Goedele Van der Spiegel – Eén jaar aan hoofd Agentschap Natuur en Bos

Goedele Van der Spiegel. © Sarah Van den Elsken

Goedele Van der Spiegel (49) begon op 1 juli 2023 als administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos. Een jaar later is haar drive alleen maar groter geworden. “Ik heb gevoeld hoeveel passie en engagement om vooruit te komen in deze organisatie zit. Maar ook hoe moeilijk het soms wel is.”

Bart Bruynseels – GVA


“De natuur helpen en redden, dat ga ik niet alleen doen”

Goedele Van der Spiegel


Van der Spiegel was van 2013 tot 2018 voor Groen als schepen in Edegem bevoegd voor natuur, milieu, duurzaamheid, afval, Fort 5 en Hof ter Linden, landbouw en dierenwelzijn.

Haar benoeming tot administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos door Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) was volgens haar partij de juiste keuze.

“Het was een heel intens jaar”, zegt Van der Spiegel.

“Ik dacht dat ik wist welke opdrachten er bij ANB op tafel zouden liggen. Maar als ik nu kijk naar hoeveel het er echt zijn…

“We zijn op het terrein actief, met onze boswachters en arbeiders. Wij zijn met advisering bezig. Wij hebben inspecteurs met een controlerende functie. Wij zijn ook met beleid bezig: van invasieve soorten tot wildedierenziekten of natuurherstel.

“Het is een gigantisch breed palet aan opdrachten.”

Goedele Van der Spiegel.
Goedele Van der Spiegel.
© Sarah Van den Elsken

Prioriteiten

“Het maakt mijn taak interessant en heeft mij gesterkt in mijn drive om verder aan de natuur in Vlaanderen te werken.

“Het beleid wordt door de politiek bepaald, de prioriteiten moet je zelf verder prioriteren. Dat is waarmee we nu bezig zijn.

“Ik heb eerst tijd genomen om de organisatie te leren kennen.”

  • Waar zetten we eerst op in?

  • Waar kunnen we onze doelen het makkelijkst halen?

  • Waar kunnen we het verschil maken en waar is het dweilen met de kraan open?

“De opdracht is zo gigantisch dat onze mensen gewoon niet alles tegelijk kunnen aanpakken.

“Er is heel veel werk verzet in de vorige legislatuur. Maar met de middelen die we hebben, moeten we ook zien dat onze mensen het kunnen volhouden.”

“Een prioriteit is het draagvlak voor natuur weer op te krikken.

“We komen uit een gepolariseerde context, waar het natuur versus landbouw was. Het is niet ‘versus’, het is natuur én landbouw.

“Het is ook niet natuur versus projectontwikkeling, natuur wordt te snel gezien als een stop op veel dingen. Dat hoeft niet zo te zijn. Als je gaat kijken, heeft natuur veel opportuniteiten.”

“We komen uit een gepolariseerde context, waar het natuur versus landbouw was. Het is niet ‘versus’, het is natuur én landbouw”

Goedele Van der Spiegel

“Als je ziet hoeveel mensen recreëren in de natuur: sporten, wandelen, spelen. Dat is gigantisch.

“Als je kijkt naar de hitteproblematiek. We hebben niet zo’n goede zomer gehad, maar als het goed weer is, dan voelen we dat direct. Parken en natuurgebieden bieden verkoeling, dat zijn toch belangrijke opportuniteiten?”

“Als we zien dat de wateroverlast opnieuw de kop opsteekt, kunnen op de natuur gebaseerde oplossingen echt wel een antwoord bieden.

“Iedereen ziet de problemen, en voelt dat de natuur een oplossing kan zijn. Maar toch durven we niet te investeren in natuur.”

“Vandaag zit onze natuur nog te veel in de natuurreservaten opgesloten. Voortgang van natuur heeft onder andere genetische diversiteit nodig. Dan heb je uitwisseling nodig van genetisch materiaal.

“Dat gaat niet gebeuren als je natuur in de gevangenis steekt. Dus we hebben verbindingen nodig. Ik denk dat dat heel duidelijk is.”

Gemillimeterde gazon

“Onze tuin, die gemillimeterde gazon, dat is geen verbinding. Die akkers, die vandaag dikwijls monocultuur zijn en die sportvelden zijn geen verbinding.

“Wil dat zeggen dat die moeten verdwijnen? Nee. Moeten we daar bermen naast leggen, houtkanten aanleggen? Waarbij die houtkant ook schaduw geeft aan de koeien die in de wei staan.

“Er zijn heel wat mogelijkheden om natuur kansen te geven.”

Goedele Van der Spiegel.
Goedele Van der Spiegel.
© Sarah Van den Elsken

Biodiversiteit

“Ik wil een oproep doen: niet alleen het Agentschap Natuur en Bos of de overheid moeten aan een betere natuur werken, iedereen moet dat.

“Als je over natuur spreekt, dan ligt het grootste potentieel, wat mij betreft, in elke tuin. We moeten de biodiversiteit meer kansen geven.”

© Sarah Van den Elsken

“Je kunt met struiken en hagen schuilplaatsjes creëren voor egels. We moeten afstappen van het principe dat een tuin enkel die perfecte gazon is.

“We hebben een project lopen samen met de lokale besturen, de tuinrangers, waar we de mensen bijstaan met het biodiverser maken van hun tuin.”

“Ook loslopende honden verstoren de biodiversiteit als ze grondbroedende vogels aanvallen, maar veel mensen zien dat probleem niet”

Goedele Van der Spiegel

“Het zit soms in kleine mentaliteitswijzigingen, waardoor we met de natuur wel wat stappen kunnen zetten. Wij proberen daarop in te zetten.

“Een belangrijke boodschap is dat iedereen met heel kleine dingen kan bijdragen aan een betere natuur. Elke tegel die eruit gaat, is een tegel.”

© Sarah Van den Elsken

“Mijn grootste verwezenlijking afgelopen jaar zit volgens mij in het organisatieverhaal.

“De natuur helpen en redden, dat gaat het ANB niet alleen kunnen doen.

“Ik denk dat we vroeger heel dikwijls onszelf als de enige redder van de natuur zagen. Nu is het zaadje geplant dat we moeten samenwerken.

“Dat we lokale besturen nodig hebben, Natuurpunt, andere terreinbeherende verenigingen, burgers, grote landeigenaars en landbouwers.”

“Om van de rust in Fort 5 en Hof ter Linden in Edegem te genieten, heb ik geen tijd. Als ik tijd heb, probeer ik een nieuw domein van het agentschap te gaan verkennen”

Goedele Van der Spiegel

Gedreven madame

“Mijn samenwerking met bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) loopt vlot. Ze is een gedreven madame. Ik vind dat ik dat ook wel ben. We hebben de drive om vooruit te willen, ook al hebben we soms meningsverschillen.”

“Ik ga af en toe de boer op, daar maak ik ruimte voor in mijn agenda. Ik wil voeling houden met wat er leeft. Op belangrijke openingen probeer ik aanwezig te zijn. Om de mensen ook een hart onder de riem te steken. En dan zie je daar ineens de lokale burgemeesters en ambtenaren.”

Edegemse politiek

“Mijn drukke job combineren met de lokale politiek in Edegem is niet eenvoudig. Maar ik wil dat wel in schoonheid beëindigen. In oktober loopt mijn mandaat af. Daarna zal ik enkel nog de lijst steunen.”

© Sarah Van den Elsken

Agentschap Natuur en Bos


Goedele Van der Spiegel. © Sarah Van den Elsken
Goedele Van der Spiegel.
© Sarah Van den Elsken

Lees andere berichten in deze categorie

,


Bron: GVA

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven