Bisschop Johan Bonny wil niet langer het officiële aanspreekpunt zijn voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug, nadat de paus hem een hulpbisschop had geweigerd.
Koen Baumers – De Standaard
Eerst was er de Canvas-reeks Godvergeten.
Dan kwamen er onderzoekscommissies in het Vlaamse en het federale parlement. Nog wat later verloor Roger Vangheluwe zijn kerkelijke titels, veertien jaar nadat zijn daden aan het licht waren gekomen. De voorbije twaalf maanden werd seksueel misbruik weer een belangrijk onderwerp binnen de Kerk.
Steeds was het de Antwerpse bisschop Johan Bonny die de kritische vragen beantwoordde. Want als “referent” voor dat thema is hij in naam van de Belgische bisschoppen dossierbeheerder, verbindingspersoon en aanspreekpunt.
Bonny vroeg daar in september 2023 versterking voor.
“Ik wil op korte termijn een grotere ruimte vrijmaken om mij als bisschop in te zetten voor de slachtoffers, alsook voor de aanpak en de preventie van alle vormen van misbruik in de kerk”, schreef hij toen in een brief aan de paus.
Zo zou Bonny naar eigen zeggen geopperd hebben om een hulpbisschop te krijgen.
Op die vraag zou de paus niet zijn ingegaan, maakte Bonny begin juli zelf bekend in een open brief aan zijn medewerkers en de media.
“Onder meer omdat een ongelijk aantal Franstalige en Nederlandstalige bisschoppen het evenwicht in de bisschoppenconferentie zou verstoren, omdat de andere bisschoppen mijn vraag niet steunen en omdat zowel een priester als een leek de taken kan vervullen.
“Hoewel ik bedenkingen heb bij elk argument, aanvaard ik de beslissing.”
Haar in de boter
Maar het njet van de paus en de andere bisschoppen heeft verregaande implicaties, blijkt nu.
Want wat Johan Bonny in zijn open brief omfloerst omschreef als “snoeien in mijn interdiocesaan takenpakket”, betekent concreet dat hij niet langer het kerkelijk aanspreekpunt is rond seksueel misbruik.
Hij legt “onder andere alle verantwoordelijkheden rond het misbruik in de kerk” neer. Dat bevestigt hij met zo veel woorden aan het Nieuwsblad, tijdens een gesprek dat dit weekend verschijnt.
“Ook onder bisschoppen kan er al eens een haar in de boter zitten”, zegt hij in het interview.
“Ik heb honderden dossiers helpen behandelen. Dat weegt emotioneel erg zwaar op me.
“Zelfs mijn dokter zegt: ‘Stop ermee, het maakt je kapot.’
“Ik was bereid mijn taak als bisschop van Antwerpen neer te leggen om me nog enkel op het misbruik te focussen. Maar nu hak ik de knoop door. Ik stop met een aantal Vlaamse taken of ik ga eronderdoor.”
Omgekeerde biechtstoel
Bij de Bisschoppenconferentie klinkt het dat er al half september officieel een andere bisschop aangeduid zal worden als dossierhouder.
Aartsbisschop Luc Terlinden houdt daarover consultaties tijdens de zomermaanden.
“Er is geen hiaat, de continuïteit wordt gewaarborgd”, zegt algemeen secretaris Peter Haegeman.
Bonny benadrukte in zijn brief wel dat hij zich via een-op-eengesprekken met slachtoffers wil blijven inzetten voor het thema.
“Ik wil persoonlijk naar hen luisteren als in een omgekeerde biechtstoel, waar niet de dader maar het slachtoffer zijn verhaal komt doen.
“Hen een luisterend oor aanbieden vanwege de kerk”, klonk het in de brief.
Lees alle berichten in deze categorie
Bron: De Standaard