“Wanneer de Boerentoren klaar is? Over ergens tussen twee jaar en nooit, afhankelijk van het moment dat we de nodige vergunningen hebben”, zei Fernand Huts donderdag op de voorstelling van het allesomvattende boek De Boerentoren. Verhaal van een icoon.
Patrick Van de Perre – GVA
Sinds Fernand Huts de Boerentoren in 2021 heeft gekocht, is er al veel gezegd en geschreven over de plannen voor de renovatie en uitbreiding van Europa’s eerste wolkenkrabber.
Het enthousiasme maar toch vooral ook de kritiek op de plannen die architect Daniël Libeskind twee jaar geleden presenteerde, liggen nog vers in het geheugen.
Tijdens de voorstelling van het boek De Boerentoren. Verhaal van een icoon, liet Fernand Huts niet in zijn kaarten kijken.
“Er is een nieuw ontwerp en we zijn klaar om eraan te beginnen. Maar anders dan de vorige keer gaan we nu eerst met de stad en andere betrokken partijen rond de tafel zitten en dan pas naar de media stappen.”
Over de invulling van de Boerentoren 2.0 wilde Fernand Huts wel een en ander kwijt.
“Op de begane grond komt de Antwerpse livingroom. Behalve een boekenwinkel en een grand café komen er ook winkels met producten van eigen bodem. Antwerps en van daarbuiten. Ook de Gentse mosterd van Tierenteyn kan er een plek krijgen.”
Nog steeds op de begane grond komt er ook een ‘romantisch restaurant’ met zicht op de kathedraal.
“Op de derde verdieping komt er eveneens een livingroom, die het beginpunt zal zijn voor bezoeken aan verschillende tentoonstellingen. Het zal overigens meer zijn dan alleen kunst bekijken. Het worden stuk voor stuk belevingsparcours.”
“Op de derde verdieping komt er een livingroom, die het beginpunt zal zijn voor bezoeken aan verschillende tentoonstellingen”
Fernand Huts
Eigenaar Boerentoren
Ook op de top van de Boerentoren zal er een en ander veranderen.
De grote en omstreden kubus, die architect Daniël Libeskind tekende, komt er wellicht niet.
Wel denkt Fernand Huts aan een groot panoramadak, van waarop bezoekers de hele regio kunnen overschouwen.
“Het zicht gaat tot in het groene Gent en Nederland”, zegt hij.
Hoewel er over de plannen voor de restauratie van de buitenkant met geen woord gerept werd, lijkt het erop dat er in de loop van volgend jaar een definitief en goedgekeurd plan wordt afgeklopt.
Het overleg met stedelijke ambtenaren en Erfgoed Vlaanderen lopen en er zijn de volgende weken nieuwe ontmoetingen gepland.
“Ik heb aan burgemeester Bart De Wever beloofd dat onze toren niet hoger zal worden dan de kathedraal en daar houden we ons aan. Ik ben, net zoals de architect, een flexibel mens.
“Tegelijkertijd kan ik me niet voorstellen dat Antwerpen dit cadeau aan de stad zal afwijzen.
“Vergeet niet dat dit hele project gerealiseerd wordt zonder een cent overheidsgeld”, zei Fernand Huts.
Zelden getoonde foto’s
In het boek, dat gemaakt werd in opdracht van Fernand Huts, wordt de hele levensloop van de Boerentoren verteld.
Die uitvoerige tijdlijn wordt geduid met persoonlijke getuigenissen en anekdotes van onder andere stadsgids Tanguy Ottomer en oud-journalist van Gazet van Antwerpen Paul Verbraeken.
Opvallend is het groot aantal foto’s van de Boerentoren, waarvan er sommige zelden of nooit vertoond zijn.
De meeste beelden komen uit het archief van de KBC en worden tegenwoordig beheerd door The Phoebus Foundation, een kunststichting die door Fernand Huts in het leven is geroepen.
Fernand Huts had kosten noch moeite gespaard om het boek voor te stellen. Dat gebeurde op het dak van de Eiermarkt Building, die tegenover het torengebouw ligt en eveneens eigendom is van de natiebaas.
Voor de gelegenheid was er een orkest uitgenodigd. Het zette Huts zowaar aan tot een frivool dansje.
‘De Boerentoren. Verhaal van een Icoon’
is uitgegeven bij Hannibal Books en is te koop voor 59 euro in de boekhandel.
Citta, het stadsmagazine van Gazet van Antwerpen, brengt zaterdag 30 november een uitgebreide reportage over het boek met zeldzame foto’s.
Bron: GVA