Petra De Sutter – De internationale gemeenschap moet ingrijpen wanneer staten tekortschieten om burgers te beschermen


Petra De Sutter (Groen) is uittredend vicepremier in de federale regering. Naar aanleiding van de 79ste Algemene Vergadering van de VN roept De Sutter op om de bescherming van Palestijnse burgerlevens serieus te nemen.

Petra De Sutter – De Morgen


De VN moeten nu echt in actie komen in Gaza. De wereld komt volgende week samen tijdens de 79ste Algemene Vergadering van de VN. Het massale geweld tegen de inwoners van Gaza staat ook op de agenda.

België moet het principe van Responsibility to Protect daar op tafel leggen.

Het is hoog tijd om de bescherming van Palestijnse burgerlevens serieus te nemen. Hebben we dan werkelijk geen lessen geleerd, na al de genocides uit het recente verleden?

Na de massamoorden in Rwanda en Bosnië in de jaren ’90 voerden de VN het principe van Responsibility to Protect (R2P) in.

Dit legt de juridische en morele verantwoordelijkheid bij de internationale gemeenschap: zij moet ingrijpen wanneer staten tekortschieten om burgers te beschermen tegen genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Dit principe daagt het onbetwiste begrip van staatssoevereiniteit uit.

Wanneer een regering burgers niet beschermt of zelf bedreigt, moet de internationale gemeenschap tussenkomen en hen zelfs desnoods militair beschermen.

De VN-Veiligheidsraad is bevoegd om zo’n mandaat te geven.

In Gaza, en steeds meer op de bezette Westelijke Jordaanoever, schieten Israëlische soldaten het oorlogsrecht aan flarden – op ernstige, grootschalige en voortdurende wijze – wat leidt tot massaal veel burgerslachtoffers.

Daarnaast leven honderdduizenden Palestijnen in erbarmelijke omstandigheden door de blokkades en verwoesting van huizen, scholen en ziekenhuizen.

Door het risico op genocide – zoals erkend door het Internationaal Gerechtshof – en de verdenkingen van oorlogsmisdaden door de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, is ingrijpen absoluut noodzakelijk.

Al maanden klinkt de roep om een permanent staakt-het-vuren om de slachting een halt toe te roepen, alle gijzelaars vrij te laten, humanitaire hulp toe te laten en politieke gesprekken voor een oplossing op gang te brengen. Elke seconde telt.

Omdat een staakt-het-vuren niet in zicht is, is het van cruciaal belang dat we druk uitoefenen op Israël vanuit het Responsibility to Protect principe. België moet dit aankaarten tijdens de komende Algemene Vergadering van de VN.

De morele en juridische redenen voor het toepassen van R2P-principe zijn duidelijk, maar de politieke werkelijkheid is anders.

Veel westerse landen blijven Israël van munitie voorzien en gaan gezamenlijk liggen voor sancties tegen het land.

Dit is niet alleen onbegrijpelijk, maar het maakt hen ook medeplichtig aan het lijden dat zich voor onze ogen afspeelt.

Het verbijstert me dat de medestanders van Netanyahu niet doorhebben dat de noodtoestand in bezet Palestijns gebied voortkomt uit een decennialange straffeloosheid en het gebrek aan echt internationaal toezicht en druk.

Een krachtige oproep tot R2P kan het debat opnieuw aanwakkeren, de wereld wakker schudden en de vraag stellen: waar staan we eigenlijk in de bescherming van mensenlevens?

De wereld kan niet langer vanaf de zijlijn toekijken terwijl er zich opnieuw een reëel risico op genocide stelt, dit keer met openlijke westerse steun.

Ons land moet de internationale gemeenschap aansporen om op te staan en vastberaden te handelen.

Zo houden we de wereld een spiegel voor: al voor 40.000 Palestijnen kwam elke hulp te laat. Zij stierven een gruweldood.

Als de VN nu niet ingrijpen, dreigt de geloofwaardigheid en morele autoriteit van de internationale gemeenschap verder te verzwakken.


Petra De Sutter: ‘Hebben we dan werkelijk geen lessen geleerd, na al de genocides uit het recente verleden?’ Beeld Thomas Sweertvaegher / Reuters
Petra De Sutter: ‘Hebben we dan werkelijk geen lessen geleerd, na al de genocides uit het recente verleden?’ Beeld Thomas Sweertvaegher / Reuters

Artsen Zonder Grenzen

Overzicht

Lees meer berichten in deze categorie

,

Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven