Geert Noels – De importtarieven die Trump wil invoeren, zouden de inflatie in de VS door het dak sturen

Geert Noels: ‘Politiek is iets voor mijn volgend leven. Als je in de politiek gaat, moet je je gezin achterlaten en je hobby’s vergeten. Dat offer wil ik niet brengen.’Beeld Rebecca Fertinel

Hij noemt zichzelf een man van het centrum en betreurt de ruk naar extremen. Econoom Geert Noels over Donald Trump, Mario Draghi en Bart en Anuna De Wever.

Joël De Ceulaer – De Morgen


‘Je moet geen water bij de wijn doen, je moet ze naast elkaar op tafel zetten.’

Geert Noels


“Gematigde stemmen krijgen tegenwoordig weinig aandacht”, zegt Geert Noels.

“Je wordt altijd naar de extremen getrokken, in het midden heb je bijna geen steun meer. Dat zie je in veel debatten.

“Als het over Israël en Palestina gaat, is het blijkbaar moeilijk om te zeggen dat je vindt dat zowel Hamas als Netanyahu van de macht moeten worden verdreven.

“Als je in het klimaatdebat zegt dat we op korte termijn veel meer adaptatie nodig hebben, ben je volgens activisten zoals Anuna De Wever bijna een klimaatontkenner.

“Als je mensen kwaad wil maken, moet je vandaag zeggen: enerzijds, anderzijds.”

Niet dat we altijd water bij de wijn moeten doen, vindt Noels.

“Water bij de wijn, dan krijg je een goedje dat niet te drinken is, dat is horror. Nee, we hebben ze allebei nodig: water én wijn, die moeten naast elkaar op tafel staan. Je moet de waarde van beide inzien.”

Noels, econoom, stichtte in 2009 Econopolis, dat onder meer aan vermogensbeheer doet en bedrijven, organisaties en overheden financieel economisch advies geeft.

Linkse journalisten parkeren hem graag bij de neoliberalen, maar dat etiket verwerpt hij.

“En dat ik voor de grote vermogens werk is ook pure framing, want de meeste klanten van Econopolis zijn kleine spaarders via hun bankfondsen.

“Ik ben trouwens geen vermogensbeheerder, want ik doe zelf geen enkele transactie. Ik ben hier de econoom. Als ik bij ArcelorMittal zou werken, zou ik toch ook geen staalarbeider zijn.”

Die centrumpositie en zijn rol als econoom hangen nauw met elkaar samen, legt hij uit.

“De markten hebben altijd gelijk, dus ik kan het mij niet permitteren om alleen te luisteren naar wat mijn mening bevestigt. Zo’n confirmation bias mag ik niet toelaten.

“Ik heb er alle belang bij om te luisteren naar opinies die de mijne tegenspreken. Daarom blijf ik ook op Twitter/X, dat velen nu voor Bluesky inruilen omdat ze niet meer op het sociale medium van Elon Musk willen zitten: ik zoek juist de plek op waar ik informatie kan vinden die mij van positie doet veranderen.

Beeld Rebecca Fertinel

“Neem de Amerikaanse verkiezingen: ik had sympathie voor Kamala Harris, maar ik moest rekening houden met winst voor Trump.

“En als je alleen maar door bijvoorbeeld Björn Soenens geïnformeerd wordt, heb je veel blinde vlekken.”

Wat zag Soenens niet?

“Dat Harris de verkiezingen heeft verloren omdat ze de heikele punten uit de weg ging: ze had het niet over inflatie en immigratie.

“Zelfs in Manhattan is de voorbije tien jaar meer dan de helft van de bevolking verhuisd, omdat het niet meer te betalen is.

“Je kunt als presidentskandidaat zo’n belangrijk topic niet verzwijgen.”

Zal Trump het beter doen?

“Voor Trump is vooral de huizenmarkt laaghangend fruit. Sinds de financiële crisis zijn er drie miljoen huizen te weinig gebouwd. Daar kan Trump makkelijk actie ondernemen en dat zullen mensen snel voelen.

“Ook op migratie kan hij veel doen, al zullen de deportaties die hij aankondigt − voor zover die er zullen komen − de inflatie alleen maar doen stijgen.

“Minder migranten, dat betekent: minder goedkope arbeidskrachten en duurdere diensten.

“Idem voor de importtarieven die hij wil invoeren: die zouden de inflatie in de VS door het dak sturen.”

Kan iemand hem bijsturen?

“Ik denk van wel. Ik denk dat bijvoorbeeld Elon Musk genoeg economische kennis heeft om Trump tegen te houden om zulke maatregelen te nemen. Mede uit eigenbelang.

“Je mag niet uitsluiten dat de Amerikanen over vier jaar tevreden zijn over het beleid dat Trump heeft gevoerd, en dat iemand anders uit zijn clan dan president kan worden.

“Zeker als je weet hoe ver de Democratische partij naar links is afgedreven, op het vlak van bijvoorbeeld identiteitspolitiek. Dat is zo excessief dat het Trump zeker heeft geholpen.”

Zijn kabinet belooft weinig goeds.

“Als informatiejunkie volg ik dat op de voet. We worden nu uitgebreid geïnformeerd over wie er in dat kabinet zit. Was er maar evenveel debat en verslaggeving over wat er in de Europese Unie gebeurt. Dat belooft soms ook weinig goeds.”

Hoe bedoelt u?

“Is er wel discussie geweest over de herbenoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie?

“Had het Europees Parlement niet wat kritischer mogen zijn?

“Moeten onze verkozenen daar niet wat vaker gaan dwarsliggen?

“Vinden we de samenstelling van de nieuwe Commissie echt oké?”

Er zijn tenminste hoorzittingen.

“Akkoord, al is dat ook een politiek spel, natuurlijk. Mijn punt is dat de meeste burgers in ons land meer weten over de kabinetsleden van Trump dan over de Europese topfuncties.

“Wij verwijten bepaalde figuren in Amerika dat ze geen propere handen hebben, maar zijn we zeker dat onze Europese leiders allemaal ‘fit en proper’ zijn, zoals dat heet?

“Dat ze dus geschikt zijn voor de job én geen belangenconflicten of andere problemen hebben?”

Nu moet u namen noemen.

“Neem Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank.

“Zij is veroordeeld in de affaire rond de Franse zakenman Bernard Tapie. Op papier. Als zij anoniem solliciteert, raakt Lagarde bij geen enkel bedrijf in de financiële sector binnen, zeker geen centrale bank dus, omdat ze niet ‘fit and proper’ is.

“Ander punt: haar voorganger Mario Draghi heeft in opdracht van de Europese Commissie onlangs een rapport geschreven waarin hij aanbeveelt om 800 miljard euro per jaar te besteden om onze achterstand met China en de Verenigde Staten goed te maken.”

‘Er is op de Belgische beurs de jongste vijftien jaar bijna geen meerwaarde geboekt. Men zou beter mensen stimuleren om risico’s te nemen’

Geert Noels

En dat is geen goed idee?

“Ik merk vooral dat er geen discussie over is. En ik stel mij daar vragen bij.

Draghi wil dat we banken, nutsbedrijven en telecom laten samensmelten tot Europese giganten, maar is dat slim?

“Hij creëert ook de illusie dat Europa met dat geld China en de VS kan bijbenen, maar zo werkt dat niet.

“Je krijgt op die manier nooit een Europese Microsoft of Google. Toch gelooft hij dat.

“Hij is gefascineerd door grote bedrijven. En hij wil daarom de Vestager-doctrine (strikte EU-aanpak tegen monopolies en machtsmisbruik, met focus op techreuzen, red.) op de schop.”

Elon Musk, eerder deze week met Donald Trump bij de lancering van een SpaceX-raket. Beeld via Reuters
Wil hij minder concurrentie?

“Als Europees Commissaris heeft Margrethe Vestager goed beleid gevoerd: ze deed er alles aan om concurrentie aan te moedigen.

“Omdat Europa volgens hem te weinig grote spelers heeft, adviseert Draghi nu om dat concurrentiebeleid af te zwakken.

“En Europa is er economisch niet goed aan toe: tot 2008 hielden we ongeveer gelijke tred met de VS. Maar dan beginnen we het slechter te doen. Wij lopen sterk achter.”

Europa ontgroeit: er is degrowth?

“In de praktijk komt het daarop neer, ja. En Draghi gaat in zijn rapport te weinig in op de verklaring daarvoor.

“Hij denkt dat we grotere bedrijven nodig hebben, maar hij trekt die conclusie te snel. En als je veel geld gebruikt om op een verkeerde manier problemen op te lossen, creëer je vooral nieuwe problemen.

“Misschien hebben we niet te weinig grote bedrijven, maar vooral te veel bureaucratie, te weinig risico en ondernemerschap. Maar met die opties houdt hij te weinig rekening.

“Wat hij bepleit, kan bovendien ons maatschappelijk model veranderen. Ook niet onbelangrijk.”

Wat zou er veranderen?

“Diversiteit is een van de sterktes van Europa.

“Italiaanse, Nederlandse, Spaanse, Duitse, Franse en Scandinavische bedrijven hebben allemaal verschillende visies en oplossingen.

“Daardoor is ons model robuuster dan het Amerikaanse: als je afhangt van een paar grote bedrijven, ben je kwetsbaarder als daar iets mee gebeurt.

“In een systeem met veel variatie weet je van tevoren niet waar het beste idee gaat ontstaan. Variatie is rijkdom.”

Dan is Europa niet verloren?

“Nee, wij hebben zeker onze troeven. Ik geef een voorbeeld: de voedingssector.

“In de VS groeit het besef dat er iets mis is met het hele systeem. Door gebrekkig toezicht zitten bepaalde ongezonde ingrediënten zowat overal in. Zelfs in New York zijn de yoghurt en het fruit overbewerkt.

“Dat betekent dat je in het Amerikaanse systeem gewoon niet meer gezond kúnt eten. Je merkt dat doordat je er voeding soms tot tien dagen kunt bewaren.

“In Europa bederft voedsel sneller doordat het minder bewerkt is, en dat is een goed teken.”

En wat leert u daaruit?

“Dat voedselveiligheid hier beter gewaarborgd is, dat we dus geen nieuw, overkoepelend agentschap of dominantere bedrijven nodig hebben.

“Dat laatste geldt zeker voor de bankensector, en ook de farmaceutische industrie.

“De Verenigde Staten kampen bijvoorbeeld ook met een grote verslavingscrisis: door opioïden die als roesmiddel worden gebruikt.

“De FDA, de Food and Drug Administration, is de centrale toezichthouder en test alles op bijwerkingen. Maar verslaving is voor hen geen bijwerking.

“Eén fout in dat ene grote systeem heeft dus catastrofale gevolgen.”

En wil Draghi weer grote banken?

“Grotere banken, ja. Ik ben nog een oud-strijder van de financiële crisis in 2008 en dacht dat we daaruit de les hadden getrokken dat onze banken te groot waren.

“En nu is er dat rapport van Draghi, dat door de Commissie als een soort centraal plan wordt beschouwd, zoals China die kent.

“Zijn ingrijpende voorstellen dan niet meer discussie waard? Of is het allemaal te technisch?

“Wat is het eindspel van de Europese Commissie? Welk soort maatschappij en Europa willen ze?”

Hoe bedoelt u?

“Als je naar meer grote bedrijven streeft, heeft dat gevolgen.

“Ten eerste zullen de grotere landen het laken meer naar zich toe trekken, omdat zij uiteraard grotere bedrijven hebben. En wat gebeurt er in de Dorpsstraat als bedrijven almaar groter moeten worden?

“Hoeveel fastfoodrestaurants wil je in je buurt, wat met lokale bedrijven en de middenklasse? Die zaken veranderen het gemeenschapsleven, hoor.

McDonald’s of Amazon zullen de lokale voetbalploeg niet sponsoren, de lokale kmo wel.

“Hoe je de economie vormgeeft, heeft een impact op je culturele, sociale leven, en op je onderwijs.”

‘Op de websites van vele overheidsbedrijven word je teruggeslingerd naar de tijd van teletekst. Terwijl we allemaal Itsme op onze telefoon hebben.’
Beeld Rebecca Fertinel
Hoezo op het onderwijs?

“Ook grote scholen zijn niet noodzakelijk beter. Dat blijkt ook in de VS: grote scholen doen het heel wat slechter op het vlak van geweld, bendevorming, pestgedrag en andere ongewenste zaken. Er is ook weinig respect voor leraren.

“Op dat gebied kunnen we zeker lessen leren van Japan. Ik ben er deze zomer voor het eerst geweest, mijn schoonzoon kent het land goed en spreekt de taal. Hij vertelt mij dat Japanse scholen zelfs geen schoonmaakploegen in dienst hebben. Zelfs kleuters moeten er hun lokaal zelf kuisen.”

Kinderarbeid.

(lacht) “Als kinderen die verantwoordelijkheid krijgen, brengt dat iets teweeg: ze beseffen dat je de klas best proper houdt, dat je respect moet hebben voor mensen die poetsen, dat je elkaar kunt aanspreken indien nodig.

“Ik vind dat wij daar veel van kunnen leren. Niet alleen van het onderwijs: ook de veiligheid en de properheid in Japan zijn ongelooflijk.

“Je kunt er van de straten eten en hufterig gedrag op straat of in het openbaar vervoer bestaat gewoon niet. Je hebt er niet voor niets de minste politie en zorgverleners nodig.”

Minder overheid! Wat Elon Musk voor Donald Trump moet gaan regelen, met zijn Department of Government Efficiency. U leek dat onlangs een goed idee te vinden?

Musk krijgt veel aandacht, maar eigenlijk is investeerder Peter Thiel de man achter die technomiljardairs.

“Hun ideale wereld is er eentje zonder overheid, waarbij de technologie zowat alles oplost.”

Hij wil bijna 500 miljard besparen, onder meer door massale ontslagen.

“Bezorgdheid om overheidsefficiëntie is gezond. Maar zorgvuldig opgebouwde organisaties en onafhankelijke ambtenaren vervangen door systemen die werden opgesteld door individuen − met eenzijdige visies en belangenconflicten − is niet alleen ondemocratisch, maar ook sociaal ontwrichtend.

“Gek genoeg beseffen Musk en de zijnen ook niet dat ze veel te danken hebben aan de overheid. Ik denk eerlijk gezegd niet dat er in de Amerikaanse overheid nog veel efficiëntie te halen is.”

Bij ons wel?

“Bij ons zeker wel. Vincent Van Quickenborne heeft daar destijds als staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging aan gewerkt.

“Maar ik denk dat Mathieu Michel, die daar in de Vivaldi-regering nog altijd verantwoordelijk voor is, niet eens weet dat het in zijn portefeuille zit.”

Is minder overheid altijd een goed idee? Als De Lijn wil besparen of vereenvoudigen, schaft ze haltes af, tot grote frustratie van de gebruikers.

“Maar net zoals veel overheidsdiensten werkt ons openbaar vervoer nog met archaïsche systemen.

“Kijk naar Waze, en hoe je daarmee op elk moment de juiste route kunt vinden. Daar kunnen De Lijn en de NMBS een voorbeeld aan nemen: gepland maar ook flexibel werken.

“Zeker in landelijke gebieden zou je met een Waze voor het openbaar vervoer veel kunnen doen.

“Een plek waar zelden iemand opstapt, hoef je niet structureel te bedienen, maar je kunt gebruikers de mogelijkheid geven om te signaleren dat ze wél op die plek staan, en dan de route aanpassen.”

Hoe vereenvoudig je administraties?

“Artificiële intelligentie wordt al in zowat alle geledingen van onze economie gebruikt. Ook in de gezondheidszorg en de dienstensector.

“Daar kan de overheid al mee beginnen: simpele tools introduceren om efficiënter te werken.

“Kijk maar eens naar de websites van vele overheidsbedrijven: je wordt teruggeslingerd naar de tijd van teletekst. Terwijl we allemaal Itsme op onze telefoon hebben staan.”

Hoeveel miljard valt er te besparen met vereenvoudiging?

“Ik denk dat onze overheden door sterk te vereenvoudigen en selectiever te zijn met subsidies en uitkeringen op termijn wel 30 tot 50 miljard euro per jaar kunnen besparen, door de omslag te maken naar efficiënte tools en mensen die ze kunnen gebruiken.

“Maar het zou onze overheden ook ten goede komen mocht het systeem zichzelf beter kunnen zuiveren.”

Een halte van De Lijn op het platteland. Noels: ‘Net zoals veel overheidsdiensten werkt ons openbaar vervoer nog met archaïsche systemen.’ Beeld Wouter Van Vooren
Hoe bedoelt u?

“Ten gronde is het probleem in ons land dat de macht te lang in dezelfde handen blijft, en dat moedigt cliëntelisme aan.

“Dat de PS in Wallonië nu niet mee bestuurt, is gezond.

“In de Verenigde Staten kan Trump straks worden weggestemd als de Democraten zich weer in het midden kunnen positioneren.

“De voortdurende wissel van de macht is goed voor de partij, voor het land en voor de democratie.

“Als dezelfde partijen te lang aan de macht blijven, krijg je excessen. Dat zal ook zo zijn als de N-VA te lang aan de macht blijft.”

U signaleerde op X dat het niet gezond is dat de nieuwe Antwerpse N-VA-schepen voor Stadsontwikkeling, Johan Klaps, zelf actief is in vastgoed.

“Politici moeten elke belangenvermenging vermijden. Dat is essentieel.

“Maar het probleem in Vlaanderen is dat het bijna niet meer mogelijk is om een echte wissel van de macht te doen.

“Wij hebben rond Vlaams Belang een cordon sanitaire gezet, met alle gevolgen van dien. Zonder dat cordon haalde die partij misschien nog − hoeveel zal het zijn? − 5 procent van de stemmen?

“Extreme partijen die mee besturen, moeten sowieso milder worden. Dat zie je in Nederland. Wilders wordt door sommigen al Milders genoemd.”

Het loopt daar niet zo lekker.

“Ik zeg ook niet dat die regering met Wilders daar mijn voorkeur geniet. Ik zeg alleen dat het voor de democratie belangrijk is om openlijk over alles te debatteren en regelmatig van bestuurders te veranderen.”

‘Je mag niet uitsluiten dat de Amerikanen over vier jaar tevreden zijn over het beleid van Trump, en dat iemand uit zijn clan dan president kan worden’

Dan bent u tegen het cordon?

“Als ik dat zeg, staat het een heel weekend op alle websites.

“Ik kijk naar hoe we met die partij zijn omgegaan en zeg: zonder dat cordon zou Vlaams Belang veel kleiner zijn.

“Een extremistisch deel van de bevolking van pakweg 5 procent aan beide kanten van het spectrum zul je altijd hebben.

“Maar de kiezers van Vlaams Belang waren vroeger centrumkiezers, die zijn niet noodzakelijk zulke geweldige voorstanders van het VB-programma. Ze stemmen vaak gewoon uit protest.”

Een triomfantelijke Guy D’haeseleer op de dag van de recente gemeenteraadsverkiezingen. Beeld Photo News
Stemmen ze niet tegen vreemdelingen?

“Dat is een eenzijdige lezing, vind ik. Ik verdedig die partij niet, zoals ik Trump ook niet verdedig.

“Ik geloof in de oplossingen van het centrum. Ik steun ook politici uit het centrum.

“Maar je moet het voor hen mogelijk maken om in dat centrum te blijven: met dat cordon hebben we het centrum gedwongen om naar links op te schuiven.”

Naar rechts, bedoelt u?

“Kijk eens naar de enquêtes over journalisten en academici: daar zit men duidelijk links van het midden.

“Dat leidt tot een vertekend beeld van de wereld. In de bubbel van opiniemakers ontstaan zo denkfouten.

“Ik heb dat als econoom jarenlang meegemaakt: onderwerpen als de kost van migratie of de transfers van Vlaanderen naar Wallonië waren lang onbespreekbaar.

“Met het cordon rond het VB stond ook een cordon rond bepaalde thema’s. Al voeg ik er nog maar eens aan toe dat ik nooit voor die partij zou stemmen.”

Even naar een andere partij: u vond onlangs dat Open Vld de rug moet rechten en bereid moet zijn om federaal mee te besturen.

“Ik wilde dat debat graag aanzwengelen, ja. Voor die optie werd overwogen, waren er eigenlijk geen echte onderhandelingen.

“Om echte onderhandelingen te hebben, moet er een alternatief zijn, in dit geval voor Vooruit.

“Nu Open Vld ook een alternatief is geworden, is er opnieuw schot in de zaak gekomen. Laten we hopen dat het nu landt.”

Raken ze eruit qua fiscaliteit?

“Dat denk ik wel. Ze moeten maar de blauwdruk nemen die Vivaldi-minister Vincent Van Peteghem nog heeft gemaakt. Ik denk dat men daar wel uitkomt.”

Wat vond u ervan dat Georges-Louis Bouchez begon te hyperventileren over een meerwaardebelasting van ocharme tien procent?

“Meerwaarden in België zijn even zeldzaam als de edelweiss in de Ardennen. Men denkt dat het een veld is dat je zomaar kunt plukken, en dat is niet zo.

“Er is op de Belgische, en Europese beurs de jongste vijftien jaar bijna geen meerwaarde geboekt. Men zou beter mensen stimuleren om risico’s te nemen.

“Beeld u in dat Bill Gates in België was geboren en hier Microsoft had opgestart. Op welk punt zou de regering een Microsoft-taks hebben ingevoerd: in 1982, in 2002 of in 2022?

“Je mag de kip met gouden eieren niet slachten, je moet blij zijn dat ondernemers meerwaarden realiseren, als het maatschappelijk verantwoord gebeurt.”

U bent toch tegen mastodonten?

“Ja, maar voor elke Bill Gates zijn er in de VS duizend andere ondernemers die bedrijven hebben uitgebouwd die groter zijn dan alle bedrijven in de Bel-20.

“Als wij spreken over de fine fleur van het Belgische ondernemerschap, hebben we het over Studio 100 en Soudal en Willy Naessens.

“Maar op wereldvlak bekeken zijn dat eigenlijk kmo’s, hoor.

“Het rare is dat wij een systeem hebben waarin er geschoten wordt op mensen die risico’s nemen en de beste beloningssystemen bestemd zijn voor wie de minste onzekerheid heeft gekend.”

‘Er zijn zoveel dingen die simpel en goedkoop zijn. Meer bomen in de steden, meer fietspaden. Of in elke trein na acht uur ’s avonds een wagon voor alleen vrouwen.’
Beeld Rebecca Fertinel
Dan hebt u het over ambtenaren?

“Het virtuele kapitaal dat je nodig hebt om het pensioen van een ambtenaar te betalen, ligt tussen een half miljoen en drie miljoen euro − daarmee kun je klant worden bij de beste private banken in België.

“Dat mag, maar aanvaard dan ook dat ondernemers een pensioenkapitaal opbouwen.

“Ook bij de sociale zekerheid kun je vragen stellen. Langdurig zieken kosten vandaag bijna het dubbele van werklozen: tien tegenover vijf miljard.

“In 2002 kostten langdurig zieken nog minder dan de helft van werklozen.”

Mag ik ook eens een besparing voorstellen? Mensen die genoeg verdienen, onder wie wellicht zowel u als ik, hoeven geen kindergeld meer te krijgen.

“Ik ben een groot voorstander van meer selectiviteit op dat vlak. Maar goed, iedereen iets geven is een vorm van klantenbinding in dit land.

“Het is alsof de verzekeringsmaatschappij ons elk jaar iets zou geven, ook als we geen schade hebben gehad, gewoon om ons als klant te houden. Dan weet je dat je te veel betaalt.

“Het kindergeld vandaag wordt niet efficiënt besteed, akkoord. Zo zijn er nog veel voorbeelden.”

Op X ging u onlangs in discussie met fiscalist Michel Maus. Die vond dat hij na een fikse medische behandeling wel wat meer had mogen betalen dan 6 euro remgeld.

Michel heeft meer dan gemiddeld bijgedragen, dus hij hoeft niet minder dan gemiddeld te ontvangen. En die 6 euro geven hem het idee dat de behandeling bijna gratis was, maar dat klopt niet.

“Er is overconsumptie, bijvoorbeeld bij medische beeldvorming, omdat die machines moeten worden afbetaald.

“De oplossing is niet om die 6 euro voor Michel en mij te verhogen. De oplossing is: meer transparantie en onafhankelijke controle.

“En vooral veel meer preventieve gezondheidszorg, daar is bijna geen geld voor nodig en het brengt op lange termijn enorm veel op.”

Wat als cd&v-voorzitter Sammy Mahdi u straks belt om minister te worden?

“Ik heb geen zin om tegen windmolens te vechten. Ik vind het realistischer om in persoonlijke gesprekken politici te inspireren.

“Ik schrijf weleens een rapport, of ga koffie drinken met mensen die iets willen veranderen. Dat hoeft niet altijd over de grote dingen zoals de begroting te gaan, er zijn zoveel dingen die simpel zijn en niets kosten.

“Meer bomen in de steden, meer fietspaden en daken wit of groen schilderen kunnen een groot effect hebben op de koeling van huizen.

“Of geef elke trein na acht uur ’s avonds een wagon voor alleen vrouwen.”

Dat is veiliger.

“Absoluut. Het bestaat onder meer in Japan, India, Zuid-Korea en Mexico, heb ik van mijn dochter geleerd.”

Maar is het geen discriminatie?

“Als je dat vindt, blijft het probleem dat geen enkele vrouw vanaf een bepaald uur de trein nog durft te nemen. Is dat beter?

“Ik heb het er eens over gehad met Annelies Verlinden (cd&v), minister van Binnenlandse Zaken, en ze luisterde aandachtig.

“Ik denk trouwens oprecht dat zij een van onze beste politici is, die zulke ideeën dan echt overweegt.”

Ze komt zelden pittig uit de hoek.

“Wel, ik ben een grote fan van saaie politici.

“Wie minder interessant lijkt, minder aandacht trekt en minder extreme meningen heeft, lijkt de wind tegen te hebben. Maar toch moeten we daar opnieuw naartoe: degelijk centrumbestuur.

“In de film van Paul Jambers hoor je Bart De Wever ook zeggen dat de N-VA nu een centrumpartij is.

“De N-VA is geworden wat de CVP ooit was: de partij die de boel bij elkaar moet houden om een regering te vormen.”

Op X liet u weten dat u na de film teleurgesteld was in de pers.

“De Vlaamse pers laat zich heel gemakkelijk manipuleren. Dat verbaasde mij enorm.

De Wever zegt openlijk wat er gaat gebeuren als hij deze of gene opmerking maakt: in welke studio’s hij zal worden uitgenodigd, enzovoort.

“En dat gebeurt dan nog ook. Dat vond ik ontnuchterend. Zijn er dan geen redacties die zeggen: wij doen hier niet aan mee?”

Tot slot: hoe kunnen Groen en Open Vld zich heruitvinden?

“De geschiedenis toont aan dat partijen niet gevormd worden rond strategieën, maar rond personen die een coherente visie hebben.

Verhofstadt deed dat ooit, De Wever heeft dat gedaan.

“Momenteel zie ik bij Groen en Open Vld niemand die het zou kunnen, maar je mag niet uitsluiten dat er alsnog iemand opduikt.

“Ik denk dat Jonathan Holslag, die ik echt als een centrumfiguur beschouw, ook federaal en Vlaams goed zou kunnen scoren.”

Doet u mee als hij belt?

(lacht) “Nogmaals: nee, politiek is iets voor mijn volgend leven.

“Ik ben erg loyaal tegenover mijn medewerkers, mijn klanten, mijn familie − en als je in de politiek gaat, moet je al je bruggen eigenlijk verbranden.

“Dat zegt De Wever ook in de film: je moet je vrouw en je gezin achterlaten, je hobby’s en je passies vergeten.

“Dat offer wil ik niet brengen.”


Geert Noels: ‘Politiek is iets voor mijn volgend leven. Als je in de politiek gaat, moet je je gezin achterlaten en je hobby’s vergeten. Dat offer wil ik niet brengen.’Beeld Rebecca Fertinel
Geert Noels: ‘Politiek is iets voor mijn volgend leven. Als je in de politiek gaat, moet je je gezin achterlaten en je hobby’s vergeten. Dat offer wil ik niet brengen.’ Beeld Rebecca Fertinel

Lees ook

Klik op de hyperlink en lees meer berichten van

Joël De Ceulaer



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven