‘De echte kracht van literatuur is dat ze ons leert begrijpen hoe we allemaal gecompromitteerd zijn.’ De Amerikaanse auteur Richard Powers windt er geen doekjes om: de klimaatcatastrofe en het uitsterven van soorten vallen niet meer te negeren, ook niet in de literatuur. En hij gelooft rotsvast dat een goed verhaal ons de ogen kan openen. Of ons er tenminste toe aanzetten om de verhalen die we over onszelf vertellen in vraag te stellen.
Thomas Goorden – Apache
In zijn nieuwste roman Playground – in het Nederlands vertaald als Vrij spel – duikt Richard Powers (67) diep in de wereldzeeën.
Na The Overstory – Tot in de hemel, waarvoor hij in 2019 de Pulitzerprijs voor fictie kreeg, en Bewilderment – Verwilderd, is zijn nieuwste boek een orgelpunt van wat hij zelf als een soort drieluik beschouwt.
Die drie romans behandelen de gebroken relatie tussen mens en natuur. En die natuur staat daarin niet gewoon centraal, maar speelt een actieve rol. De meer-dan-menselijke wereld heeft een stem en Powers laat ze horen.
De Amerikaanse auteur beschouwt het als een noodzaak. Zeker nu met Donald Trump de beschermheer van fossiel kapitaal naar het Witte Huis verhuist.
“Mensen houden nog steeds vast aan de luxe dat ze bepaalde dingen niet hoeven te horen. Een goed verhaal kan ons dwingen om de verhalen die we over onszelf vertellen opnieuw te evalueren.”
Apache sprak met Powers enkele uren voor hij op 16 november zijn wereldwijde boektournee afsloot in de Brusselse Bozar. En alvast aan één man konden ook wij niet ontsnappen:
Elon Musk.
De eigenaar van onder meer Tesla en X zou zomaar een personage uit Playground kunnen zijn. De verteller, Todd Keene, een fictionele tech bro uit Silicon Valley, wordt als een verre neef van Musk eveneens gedreven door een libertaire fantasie.
Richard Powers: “Musk heeft een fascinatie om te ontsnappen naar Mars, weg van aardse politieke structuren.
“In mijn boek zet Keene in op wat ‘seasteading’ wordt genoemd, drijvende steden bouwen die autonome politieke entiteiten vormen.
“Een visionair project dat in de echte wereld wordt uitgedragen door Peter Thiel, de beroemde durfkapitalist achter PayPal en vroege investeerder in Facebook.
“Thiel en zijn consortium willen deze modulaire steden bouwen in internationale wateren, als een soort toevluchtsoord, weg van regelgeving en verantwoording.”
‘De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen was als een roman die een zeer duistere toekomst aankondigt’
Richard Powers
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Thomas Goorden is natuurkundige van opleiding. Hij ontsluierde het PFAS-schandaal rond 3M en de Oosterweelverbinding. Sinds oktober 2024 zet hij voor Apache de tanden in onderzoeksstukken, met een focus op onder meer milieuvervuiling, klimaatverandering en wetenschapsfraude.
Lees ook
Klik op de hyperlinks hieronder
en vind meer berichten
Bron: Apache