Een fijne documentaire gaat op zoek naar hoe Bruce Springsteen miljoenen fans in de wereld nooit teleurstelt met zijn concerten. “Mensen betalen om te voelen hoe ‘alive’ je bent als artiest, en die energie mee te nemen.”
Peter Vantyghem – De Standaard
Weinig, of wellicht geen, acts in de rock geschiedenis hebben zoveel concerttickets verkocht als Bruce Springsteen – met en zonder zijn E-Street Band.
Dat The Boss daarmee niet eens de top 5 van grootverdieners haalt, toont aan dat hij niet de hoogste ticketprijzen vraagt.
Beide cijfers samen leggen wel uit waarom Springsteen al vijftig jaar zo populair is: hij is een fantastische live-artiest.
Dat blijkt ook uit Road diary: Bruce Springsteen & The E-Street Band, een anderhalf uur durende documentaire van Thom Zimny, die Springsteen en zijn band maandenlang volgde in 2023.
Toen ging de zanger na zeven jaar opnieuw op wereldtournee en daar waren zijn fans extatisch blij mee, zoals we die zomer ook op de weide van Werchter zagen.
In de film zoeken Zimny en de muzikanten en fans met wie hij spreekt, naar het waarom van Springsteens appeal.
De documentaire is klassiek aangepakt. Ze volgt de lijn van de setlist die de band tijdens die tournee speelde: ze begint met ‘No surrender’ en eindigt met ‘I’ll see you in my dreams’.
Daartussen passeren veel songs, en zien we ook archiefbeelden van vroegere concerten: sommige gaan terug tot de vroege jaren 70.
Zo leren we dat Springsteen in zijn beginjaren soms heel folky, maar eventjes ook behoorlijk jazzy klonk, dat hij altijd marathonshows speelde, en hoe de typische sound met de jaren geleidelijk aan vorm kreeg, tot de unieke mix van rock en soul die we nu horen.
In de docu maken manager Jon Landau en de meeste groepsleden – vooral drummer Max Weinberg is een goeie prater – duidelijk dat Springsteen zijn setlist zo kiest dat ze een verhaal vertelt.
In 2023 nog meer dan vroeger, omdat de 75-jarige zanger het nadrukkelijk wilde hebben over vergankelijkheid en de boodschap wilde doorgeven om het leven nú te leven.
De warme livebeelden van de bijna 20-koppige band zijn prachtig en het is prettig op te steken dat:
- De ruime blazerssectie geïnspireerd was op de sixties-soulact van Sam & Dave
- De band Europa als een tweede thuis beschouwt en dat ‘Nightshift’ in de set zat om de overleden E-streeters te bedanken
- Hoe thematisch hij zijn songteksten soms uitzet, zoals ‘Last man standing’ (over vriendschap) contrastvol te laten volgen door ‘Backstreets’ (over verraad).
Springsteens grootste kracht is hoe hij de aandacht van zijn publiek ergens op richt en het dan drie uur meeneemt.
De zanger komt maar af en toe, en off-screen, aan het woord, maar het zijn altijd betekenisvolle uitspraken.
“Mensen betalen voor de intensiteit van je aanwezigheid”, weet hij.
“Ik wil de mogelijkheden van het leven en de liefde in mijn hart tonen met alle energie die ik heb. Daarom moét ik daar zijn, voor jou, dié nacht.”
En als toetje voor wie hem nog hoopt te zien: “It”s too late to stop now.”
Overzicht
Lees meer berichten in deze categorie
Bron: De Standaard