De Zin – Janne Desmet (43), actrice, theatermaker – Alexia Leysen


Vergezeld van een oude Hasselblad-camera reist Alexia Leysen van mens tot mens, op zoek naar ieders comfort words: woorden die kracht geven wanneer het leven moeilijk doet.

Alexia Leysen – De Standaard


‘We need four hugs a day for survival, eight for maintenance, twelve for growth’

Virginia Satir
psychotherapeut


‘Ergens onderweg verliezen we de onbezonnenheid waarmee een kind kan knuffelen.

´Ik merkte het toen mijn oma haar dochter verloor – hoe moeilijk we elkaar als volwassenen omarmen, terwijl dat ooit moeiteloos ging.

´Ik merkte het toen ik een buur in een rolstoel recht wilde helpen, en zijn schaamte in de weg kwam te staan.

´Ik merkte het bij mezelf, tot mijn verbazing, toen een dierbare vriendin me wilde vastpakken na mijn miskraam en ik verkrampte.

´Door een knuffel te geven kan je een boom zijn voor iemand, en we durven te weinig toe te laten dat we soms echt op anderen moeten leunen.

´Ik heb geleerd op mijn tanden te bijten. Ik heb altijd een grote mannelijke kracht gehad, maar ik voelde dat ik, om m’n toekomst zonder eigen kind te verwerken, dieper contact moest maken met mijn vrouwelijke kracht.’

‘Per ongeluk belandde ik vorig jaar op een tantra-vierdaagse, en ik schoot even in paniek. (lacht) 

´Tantra ging gelukkig over iets anders dan ik dacht. Het gaat erover met welk lichaam je geboren bent, en hoe de energie daardoorheen stroomt. We lopen allemaal ruis op in de relatie met ons lijf.

´Met een groep vrouwen tussen 24 en 71 jaar waren we daar samen en het was zo’n ongelooflijk mooie, helende ervaring dat ik ze elke mens toewens.

´Eigenlijk is het simpel. Het gaat om verzachten. Het gaat om omarmen.

´Elke goede omhelzing vraagt om ontspanning, en laat die dan steeds meer uitdijen. Op z’n schoonst wordt er iets wat in de weg hing gelost.

´Zoals psychotherapeut Virginia Satir stelt:

´Knuffels zijn een basisbehoefte – en we hebben er veel nodig om goed te kunnen groeien.

´Weet je, in het proces rond Tom Pintens’ overlijden ontroerde het me hoeveel mensen, zelfs onbekenden, elkaar vastnamen.

´Dezer dagen krijg ik soms het heerlijke cadeau dat Toms kind op mij komt leunen, gewoon omdat hij het voelt, zonder overpeinzing.

´En thuis weet ik me gezegend met een knuffelaar aan m’n zij.’

Wikipedia

De zin

Alexia Leysen (33) is een fotograaf en theatermaker. Ze werd in 2011 bekend als initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees. Voor De Standaard Magazine verzorgt ze de rubriek De zin, een reeks die pas gebundeld is in een boek.

Wikipedia


Janne Desmet (43), actrice, theatermaker

Lees ook


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven