Dankzij meer dan 22.000 voorkeurstemmen werd Jan Peumans (N-VA) als lijstduwer verkozen, maar toch gaat hij niet zetelen in het Vlaams Parlement. We vroegen hem waarom hij zijn zitje afstaat.
Yannick Verberckmoes – De Morgen
‘Een neoliberaal beleid verdedigen, daar heb ik problemen mee.’
Jan Peumans
Waarom staat u uw zetel af?
“Ik heb aan de verkiezingen meegedaan om Zuhal Demir te steunen en voor Bart De Wever.
“Ik ben het niet altijd eens met De Wever, maar ik heb wel veel respect voor hem. Oké, dacht ik, dan zal ik de lijst in Limburg duwen.
“Ik had niet gedacht dat ik nog verkozen zou worden. Maar tot mijn grote verbazing is dat nu alweer gebeurd. Het is nu de vierde keer dat ik als lijstduwer verkozen geraak, terwijl dat een heel moeilijke plaats is.
“Dan begin je toch te twijfelen. Het is een teken dat er toch een heel aantal mensen zijn die dit van mij verwachten. Maar ik heb erover gesproken met mijn echtgenote en mijn kinderen.
“Zij zeiden: ‘Je moet dat niet meer doen.’ Ik denk dat het een heel verstandige beslissing is.”
Was er hier dan geen afspraak over? Doet u dit op vraag van de partij?
“Nee, er was geen afspraak over: nul komma nul. Ik had niet gedacht dat ik nog verkozen zou worden.
“Als je vijf jaar uit de nationale politiek bent, ga je daar niet meer van uit. Ik dacht dat ik nog 10.000 stemmen zou halen, maar het zijn er meer dan het dubbele geworden. Ik ben de kiezers dankbaar.”
U haalt in een persbericht flink uit naar Annick De Ridder. U wilt haar beleid in het parlement niet gaan verdedigen, schrijft u.
“Zij staat voor een neoliberale politiek. Als zij minister wordt, zou ik er echt problemen mee hebben om zulk beleid goed te keuren.
“Ik geef een voorbeeld: ik ben een tegenstander van het voorstel om het leefloon niet meer te indexeren. Dat is voor mij een antisociale maatregel.
“Ik krijg maagzweren van zulke dingen.
“Ik heb Matthias Diependaele (die als formateur allicht de nieuwe minister-president wordt, YV) ook al eens een mail gestuurd met de vraag: ‘Wat meer sociaal beleid, alstublieft.’
“Een aantal mensen die dat geluid lieten horen in de partij zijn uit het parlement vertrokken. Elke Sleurs en Wilfried Vandaele zijn bijvoorbeeld weg.
“Ik hoop wat dat betreft op de rol die Zuhal Demir zal spelen in de toekomstige Vlaamse regering.”
Hoe ziet u dat binnen de partij nog evolueren?
“Geen idee, weet u: ik zit niet meer in het partijbestuur of in de partijraad. Ik volg het niet meer.”
Wil u nog wel lid blijven van N-VA?
“Ja, waarom zou ik de partij nu verlaten? Daar denk ik in de verste verte niet aan.
“Ik heb wel gezegd dat ik wegging als de partij zou meegaan met Vlaams Belang. Maar dat is dus niet gebeurd. N-VA is bij de verkiezingen groter gebleven dan Vlaams Belang.
“Ik ben er wel trots op dat ik daar een beetje aan heb kunnen bijdragen.”
Waar gaat u zich in de volgende jaren nog op richten?
“Op het familiale, ik wil graag meer tijd doorbrengen met mijn familie. Als je meer dan veertig jaar in de politiek hebt gezeten, heb je op dat vlak genoeg offers gebracht.
“Daarnaast ben ik ook nog bezig met mijn doctoraat. Ik heb er al zoveel tijd en energie in gestoken dat ik daar het liefst aan wil verderwerken.”
Waarover gaat dat precies?
“Het gaat in brede zin over de Vlaamse Beweging.
“De onderzoeksvraag is hoe het komt dat de Volksunie in Limburg van de grond is gekomen, terwijl de provincie van oudsher werd gedomineerd door CVP.
“Mijn promotor is de historicus Bruno De Wever.”
Wanneer is het doctoraat af?
“Ik ben er zo’n vijf jaar geleden aan begonnen. Maar ik heb tijd, waarom moet ik me haasten? Ik denk dat het nog wel enkele jaren zal duren, omdat ik er ook niet elke dag mee bezig ben.
“Doctoraatsstudenten zijn verplicht om hun werk in vier jaar af te ronden. Maar omdat ik het op vrijwillige basis doe, hoeft het niet.”
"Het is niets persoonlijks. Waar ik altijd problemen mee gehad heb, zijn mensen die van de ene partij overstappen naar de andere partij. Ik noem dat opportunisten.”
— Terzake (@terzaketv) June 20, 2024
Jan Peumans over @AnnickDeRidder #terzaketv pic.twitter.com/jQtDEAmfTU
Lees ook
Bron: De Morgen