Apache – De rood-witte navelstreng tussen Bart De Wever en Paul Gheysens


Geldwolf Tania Mintjens zet de held van ’t Stad, Paul Gheysens, een pad in de korf. In die termen werd het veelbesproken stadiondossier van kersvers landskampioen Royal Antwerp FC de voorbije week geframed. Wie voorbij de propaganda kijkt, ziet vooral een projectontwikkelaar met heel veel macht, een konkelfoezende burgemeester en een rits vastgoeddossiers met een behandeling ‘op z’n Antwerps’.

Tom Cochez – Apache


Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) komt al jaren weg met de weinig transparante behandeling van een aantal grote Antwerpse vastgoeddossiers. Dossiers waar politiek en projectontwikkelaars wel heel nauw luisteren.

Deze keer gaat het echter om voetbal en kijkt heel Vlaanderen mee. Door een jaar voor de verkiezingen openlijk de kar van Paul Gheysens te trekken, neemt De Wever een bijzonder groot risico.

Geldwolf

Succes kent vele vaders. Dat bleek vorige week nog maar eens tijdens de kampioenenviering op het Antwerps Schoon Verdiep. Toch stond één man extra in de schijnwerpers: Paul Gheysens.

De sterke man achter projectontwikkelaar Ghelamco pompte de voorbije jaren naar eigen zeggen tientallen miljoenen in de zieltogende club.

Afgaand op de analyses die her en der verschenen plaveide Gheysens met dat geld zowat eigenhandig de weg naar de ‘dubbel’, de Beker van België en de landstitel.

Bart De Wever blies de poging van Paul Gheysens om Tania Mintjens weg te zetten als geldwolf verder aan

Maar alles kan beter. Tijdens zijn toespraak op ’t Schoon Verdiep richtte Gheysens “een kwaad oog” naar burgemeester De Wever. De reden daarvoor heet ‘Tribune 2’.

Die tribune in het Bosuil-stadion mag om veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden. Zo mist Antwerp een pak inkomsten. Daarom wil Gheysens ze dan ook dringend renoveren, zoals hij eerder al met de andere tribunes deed.

Maar er is een probleem, op z’n minst in het hoofd van Paul Gheysens: de tribune staat op grond die eigendom is van Tania Mintjens. Volgens Gheysens moet ze die grond dringend aan hem verkopen zodat de ploeg verder kan doorgroeien. Maar zoals intussen bekend, wil Mintjens niet verkopen.

De poging van Gheysens om Mintjens weg te zetten als een onverbeterlijke geldwolf, werd tijdens de kampioenenviering verder aangeblazen door de Antwerpse burgemeester.

“Paul Gheysens heeft gelijk”, zei De Wever.

“Dit stadiondossier moet nu opgelost geraken als je echt een hart hebt voor de club.”

‘Gekonkelfoes’

Het “kwade oog” van Gheysens werd breed gelezen als een weinig subtiele reprimande aan het adres van burgemeester De Wever. In werkelijkheid was het vooral een een-tweetje, bedoeld om extra druk op de ketel te zetten en een karaktermoord op Tania Mintjens te plegen.

Even later werd in de media de piste om Mintjens te onteigenen gespind op een manier zoals dat wel vaker gebeurt: dat plan “zou” op tafel liggen. Officieel was het allemaal niet, maar het hielp wel om de druk op Tania Mintjens verder op te voeren en de supporters van Antwerp verder op te naaien.

Vervolgens hield burgemeester De Wever een rondgang langs talloze mediakanalen om zijn duit in het zakje te doen en uitgebreid de lof van Paul Gheysens te zingen.

Vooral in een interview met Het Laatste Nieuws ging De Wever daarbij opvallend ver.

Over een kruisbestuiving tussen de stad en de familie Gheysens sprak de burgemeester liever niet, “maar als een ondernemer zoveel geld op de tafel legt om een club te transformeren van een probleemkind naar een glorieverhaal? Daar voel ik heel veel erkentelijkheid voor. Dat spreekt voor zich.”

En ja, zo bevestigde De Wever, als er een handje te helpen valt, dan “konkelfoest” de burgemeester wel eens:

“Ik hoor vaak: ‘Op het stadhuis wordt er heel veel gekonkelfoesd.’ Wel, ik ontken dat dus niet. Ja, er wordt op het stadhuis van Antwerpen veel gekonkelfoesd. En ik denk dat dat doodnormaal is. Ik weet ook niet of dat vroeger ook zo gebeurde. Ik durf er een beetje aan te twijfelen. Maar ik durf het wel zeggen. Ik doe dat. Ik doe dat in het algemeen belang van mijn stad. En ik doe dat ook in dit dossier.”

‘Probleem-Mintjens’

Voor wie de voorbije jaren de grote Antwerpse bouwdossiers volgde, bevestigt die uitspraak vooral hoe het er in Antwerpen al te vaak aan toegaat.

Maar voor de buitenwacht moet het toch wat raar hebben geklonken, een burgemeester – en voorzitter van de grootste partij van het land – die in zijn kaarten laat kijken over met wie hij zoal konkelfoest op ’t Schoon Verdiep.

Dat blijkt te gaan over mensen actief in de voetbalwereld, projectontwikkelaars en investeerders die betrokken zijn in de farma, de petrochemie en de diamantsector.

Van transparantie kan bij konkelfoezen evident geen sprake zijn, maar, zo garandeert de burgemeester, hij doet het allemaal in het belang van de stad.

Een vorm van democratische controle daarop is niet nodig. We hebben immers het woord van de burgemeester.

Ook van Paul Gheysens hebben we het woord. Net als De Wever wil hij maar één ding: Antwerp FC uitbouwen tot een absolute topploeg. Daarvoor doet hij het allemaal.

Het klinkt plausibel, met een beker en een landstitel op zak, en geen Antwerp-supporter die het Paul Gheysens niet graag hoort zeggen. Maar onderweg naar de top moet volgens de Ghelamco-topman nog een cruciale hindernis worden overwonnen: “het probleem Mintjens“.

Impliciete boodschappen

Afgelopen weekend keerde Mintjens de rollen om. Ze lanceerde een tegenvoorstel voor Paul Gheysens.

Aan verkopen denkt ze in geen duizend jaar, maar ze wil de gecontesteerde gronden wel aan de club laten: via een erfpacht voor 99 jaar. En dat bovendien zonder dat de club haar daar een vergoeding voor is verschuldigd.

Het voorstel van Mintjens zet Gheysens weg als een gehaaide projectontwikkelaar die wil cashen op de rug van voetbalclub Antwerp

Dat voorstel maakt behoorlijk geloofwaardig dat het Tania Mintjens niet om geld te doen, maar om iets anders. Een van de voorwaarden is een stem in het kapittel bij een eventuele doorverkoop en vooral een moratorium op de verkoop van de club voor vijf jaar.

De eerste impliciete boodschap die uit die eisen spreekt, is duidelijk: Gheysens is enkel geïnteresseerd in het doorverkopen van de club aan een of andere oliesjeik en Tania Mintjens stelt daar paal en perk aan.

De tweede impliciete boodschap in het voorstel van Mintjens brengt Paul Gheysens in een zo mogelijk nog lastiger parket.

Mintjens vraagt naast inspraak bij een mogelijke verkoop immers ook transparantie bij de bouw van een nieuwe tribune.

Voor de goede verstaander is de achterliggende vraag duidelijk: is bouwheer Ghelamco bij de eerdere verbouwing van de andere tribunes niet (te) rijkelijk langs de kassa gepasseerd ten koste van de voetbalclub?

Met die voorwaarden keert Mintjens de rollen volledig om: haar voorstel zet Gheysens als wilde weldoener in zijn hemd en toont hem als een gehaaide projectontwikkelaar die wil cashen op de rug van de club.

Zegt Gheysens neen tegen de eis om de club niet zomaar aan de eerste de beste oliesjeik te verkopen, dan blijft de sterke man van Ghelamco achter als de gehaaide geldwolf die zich vermomd heeft als supporter van rood-wit. Hand in hand met Bart De Wever.

Stroman

Dat de ‘tegen-framing’ van Tania Mintjens niet op een koude steen valt, heeft te maken met de geschiedenis van Ghelamco. Die draait rond bouwen, niet rond clubliefde.

Voor Paul Gheysens zichzelf in een rood-witte tenue hees, bouwde hij in Gent het Ghelamco-stadion. Rond dat dossier hing een zweem van belangenvermenging en met toenmalig burgemeester Daniel Termont (spa./Vooruit) kon Gheysens ook in Gent rekenen op een stevige duw in de rug.

Bij Antwerp FC blonk Paul Gheysens niet uit in transparantie: twee jaar lang stuurde hij zijn stroman Patrick Decuyper vooruit

Daarna volgde het debacle van het fameuze Eurostadion in Brussel. Ghelamco dook ook nog op als potentiële koper van voetbalclub RSC Anderlecht en later zelfs van Royale Union SG. Dat klinkt niet bepaald als het parcours van een Antwerp-supporter in hart en nieren.

Ook bij Antwerp blonk Paul Gheysens niet uit in transparantie. Twee jaar lang stuurde hij zijn stroman vooruit: Patrick Decuyper. 

Het geld van Decuyper kwam van Gheysens, maar de topman van Ghelamco bleef zelf uit beeld, tot de promotie van Antwerp naar eerste klasse een feit was.

Pittig detail: volgens Decuyper was een van de weinige mensen die in 2015 al wisten dat hij werkte als stroman voor Paul Gheysens niemand minder dan de burgemeester van Antwerpen: Bart De Wever.

In 2020 werd Decuyper veroordeeld tot drie jaar cel voor fraude met groenestroom certificaten. Bij Royal Antwerp FC was hij vooral wegbereider van Paul Gheysens.

De zware schulden van de club – onder meer ook 3,5 miljoen euro bij Tania Mintjens – trachtte Decuyper af te kopen voor een derde van de prijs.

In een interview met Gazet van Antwerpen vertelde Mintjens daarover dat ze niet inging op dat voorstel, omdat Decuyper haar niet wilde vertellen voor wie hij als stroman fungeerde.

Kasteel Ertbrugge

Ook een aantal cruciale figuren die Paul Gheysens na zijn officiële aantrede binnenbracht bij Antwerp zijn niet bepaald onbeschreven bladen. De belangrijkste daarvan was ongetwijfeld sportief directeur, maar vooral ook verborgen spelersmakelaar, Luciano D’Onofrio.

Gheysens haalde D’Onofrio kort na zijn officiële aantreden binnen. Telefoongesprekken die werden getapt in het kader van Operatie Propere Handen, suggereren dat D’Onofrio actief bleef als voetbalmakelaar terwijl hij als sportief directeur bij Antwerp werkt. Die rollen zijn onverenigbaar.

Niet alleen over D’Onofrio valt heel wat te vertellen. Na het vertrek van de omstreden sportief directeur haalde Paul Gheysens Mark Overmars binnen als directeur voetbalzaken. Dat gebeurde nauwelijks anderhalve maand nadat Overmars in die functie bij de Nederlandse club Ajax moest opstappen wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag.

Een minder bekend, maar allerminst onbelangrijk element in de doortocht van Paul Gheysens bij Antwerp is, tot slot, de aankoop van Kasteel Ertbrugge en een indrukwekkend landgoed enkele jaren terug. Dat domein ligt op een boogscheut van het Bosuilstadion.

Gheysens kocht het landgoed aan met het oog op een soort ‘groene ruil’. Tussen het Bosuilstadion en het domein van Gheyssens ligt immers Gemeentepark Bremweide, perfect om te ontwikkelen naast het Bosuilstadion. Maar helaas voor Gheysens is het een park waar niet kan gebouwd worden.

Domein Ertbrugge moest als pasmunt dienen om te ‘ruilen’ met het park, maar die deal ging niet door.

Omdat het, zelfs naar Antwerpse normen, al te gortig zou zijn? Of omdat het terrein grotendeels buiten Antwerpen ligt, in de gemeente Wijnegem?

Alleszins stelde Gheysens zijn kasteel vorige maand onverrichterzake opnieuw te koop.

Vlooien

Het opvallende voorstel van Tania Mintjens en het kreukbare imago van Ghelamco, dreigen het beeld van Paul Gheysens nauwelijks een week na de kampioenenmatch serieus bij te stellen.

Het wankele imago van Paul Gheysens dreigt ook af te stralen op zijn steun en toeverlaat Bart De Wever

Van de grootste supporter en redder van Royal Antwerp FC dreigt Gheysens te vervellen tot een projectontwikkelaar die vooral wil verdienen aan een voetbalclub. En die in afwachting van het grote geld een doorzichtige karaktermoord pleegde op iemand die de club echt een warm hart toedraagt.

En wie bij de hond slaapt krijgt zijn vlooien: het wankele imago van Paul Gheysens dreigt ook af te stralen op zijn steun en toeverlaat Bart De Wever.

Wat daarbij ook niet bepaald helpt, zijn de twee grote Antwerpse vastgoeddossiers van Ghelmaco.

Apache toonde eerder aan hoe het college van Bart De Wever in beide dossiers fungeerde als wegbereider voor Gheysens en de projectontwikkelaar toeliet te betalen voor een eigen ruimtelijk uitvoeringsplan op maat.

En dan zijn er nog voormalig Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en Bart Van Camp (N-VA), de voormalige kabinetschef van Ben Weyts (N-VA), die allebei zetelen in de raad van bestuur van Royal Antwerp FC.

Hun aanwezigheid maakt een andere eis van Tania Mintjens om Gheysens een (gratis) erfpacht van 99 jaar op de grond te geven enkel symbolischer: de aanstelling van een supporter van Royal Antwerp FC in de raad van bestuur.

Iemand met een echt hart voor de club, ver weg van het grote geldgewin en zijn politieke wegbereiders.

Bart De Wever neemt een groot politiek risico door openlijk voor Paul Gheysens te rijden in het stadiondossier van Royal Antwerp FC. (© Belga)


Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Apache in en vind meer berichten.


Bron: Apache

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven