Hove, Lint, Edegem, Boechout – Burgemeesters over alternatief voorstel voor fusies

© Filip Spoelders

Bij de vorming van de Vlaamse regering wordt over verplichte fusies gesproken. Het zette voormalig burgemeester van Hove Luc Vuylsteke de Laps aan om een alternatief te lanceren waarmee hij een debat wil losweken, onder andere bij de buurgemeenten.

Filip Spoelders – GVA


“Misschien moeten we de werking van intercommunales herzien”


Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) lanceerde eerder deze maand een alternatief voorstel voor gemeentelijke fusies nu deze onderdeel uitmaken van de gesprekken voor een nieuwe Vlaamse Regering.

Met het voorstel om het organisatorische zoals dienstverlening en administratie van een gemeente los te koppelen van het bestuurlijke wil hij een structuur creëren voor ongeveer zestigduizend bewoners die gemeenten ontlast. Hij hoopt hiermee een debat op te starten.

Gemeenten die in aanmerking zouden komen om met Hove na te denken over dit alternatief voor een fusie zijn onder andere Lint, Boechout en Edegem. Daar lopen de reacties uiteen.

Schepen Stanny Tuyteleers (CD&V) van Lint geeft aan dat er bij het begin van deze legislatuur gesprekken zijn geweest met Hove om te bekijken wat ze samen konden doen. Onder andere een gezamenlijk containerpark in samenwerking met Igean kwam ter sprake, maar er kwamen geen verdere acties.

“Ik vermoed dat het nog niet het goede moment was. Ik kan het voorstel volgen omdat de gemeenten hun eigenheid behouden en er geen toestanden ontstaan zoals bij de vorige verplichte fusieronde.

“Het zal echter geen makkelijke oefening zijn. Het zal mee door het personeel moeten gedragen worden. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden”, geeft Tuyteleers aan.

Volgens zijn burgemeester Rudy Verhoeven (N-VA) zit Lint momenteel niet in een situatie waarbij het vragende partij is voor verdere samenwerkingen of zelfs een fusie.

“Dat het gemeentefonds een lege doos aan het worden is, is duidelijk. Meer en meer bevoegdheden komen naar het lokale niveau, maar de middelen blijven achter.

“Ondanks deze manco redden wij ons zeer goed in Lint. We doen de noodzakelijke investeringen en we maken ambitieuze plannen. Ik zie dat onze administratie bijna volledig ingevuld is. Ons organogram werd recent nog vernieuwd.”

Intercommunales

Wat het voorstel van Luc Vuylsteke betreft, kijkt hij naar de intercommunales.

“Als we nog eens een orgaan inbouwen, waar er naar mijn gevoel al verschillende, zoals bijvoorbeeld Igean, van zijn dan schieten we het doel voorbij.

“Ik geloof in intergemeentelijke samenwerking of effectieve fusie, zonder te zeggen dat we Lint moeten fuseren.

“Wat Luc Vuylsteke de Laps voorstelt, bestaat al naar mijn gevoel. Misschien moeten we de werking van de intercommunales eens grondig herzien?”, laat hij een deur voor debat open.

Ook burgemeester Koen Metsu (N-VA) is hier duidelijk over.

“Ik ben bereid om naar alle voorstellen te luisteren, maar we moeten het niet moeilijker gaan maken dan het is. Er is in Vlaanderen al veel samenwerking door de intercommunales.

“Als er al over fusies wordt gepraat volgen wij het Vlaams decreet met kwijtschelden van schulden.”

In Boechout staat burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde) open voor een hertekening van de bestaande structuren.

“In de eerste plaats ben ik absoluut tegen fusies van gemeenten. Ik begrijp de bezorgdheid en de bedoeling van de oud-burgemeester van Hove, maar het mag geen nieuwe politieke structuur worden.

“We moeten net de bestaande structuren hertekenen en deels afbouwen om een gezonde en transparante democratische besluitvorming na te streven.

“Dit betekent dat je eerst duidelijkheid moet scheppen over de rol van de Provincie, de intercommunales, de regio’s en de Vlaamse Overheid.”

Regionale samenwerking

Hij ziet geen toekomst meer voor provincies en intercommunales:

“Mijn persoonlijke visie is een regionale samenwerking tussen gemeenten, binnen de regiovorming, en een andere rol voor de Vlaamse Overheid.

“Dit veronderstelt dat er dan geen toekomst is voor provincies en intercommunales.

“Onder andere het afvalbeleid en handhavingsbeleid kan de Vlaamse Overheid bijvoorbeeld coördineren.

“Regio’s kunnen, als een samenwerkingsverband van gemeenten, de taken op zich nemen van de politiezone, eerstelijnszone, hulpverleningszone, noodplanning, monumenten- en erfgoedbeleid, vervoer en mobiliteit, woonmaatschappijen, … .

“De bestuurlijke organisatie van de regio’s vertrekt vanuit de gemeenten. Ambtenaren kunnen gedeeld worden tussen gemeenten.

“De Vlaamse Overheid moet evolueren naar een ondersteunende rol voor gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden waarbij deze expertise, mensen en middelen aanbiedt om de lokale bestuurskracht te versterken.”


© Filip Spoelders
© Filip Spoelders

Lees andere berichten in deze categorie



Bron: GVA

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven