Guy D’haeseleer – Als ik Marc Van Ranst tegenkom, weet ik niet wat ik met hem ga doen


Dit interview met Guy D’haeseleer werd afgenomen en gepubliceerd net vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.


Slaagt Guy D’haeseleer (55) erin om burgemeester te worden of houdt het cordon sanitaire stand? Zes jaar geleden haalde zijn Forza Ninove bijna een absolute meerderheid, maar de afschaffing van de stemplicht en de overwinningsnederlaag van Vlaams Belang in juni hebben twijfel in de rangen gezaaid. D’haeseleer wil zelfs niet in debat gaan met de burgemeester die hij uitdaagt. Dan maar met ons.

Raf Liekens - De Morgen/Humo


Eind 2018 ligt Tania De Jonge, de uittredende burgemeester van Ninove, zes dagen aan het infuus in het ziekenhuis.

Ze is fysiek gecrasht na een zeer gepolariseerde kiescampagne, gesloopt door de verwijten en de scheldpartijen op straat en de dreigende onbestuurbaarheid van haar stad.

Bij de verkiezingen van oktober 2018 heeft de radicaal-rechtse partij Forza Ninove een recordscore van 40 procent gehaald, goed voor 15 van de 33 zetels.

Guy D’haeseleer heeft twee zetels te weinig voor een meerderheid, Tania De Jonge (Open Vld) mist één zetel om verder te kunnen besturen met haar coalitie van Open Vld, cdD&v, Vooruit en Groen.

De N-VA zou met haar twee zetels zowel De Jonge als D’haeseleer in het zadel kunnen helpen, maar kiest onder druk van de nationale partijtop voor de oppositie.

De impasse duurt tot 20 december. Dan krijgt De Jonge, net terug uit het ziekenhuis, een verlossend telefoontje van N-VA-lijsttrekker Joost Arents, die de zittende meerderheid wil depanneren en zo de bruggen met zijn partij opblaast.

De Jonge behoudt de sjerp, Arents krijgt een zware schepenpost, D’haeseleer blijft ontgoocheld achter.

Samen met Dries Van Langenhove brengt hij meer dan duizend betogers op de been voor een mars voor de democratie, met bommetjes, leeuwenvlaggen en leuzen als ‘Linkse ratten, rol uw matten’.

Joost Arents en Tania De Jonge worden onder politiebegeleiding naar de eerste gemeenteraad geëscorteerd. Zes jaar later worden ze nog altijd uitgescholden op straat.

Arents is zelfs een paar keer naar huis moeten vluchten, omdat een Forza-fan hem op een feestje op zijn gezicht dreigde te kloppen.

Is het dat allemaal waard?

“Dat hebben ze zelf gezocht. Als je de stem van de Ninovieters negeert, is het normaal dat mensen gefrustreerd raken. Maar ik heb nooit opgeroepen tot geweld.”

U hebt uw fans wel opgejut door Joost Arents systematisch rat en verrader te noemen.

“Hij hééft ons ook verraden. Ik heb vóór de verkiezingen een paar keer samengezeten met mensen van de N-VA. Ze beloofden dat ze met ons zouden besturen als we samen een meerderheid hadden.

"Arents zei dat hij nooit met de socialisten zou besturen. Als je dan je woord breekt, moet je niet komen klagen.”

Hij zegt dat hij heeft geëist dat u de banden met Vlaams Belang zou doorknippen.

“Dat is niet waar. Zonder de bemoeienis van Bart De Wever en Matthias Diependaele was de N-VA met ons in zee gegaan.

"Karolien De Roose, het andere N-VA-gemeenteraadslid, wilde het doen, maar Arents heeft het verbrod.”

Hebt u zelf geen fouten gemaakt?

“Welke dan? Ik zal nooit afstand nemen van Vlaams Belang. Ik draai al dertig jaar mee in de partij en sta volledig achter dat programma.”

Waarom komt u dan niet op onder die naam?

“Omdat er iets speciaals nodig is om het cordon sanitaire te doorbreken.

"In 2006 haalde ik al meer voorkeurstemmen dan de burgemeester. Toch vlogen we aan de kant. Ik voelde een zekere moeheid ontstaan bij mijn kiezers.

"‘Waarom zouden we nog gaan stemmen, Guy?’

"De nieuwe naam werkte drempelverlagend. Sommige kiezers zeggen dat ze niet voor Vlaams Belang stemmen, maar lokaal wel voor mij.”

Vlak na de vorige gemeenteraadsverkiezingen dook er een oude Facebook-post van u op. Bij een foto van zwemmende Afrikaanse kinderen schreef u: ‘Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken, zenne.’ Heeft dat u de sjerp gekost?

(geërgerd) “Daar gaan we weer! Zonder die chocomoussegrap had Bart De Wever ook geen coalitie met mij toegelaten, maar hij heeft dat wel handig uitgebuit.

"Mijn bericht paste in een reeks aankondigingen voor ons Breughelfestijn, waarin ik ook lachte met Chinezen, dioxinekippen en mezelf.

"Het Nieuwsblad had er in 2016 al eens heibel over gemaakt. Maar op de verkiezingsavond gooide de communistische viroloog Marc Van Ranst dat artikel opnieuw op Twitter en hij stuurde het door naar De Wever en Gwendolyn Rutten.

"De klootzak. Als ik hem ooit tegenkom, weet ik niet wat ik met hem zal doen.”

U bokst ongeveer in dezelfde gewichtsklasse.

“Maar als ik zijn gebit bekijk, denk ik niet dat ik de eerste ben die hem een paar lappen geeft (lacht).

"Spijt van die chocomoussepost heb ik niet, maar ik zou het niet meer doen. Zelfs acht jaar later moet ik me er nog altijd voor verdedigen.”

Op de verkiezingsavond ging er ook een foto de wereld rond van Forza-aanhangers die een Hitlergroet leken te brengen.

“Nog zo’n verhaal! Mijn aanhangers stonden buiten aan ons lokaal met hun armen in de lucht ‘Tania, Tania, alles is voorbij!’ te roepen, zoals voetbalsupporters. Maar die smerige fotograaf maakte daar een Hitlergroet van.

"Ik was daar: denkt u echt dat ik zoiets zou toelaten?”

Er waren wel hooligans en neonazi’s met Wehrmacht-insignes aanwezig.

“Ik heb die niet gezien. Maar als je 40 procent haalt, zijn er altijd een paar sjarels met tattoos die een feestje komen bouwen.”

‘Op mijn lijst staan nu toevallig 35 blanke kandidaten en geen zwarten of Noord-Afrikanen’

Beeld Saskia Vanderstichele
Hoe groot is de kans dat u straks burgemeester wordt?

“Fiftyfifty. De tijd speelt in ons nadeel, want er zijn weer veel vreemdelingen bijgekomen op de kieslijsten. Zij stemmen meestal niet voor ons.

"Voorts is de opkomstplicht afgeschaft, waardoor heel wat mensen misschien zullen thuisblijven. Ik probeer hen te overtuigen van de unieke kans om het cordon te doorbreken. Sommigen zijn al vijf keer niet meer gaan stemmen, maar willen nu toch gaan.”

Bij de parlementsverkiezingen in juni haalde u 6.900 voorkeurstemmen in Ninove, bijna 1.300 stemmen minder dan in 2018. Uw militanten hoopten op 45 procent, maar Vlaams Belang bleef steken op 39,2 procent. Zou het kunnen dat u aan uw plafond zit?

“Wij zijn 0,6 procent achteruitgegaan tegenover de parlementsverkiezingen van 2019. Maar toen kwam ik op voor het Vlaams Parlement en Tania De Jonge voor de Kamer.

"Nu stonden we tegenover elkaar op de Vlaamse lijst en zíj heeft daar de prijs voor betaald.

"Open Vld is afgeslacht en de burgemeester haalde nog 1.500 voorkeurstemmen.

"Ook de PVDA is hier doorgebroken, maar die komt in oktober niet op. Ze steunen de lijst Vooruit-Groen.

"Het zal opnieuw op één of twee zetels aankomen en dan zal de N-VA wéér moeten kiezen.

"Zorgen ze eindelijk voor verandering met ons? Of depanneren ze de zittende meerderheid met de steun van de communisten?”

Bart De Wever heeft al gekozen: er komen geen samenwerkingen met Vlaams Belang. De Ninoofse N-VA-lijsttrekker Steven Vanden Berghe onderschrijft dat.

“Dan moeten ze aan hun achterban maar uitleggen waarom ze een Vivaldi-meerderheid steunen waar ze al twaalf jaar tegen vechten.

"De meeste N-VA-kiezers zijn het cordon kotsbeu. Ik verwacht ook dat het elders zal sneuvelen, dankzij dorpspartijen of lokale cd&v’ers en N-VA’ers die zich niet meer laten gijzelen door hun partijtop.

"Achter de schermen zijn er gesprekken bezig, maar het zou dom zijn om die gemeenten te noemen.”

Eind augustus eiste Forza Ninove publieke verontschuldigingen van de directeur van basisschool De Lettertuin, omdat hij mensen zou waarschuwen om niet voor uw partij te stemmen.

“Die man maakt ouders en leerkrachten wijs dat wij het gemeentelijk onderwijs zouden afschaffen.

"Dat gaat over vijf scholen, een paar honderd leerkrachten en duizenden ouders die bang worden gemaakt met leugens. Dat schaadt onze partij enorm.”

De directeur zit ziek thuis, hij heeft zijn Facebook-profiel afgesloten en durft niet in de media te reageren uit angst voor represailles.

“Ah, meneer is ervan aangedaan? (Fel) Daar heb ik nu geen compassie mee!”

Wat als hij straks op straat in elkaar wordt geslagen?

“Dat is hier nog geen enkele politieke tegenstander overkomen. Maar dat die man bang is, is zijn probleem. Hij wist heel goed waar hij mee bezig was. Het kan hier straks op enkele stemmen aankomen.

"De vorige keer hebben we de zittende meerderheid met amper twintig stemmen gebroken. Dan kun je van mij niet verwachten dat ik zulke leugens laat passeren.”

Volgens de deontologische code mag u geen individuele ambtenaren aanvallen. U had een interne procedure moeten opstarten, zodat de stad hem op zijn gedrag kon aanspreken. Nu hebt u hem publiekelijk veroordeeld.

“Wij hébben die procedure opgestart, maar die gaat traag. Misschien wordt hij pas eind september voor het eerst verhoord.

"Ik wilde dat zijn leugens onmiddellijk stopten.”

STRENGERE STRAFFEN

Uw verhouding met burgemeester De Jonge is totaal verzuurd, maar ooit had u toch een relatie met haar?

“Dat was kalverliefde. Wij waren 13 jaar, dat kun je toch geen relatie noemen?”

Open Vld komt nu samen met cd&v op onder de naam Positief Ninove. Ze vinden dat u een te negatief en marginaal beeld van de stad ophangt.

“Ik benoem de problemen, Tania De Jonge steekt haar kop in het zand. Als het zo doorgaat, wordt het hier Klein-Molenbeek.

"In de volkswijken in het centrum wordt alles opgekocht door Franstalige vreemdelingen uit Brussel. Daardoor voelen onze mensen zich niet meer thuis.

"Het stadsbestuur heeft het altijd maar over verbinden, maar dat gaat niet met mensen die na twintig jaar nog altijd geen woord Nederlands spreken, nachtlawaai veroorzaken, sluikstorten, hun vuilniszakken drie dagen te vroeg buitenzetten en daar foute dingen in steken, waardoor ze nog weken blijven staan.

"Meer dan de helft van die inwijkelingen leeft van de bijstand.

"70 procent van de OCMW-uitgaven gaat naar niet-Europese vreemdelingen. Daar zitten de Polen, Roemenen en Bulgaren niet eens bij.

"En dat allemaal op kosten van de gewone Ninovieter. Dat moet stoppen.”

U schildert Ninove af als een onveilige stad, maar de criminaliteit is in deze legislatuur licht gedaald. Uit de Vlaamse criminaliteitsstatistieken blijkt dat er 5,8 misdrijven per 100 inwoners worden gepleegd. Dat is het op één na laagste cijfer van alle Oost-Vlaamse steden. In Gent zijn er 13,2 misdrijven per 100 inwoners, in Lokeren, Aalst en Dendermonde 7,5.

“De criminaliteit zit ongeveer op hetzelfde niveau als in 2018, maar mensen die in het centrum wonen, durven ’s avonds amper nog buiten te komen. Ninove investeert te weinig in veiligheid.

"Wij geven jaarlijks 125 euro per inwoner uit aan politie, in een vergelijkbare stad als Lokeren is dat 193 euro.”

Burgemeester De Jonge zegt dat ze na de verkiezingen fors heeft geïnvesteerd in veiligheid, met meer camera’s en politie-inspecteurs.

“Het is niet omdat je je politiekader met achttien man uitbreidt, dat je de functies ook meteen kunt invullen.

"Er zijn vorig jaar meer politiemensen uitgestroomd dan erbij zijn gekomen.

(uit de officiële cijfers blijkt dat er zes nieuwe inspecteurs bij zijn gekomen en er evenveel zijn vertrokken, red.)

"Er is een nieuw politiekantoor, maar dat sluit om vijf uur ’s avonds en in de weekends.

"Een vrouw van wie de handtas werd gestolen aan een bankautomaat, stapte naar de politie om aangifte te doen: ze moest op een bel duwen en kreeg van de centrale in Gent te horen dat ze na het weekend maar eens moest terugbellen voor een afspraak. Die vrouw was in shock.

"Mensen voelen zich in de steek gelaten en beslissen dan maar om zoveel mogelijk binnen te blijven.”

Misschien komt dat ook omdat u hen bang maakt door hen te bestoken met filmpjes van allochtone jongeren die zich misdragen?

“Ik kan geen filmpjes rondsturen van zaken die niet gebeuren, hè.

"Vorig jaar is aan de supermarkt Carrefour iemand vermoord. De week erna werd een 89-jarige vrouw in het ziekenhuis geslagen bij een overval.

"De burgemeester zei toen voor de camera’s: ‘We kunnen het niet meer aan, er is bijstand van de federale politie nodig.’

"Daar is niks van in huis gekomen.”

Beeld Humo / Saskia Vanderstichele
Ze zegt ook: ‘Als een witte drugsverslaafde een supermarkt overvalt, post D’haeseleer daar geen filmpjes over.’

“Ik krijg niet veel filmpjes binnen met blanken die zich misdragen.”

Die plegen nooit misdrijven in Ninove?

“Dat zeg ik niet. Maar in 80 procent van de gevallen zijn het vreemdelingen.

"De dader van die moord op de parking van Carrefour heb ik ook op mijn Facebook gezet: dat was een Hollander van Zuid-Amerikaanse afkomst.”

Tijdens de vorige legislatuur waren er problemen met jeugdbendes, maar die zijn opgerold en de kopstukken hebben celstraffen gekregen. De meelopers worden begeleid door jeugdwerkers en kunnen zich ontplooien in een bakkerij, bij het onderhoud van tuinen en in sportactiviteiten. Zijn de problemen opgelost?

“Helemaal niet. Ik ben blij met elke jongere die een tweede kans grijpt, maar er is een groep die zich bezighoudt met dealen, stelen, vechten en afpersen.

"Die krijg je niet op het rechte pad door hen met jeugdwerkers pistolets te laten bakken. Die gasten verdienen 10.000 euro per maand.

"De burgemeester beweert dat de laatste grote vechtpartij dateert van vier jaar geleden, maar in en rond fuifzaal De Kuip is het bijna alle weken prijs.”

Door systematisch naar gekleurde mannen te wijzen, gebruikt u toch het zondebokprincipe dat we in de geschiedenis al vaker zagen ontaarden in gruwelijke toestanden?

“Nee, ik geef gewoon de realiteit weer: 80 procent van de feiten wordt gepleegd door die mannen.

"Dat moet je niet verdoezelen, maar keihard aanpakken met snelrecht en strengere straffen.

"En als je twee maanden lang GAS-boetes van 350 euro uitdeelt aan elke sluikstorter die je op de camerabeelden herkent, zal het ook rap gedaan zijn.”

Tijdens een interview belde een vrouw u op om te klagen over haar lastige buren. U raadde haar prompt een advocaat aan. Waarom vroeg u haar niet om met die mensen te gaan praten, met de hulp van het buurtbemiddelingscomité van de stad?

“Als een burenruzie al jaren duurt en de politie al tien keer is opgetrommeld, moet je toch niemand meer sturen om te praten?

"Sommige vreemdelingen beginnen pas om tien uur ’s avonds te leven, gooien hun afval in de tuin van de buren en maken elke nacht lawaai.”

Zou u de buurtbemiddeling en het jeugdopbouwwerk schrappen?

“Nee, maar als die vzw’s jaarlijks miljoenen krijgen, mag je toch evalueren of ze resultaten boeken?

"Krijgen ze dealers en verslaafden weer op het rechte pad? En hoeveel burenruzies hebben ze al opgelost?

"Die evaluaties zie ik niet.

"Uiteraard wil ik dat buren met elkaar praten, maar Afrikanen vormen dikwijls een gesloten gemeenschap.”

Ninove is een multiculturele stad. Hoe wilt u het samenleven hier doen werken?

“Door inwijkelingen op hun plichten te wijzen. De meesten kennen hun rechten heel goed, maar niet hun plichten.

"Het is toch niet te veel gevraagd dat ze Nederlands leren, werk zoeken en zich aanpassen aan onze regels?”

‘Tijdens huisbezoeken hoorde ik meermaals: ‘Mijn zoon is homo, dus ik ga niet voor jullie stemmen’’

De favoriete zin van Tom Van Grieken is: ‘Met de mensen die hier zijn, bouwen wij het Vlaanderen van morgen.’ Waarom gebruiken jullie dan alleen witte mensen in jullie promotiefoto’s?

“Dat vind ik een rare vraag. Mijn kleinkind en mijn schoondochter staan nu op mijn campagnefoto’s.

"Een Afrikaans kindje zou ik ook goedvinden, maar waarom moet dat per se?”

Het Vlaanderen van morgen is divers en gekleurd. Als u alleen witte mensen afficheert in uw ideale samenleving, geeft u dan aan de rest niet het signaal dat ze er niet bij horen?

“Nee. Op mijn lijst staan nu toevallig 35 blanke kandidaten, en geen zwarten of Noord-Afrikanen.

"Bij de socialisten komen minstens tien kandidaten uit Afrika. Waarom zou dat beter zijn?”

Omdat het een correctere weerspiegeling is van de Ninoofse bevolking?

“Moet ik mijn schoondochter dan samen met een zwart kindje op de foto zetten? (Blaast) Als ik me daar allemaal mee moet bezighouden...

"Er komen ook Afrikanen, Albanezen en Roemenen naar mijn zitdagen. Hun belastingbrieven vul ik óók in, al zeg ik erbij dat ze Nederlands moeten leren.

"Op onze familie-uitstappen zit Mohammed met zijn gezin ook op de bus. U gaat van mij echt geen racist maken.”

Wat wilt u doen om de migratie naar Ninove te beperken?

“Ik wil er een Vlaamse stad van maken waarin je alleen in het Nederlands wordt geholpen.

"Veel inwijkelingen denken dat Ninove een tweetalige stad is. Dat ze maar over de taalgrens gaan wonen.”

Stel, ik ben een Oekraïense vluchteling die nog maar een maand in België is en ik klop aan bij het Ninoofse OCMW...

“Dan krijgt u een leefloon en staat er in uw voorwaarden dat u binnen het jaar een bepaald niveau van Nederlands moet kennen.”

Mag uw ambtenaar mij dat in het Engels uitleggen?

“Nee, u moet zelf maar een tolk regelen.”

Wilt u ook mensen van de bijstand gooien?

“Dat gaat niet zomaar, maar je kunt wel voorwaarden stellen.

"Steuntrekkers krijgen hier naast het leefloon en het kindergeld nog cadeaus, zoals gratis fitnessabonnementen en voetbalschoenen voor hun kinderen, ‘om de integratie te bevorderen’.

"Zouden we dat geld niet beter aan taalcursussen besteden?

"Ninovieters die betalen voor hun fitnessabonnement, worden boos als ze zien hoe sommige werklozen daar godganse dagen gratis mogen trainen.

"Wie geen Nederlands kent, krijgt van mij geen extra’s meer.

"Ik zou leefloners ook laten werken voor hun geld, bij de groendienst of de huisvuilophaling. Dan leren ze vaardigheden. Of misschien vertrekken ze wel uit Ninove!

"Ik hoop dat een kordaat beleid ervoor zal zorgen dat de tamtam in die gemeenschappen snel laat weten: ‘Naar Ninove moet je niet gaan.’”

Wilt u nieuwkomers ook uitsluiten van sociale woningen?

(knikt) “Vandaag moet je minstens vijf jaar in de stad wonen om in aanmerking te komen voor een sociale woning.

"Ik wil die termijn optrekken naar vijftien of twintig jaar, zodat Ninovieters die hier zijn opgegroeid voorrang krijgen.”

In het boek Wie zei daar ‘marginaal’? brengen Luc Barbé en Ben Schokkaert hoopvolle verhalen over Ninove, waaronder dat van een Iraanse dame die op haar 4de naar België kwam en nu een koffiebar uitbaat, en een Turkse man die een café uitbaat waar je alle trappisten van de wereld kunt proeven op twee verschillende temperaturen. Is dat eigen volk voor u?

“Natuurlijk! Ik ben al in die twee zaken geweest. Er zijn ook allochtonen die voor mij stemmen, hoor. Zij vinden ook dat mensen niet naar hier moeten komen om te profiteren.”

SINTERKLAASFEEST

Een oudere man komt aan onze tafel klagen over de financiële steun aan nieuwkomers en bezigt daarbij onbewogen het n-woord. Zonder verpinken geeft Guy D’haeseleer hem gelijk. Hij noteert zijn gegevens en motiveert hem om zeker te gaan stemmen.

Dominique Willaert schrijft in zijn boek Niet alles maar veel begint bij luisteren dat uw kiezers verlieservaringen cumuleren: de afbraak van de publieke dienstverlening, afgeschafte bussen, bankkantoren en cafés die sluiten. Hij sprak ook mensen die zeer hard werken en het einde van de maand niet halen.

“Dat is allemaal juist. Ninove is een arbeidersstad met een oud industrieverleden. Vroeger werd ik vooral gebeld door mensen uit sociale woonwijken, nu kom ik ook bij tweeverdieners die door één tegenslag in de miserie zitten.

"Ook de digitale kloof maakt het leven moeilijker.

"Vroeger kon je naar het welzijnskabinet van de stad om een sociale woning aan te vragen, nu moet dat allemaal digitaal, met je e-ID of Itsme.

"Voor veel mensen is dat Chinees. Daarom heb ik het Vlaams Huis geopend, in dé socialistische volkswijk van Ninove. Elke zaterdagmiddag kunnen mensen daar zonder afspraak naartoe komen om hun problemen voor te leggen.

"Drie vierde van die wijk stemt nu op ons. Elk jaar vul ik ongeveer tweehonderd belastingbrieven in.”

Dat is het oude PS-model?

“Wat is daar mis mee? Mijn taak als volksvertegenwoordiger is om er te zijn voor het volk. Bij de stad krijgen mensen vaak geen antwoord, bij ons wel. Maar als ik hen niet kan helpen, zeg ik het ook.”

‘Zonder de bemoeienis van Bart De Wever en Matthias Diependaele was de N-VA zes jaar geleden met ons in zee gegaan.’ Beeld Belga
U deelt gratis inbraakalarmen, vlaggen, stickers, voedselpakketten en schoolgerief uit.

“En kerstmaaltijden. En ik geef paasfeesten en sinterklaasfeesten voor iedereen, en trakteer op uitstapjes naar pretparken.”

Maar in ruil moeten mensen wel hun gegevens achterlaten. Daardoor krijgen ze promoboodschappen van Forza Ninove en verjaardagswensen per sms.

“En dan? Wij bieden stickers aan met slogans als ‘Hier spreekt men Nederlands’ en ‘Fiere Vlaming’.

"Om die aan te vragen moeten mensen inderdaad hun gsm-nummer en e-mailadres geven, zodat we die stickers kunnen bezorgen.

"Ze moeten drie vakjes aankruisen, waarin ze akkoord gaan dat contact met hen wordt opgenomen voor verjaardagen, recepties, eetfestijnen en uitstappen.

"Ik heb daar nog nooit iemand over horen klagen, integendeel. Mensen zeggen dat ik de enige politieker ben die hun ook buiten de verkiezingstijd een gelukkige verjaardag wenst.”

Sommigen reageren wel boos omdat u het rouwregister tekent bij elk overlijden in Ninove.

“De burgemeester doet net hetzelfde, dat zijn publieke rouwregisters. Maar één of andere linkiewinkie was daar niet van gediend en is naar De Standaard gestapt.

"Ik heb de journalist van dat artikel uitgescholden voor het vuil van de straat. Heeft een kwaliteitskrant echt niks beters te doen?”

Klopt het dat u ook huurwaarborgen van mensen betaalt?

“Nee, maar ik regel wel dat het OCMW dat doet.

"Vorige week stuurde een kansarme jongere me een bericht: ‘Guy, ik sta in de Delhaize, maar ik heb mijn leefgeld nog niet gekregen en er staat geen geld meer op mijn kaart. Kun je mij 50 euro storten?’

"Ik heb dat meteen gedaan en ik hoef dat niet terug te hebben.

"Wij besteden de helft van onze zitpenningen, lidgelden en opbrengsten van eetfestijnen aan sociale projecten.

"Aangezien we meer dan duizend leden hebben en er ruim drieduizend man naar ons Breughelfestijn komt, is dat veel geld.

"Wat belet de andere partijen om dat ook te doen?”

Dominique Willaert beschrijft in zijn boek hoe u mensen op Facebook in de fuik van Vlaams Belang lokt. Wie filmpjes over dierenwelzijn aanklikt, krijgt even later Tom Van Grieken te zien op bezoek bij een landbouwer, en uiteindelijk Filip Dewinter die tekeergaat tegen ‘de Europese elites die de omvolking organiseren’.

“Denkt u dat wij de algoritmes van Facebook controleren?”

Jullie kiezen toch welke gesponsorde filmpjes jullie pushen en wie ze te zien krijgt?

“Ja, maar ik bén ook een dierenvriend. Waarom mag ik daar niks over posten”»

Naar hoeveel activiteiten gaat u tijdens het weekend?

“Voor mijn gezondheid probeer ik dat nu te beperken. Maar vroeger ging ik soms naar zes eetfestijnen in twee dagen tijd.

"Eén keer heb ik er zelfs vier op één dag bezocht. ’s Middags at ik een half bord spaghetti, daarna reed ik door naar een steakfestijn, ’s namiddags was er een wafelenbak en ’s avonds nóg een eetfestijn. Toen ik thuiskwam, moest ik overgeven.

"Sindsdien drink ik gewoon iets als ik meer dan één eetfestijn per dag heb.”

Wat is uw truc om niet elk weekend stomdronken thuis te komen?

“Ik drink al vier jaar geen alcohol meer. Dat is beter voor mijn hart en ik voel me ’s morgens veel frisser.

"Alleen in het Vlaams Huis bestel ik soms een Ninoofse Leeuw. Ik kan moeilijk zeggen dat ik ons eigen bier niet drink, hè?”

In 2012 beloofde u een pint voor elke kiezer die op u stemde. Daardoor werden die verkiezingen ongrondwettig verklaard.

“Ik had vooraf gezegd: ‘Wie zondag het juiste bolleke kleurt, mag er één komen drinken bij ons.’

"Volgens de wet mag je tijdens de campagne geen pinten betalen, maar na de verkiezingen wel.

"De provinciale kiescommissie verklaarde de verkiezingen ongeldig, omdat de uitslag zo nipt was dat mijn aankondiging misschien een verschil had gemaakt.

"Ik had meer dan vierduizend voorkeurstemmen, maar ook toen werden we aan de kant geschoven, net als de N-VA.

"De mensen waren daar woedend over. Dus zei de N-VA: ‘Wij dienen een klacht in, dan halen we bij de nieuwe verkiezingen nog meer stemmen.’ Dat leidde tot grote paniek. Uiteindelijk ging het stadsbestuur in beroep, waarna de loge haar rol heeft gespeeld.”

‘Eén keer heb ik vier eetfestijnen op één dag bezocht. Toen ik thuiskwam, moest ik overgeven.’ Beeld Saskia Vanderstichele
Jan Peumans (N-VA) zei zes jaar geleden dat hij u bijna nooit in het parlement zag. Dit jaar bevestigde Het Nieuwsblad dat in zijn rapport van de parlementsleden: ‘Behalve een occasionele tussenkomst of een schriftelijke vraag over sociaal wonen is Guy D’haeseleer compleet afwezig. Maar in Ninove is hij een vaak geziene figuur op festiviteiten of in cafés, waar hij met zijn parlementaire wedde tournées générales geeft.’

“Dat is kwaadwillige framing. Ik heb echt geen tijd om elke dag op café te zitten. U kunt mijn aanwezigheden checken op de website van het parlement.

"Tijdens de voorbije legislatuur heb ik meer dan 700 vragen gesteld in het Vlaams Parlement en in de Senaat. Weinigen doen beter.

"Op de 211 zittingen van het Vlaams Parlement was ik 182 keer aanwezig.”

In een vorig Humo-interview zei u dat een Vlaams Belanger daar niet veel kan uitrichten. Maar ondertussen krijgt u als secretaris van het Vlaams Parlement wel extra betaald.

“In mijn beginperiode zat ik van ’s morgens tot ’s avonds in de Kamer om wetsvoorstellen voor te bereiden, maar die werden zelfs niet geagendeerd.

"Bart De Wever zei: ‘Zelfs als Vlaams Belang een resolutie indient waarin staat dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen, zullen we ertegen stemmen.’

"Toen heb ik beslist dat ik mijn kiezers beter kan vertegenwoordigen door ministers te ondervragen en me lokaal in te zetten voor de mensen. Zo is dat dienstbetoon gegroeid.

"In die tijd ging ik twee keer per jaar iets drinken met de toenmalige burgemeester.

"Een man kwam hem melden dat de kasseien in zijn straat heel slecht lagen. Ik vroeg: ‘Burgemeester, schrijft u dat niet op?’ Nee, daar hield hij zich niet mee bezig.

"Een paar weken later kwam ik die man weer tegen en ik vroeg of zijn straat al gerepareerd was. ‘Nee, niks meer van gehoord.’

"Ik noteerde zijn gegevens en beloofde dat ik het zou regelen, wat ook lukte. Sindsdien stemt die man op mij. En hij vertelt het voort: ‘Als er iets is, moet je bij Guy zijn.’”

Wouter Vande Winkel, ex-schepen van Groen, zei ooit dat u een netwerk binnen de administratie heeft dat u op de hoogte houdt van alle lokale dossiers. ‘Als hij weet dat ergens een put in een straat wordt hersteld, zegt hij tegen de mensen: ‘Die put daar? Ik zorg dat dat in orde komt.’ Tien dagen later wordt de put als bij wonder hersteld.’

(boos) “Dat is een kwakkel van Van de Winkel, die wordt uitgespuwd door de mensen. Ik weet veel van de administratie, maar ze hangen die planning echt niet aan mijn neus.”

HITLERSNOR

U lijdt aan de ziekte van Ménière. Zou dat u als burgemeester geen parten spelen?

“Tussen 2014 en 2019 heb ik overwogen om te stoppen met politiek, omdat ik niet meer kon functioneren. Die ziekte ondermijnt je evenwichtsgevoel.

"Soms voelde ik een aanval opkomen in de auto, op weg naar Brussel. Dan parkeerde ik aan de kant van de weg, legde ik mijn zetel plat en lag ik urenlang kotsmisselijk in de auto.

"De laatste jaren heb ik het onder controle, dankzij medicatie en een gezondere levensstijl. Ik heb een specialist bezocht die me aanraadde om stress te vermijden en de politiek soms eens los te laten.

"Al tientallen jaren werkte ik me te pletter voor élke stem. Het probleem is: ik kan niet tegen mijn verlies. Wanneer een kiezer of een kandidaat afhaakte, vrat dat aan mij en reed ik naar die mens om te weten waarom.

"Na mijn zitdagen lag ik ’s nachts na te denken over hoe ik bepaalde problemen kon oplossen.

"Zelfs op vakantie in de Alpen kreeg ik van ’s morgens tot ’s avonds telefoons. ‘Guy, mijn leefloon is nog niet gestort en ik kan mijn kindjes geen eten geven.’

"Dan belde ik naar het OCMW. Mijn vriendin werd daar ambetant van: ‘Zijn we hier met vakantie of aan het werk?’

"Na weer zo’n zomer had ik geen gram energie meer, en mijn cardioloog zei toen: ‘Ofwel zet je elke zomervakantie je gsm af, ofwel zal het slecht met je aflopen.’

"Sindsdien spreek ik op mijn voicemail de boodschap in dat ik drie weken niet bereikbaar ben, behalve voor dringende zaken.”

Hoe bent u destijds bij het Vlaams Blok beland?

“Ik kom niet uit een politiek nest, maar als student in Brussel was ik geschokt door de massamigratie, de verloedering, de onveiligheid en de verfransing.

"Ik sloot me aan bij de VU-jongeren en ik heb een tijd op het kabinet van minister André Geens gewerkt, maar ik vond de Volksunie te links.

"Een jaar na mijn vertrek heb ik in Ninove een Vlaams Blok-afdeling opgericht.”

Bij de parlementsverkiezingen van juni hield de N-VA verrassend goed stand, waardoor Vlaams Belang niet de grootste partij werd. Wat is er misgelopen?

“Ik had vóór de verkiezingen al tegen Tom Van Grieken gezegd dat dat gendergedoe ons stemmen zou kosten.

"De tegenstanders hebben ons daarop gepakt. Tijdens huisbezoeken hoorde ik meermaals: ‘Mijn zoon is homo, dus ik ga niet op jullie stemmen.’”

Tom Van Grieken zei dat er voor hem alleen mannen en vrouwen zijn. Achteraf gaf hij toe dat hij vermoeid aan de campagne was begonnen en daardoor zijn tact verloor.

Tom is een fantastische voorzitter die onze partij van de ondergang heeft gered. Zijn tactische fout is hem vergeven.

"Voor mij zijn er ook maar twee geslachten, maar je hebt blijkbaar oneindig veel genders. Er zijn mensen die zich man voelen, behalve als het volle maan is. (Fronst het voorhoofd)

"Bon, dat zijn persoonlijke keuzes. Als je in een mannenlichaam zit en denkt dat je gelukkiger zult zijn als vrouw, moet je dat maar doen. Alleen gaan we daar niet de hele maatschappij op afstemmen.

"Geen genderneutrale toiletten, geen aparte sportdisciplines voor transgenders, geen biologische mannen die meedoen bij de vrouwen.

"98 procent van de bevolking verwerpt die excessen.

"Geslachtsoperaties terugbetalen? Neen! De middelen in de gezondheidszorg zijn al zo schaars dat ik dat geld liever besteed aan een kindje dat dreigt te sterven aan een zeldzame ziekte omdat de medicatie te duur is.”

In een persbericht feliciteerde uw partij het Duitse AfD met de verkiezingsoverwinning in de Duitse deelstaat Thüringen. Waarom dwepen jullie met een partij die de EU wil opblazen en openlijk met het nazisme flirt?

“Ik zou geen felicitaties gestuurd hebben. Dat heb ik ook in het partijbestuur gezegd. We moeten niet te dicht aanschurken tegen zogenaamd bevriende partijen die zich nogal extremistisch profileren. Je weet nooit wat daar intern gebeurt.

"Geert Wilders en Marine Le Pen vind ik wel oké.”

Enkele van uw verkiezingsaffiches zijn beklad met Hitlersnorren. Raakt u dat?

“Ik zie dat liever niet, maar ik ben wel wat gewend. Tot vijf jaar geleden hád ik een snor, maar niet zo één.” (lacht)

© Humo


‘Mensen zeggen mij dat ik de enige politieker ben die hun ook buiten verkiezingstijd een gelukkige verjaardag wenst.’Beeld Humo
‘Mensen zeggen mij dat ik de enige politieker ben die hun ook buiten verkiezingstijd een gelukkige verjaardag wenst.’ Beeld Humo

Lees ook


Bron: De Morgen/Humo

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven