande inbreuk vormt op de vrijheid van vrouwen’.

In het interview stelde Lamrabet dat ze ‘niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel draagt’.

Dat leidde tot kritiek van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), die eiste dat Unia uitdrukkelijk afstand nam van de uitspraken.

Unia liet in eerste instantie weten dat Lamrabet ten persoonlijke titel sprak en op eigen initiatief, maar dat vond de staatssecretaris niet voldoende.

Dat interview was volgens Unia de aanleiding van een gesprek met Lamrabet.

‘Hierbij kwamen andere elementen naar boven die leiden tot een vertrouwensbreuk’, aldus Unia in een persbericht.

‘Beide partijen spraken af hierover niet verder te communiceren.’

‘De directie onderlijnt dat Rachida’s artistieke activiteiten noch haar artistieke werk de grondslag vormen van de beslissing’, klinkt het nog in de persmededeling.

‘Hoewel het niet altijd eenvoudig was, bestond er tot nu toe een evenwicht tussen Rachida Lamrabets artistieke vrijheid en haar functie als beleidsmedewerkster bij Unia.

´Unia betwist niet haar recht als kunstenaar om een film te maken voor de KVS. Uiteraard heeft ze de vrijheid om haar artistiek project voor te stellen in de pers.’

Volgens De Standaard besliste Unia oorspronkelijk vandaag pas het nieuws bekend te maken tijdens een persconferentie, maar gooide een veel te vroeg geplaatste tweet van Dyab Abou Jahjah roet in het eten.

Nog geen uur later verwijderde hij zijn tweet opnieuw.

Rachida Lamrabet © Johan Jacobs

Bron: Knack

Welkom op Facebook

Naar de Website


Scroll naar boven