Op 17 januari 2025 organiseert PEN Vlaanderen in samenwerking met Museum Dr. Guislain te Gent een avond met schrijver, onderzoeker en Srebrenica-overlevende Emir Suljagić.
Leestijd: 3 min
In 2025 is het dertig jaar geleden sinds de genocide in Srebrenica in Bosnië, die het leven kostte aan meer dan achtduizend slachtoffers, en die leidde tot de eerste veroordelingen wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Europa sinds de
Tweede Wereldoorlog.
De avond staat in het teken van het trauma en het vrije woord. Het recht en de vrijheid om te kunnen spreken is cruciaal in de nasleep van genocide.
In zijn twee literaire getuigenissen:
Briefkaarten uit het graf
–
Een landkaart van het verdwijnen
roept Suljagić in korte schetsen de levens van vermoorde dierbaren op, en stelt hij zich de vraag of en hoe het mogelijk is te schrijven over een dergelijke ervaring van verlies.
Suljagić is voorts directeur van het
Srebrenica Memorial Center in Bosnië,
spil in de internationale herinneringscultuur van de genocide, tevens museum en onderzoekscentrum.
In zijn werk voor het centrum
verweeft dit werk aan de herinnering van de genocide zich, met de zorg voor de gemeenschap van overlevenden, die zich uitstrekt van Bosnië tot andere landen in Europa (Duitsland, Nederland, Zweden)
en de Verenigde Staten en Australië.
Het gesprek wordt ingeleid door Guido Snel,
schrijver, vertaler en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en wordt gevoerd samen met psychologe Birsen Taspinar.
Vrijdag 17.01.2025 om 20u in
Museum Dr. Guislain
Gratis, maar registreren via
deze link is verplicht.
Emir Suljagić heeft het eerste ooggetuigenverslag van een Bosniër die Srebrenica, als jongeman, meemaakte geschreven, een ontroerende, subliem geschreven getuigenis ter herdenking van zijn vermoorde vrienden en familie.
Suljagic verschaft details over het dagelijkse leven in de enclave Srebrenica die onherroepelijk aangehaald zullen worden in toekomstige geschiedenisboeken.
Over zijn ervaringen als tolk van de VN en met de Nederlandse blauwhelmen, zijn herinneringen aan vrienden en familie, zijn confrontatie met generaal Mladić.
Suljagić beschrijvingen tarten de verbeelding. In zijn aangrijpende herinneringen geeft hij de anonieme slachtoffers van de genocide een stem en een gezicht. Lees een alinea en je kunt het niet meer wegleggen.
De verschijning van Emir Suljagić’ Briefkaarten uit het graf, een van de eerste ooggetuigen verslagen van de genocide in Srebrenica, was in 2006 een gebeurtenis van formaat.
De vertaalrechten van dat beklemmende en indrukwekkende document werden destijds wereldwijd verkocht.
Emir Suljagić, inmiddels
directeur van het Srebrenica Memorial Center,
heeft een gezin gesticht en leidt – voor zover mogelijk voor iemand met een dergelijke geschiedenis – een stabiel leven.
In dit nieuwe boek, Een landkaart van het verdwijnen, schrijft Suljagić over zijn terugkeer naar Srebrenica, waar hij zijn ouderlijk huis weer betrokken heeft, over het leven na de genocide en over de gevaren van een herhaling.
Lees ook
Klik op de hyperlink
en lees meer berichten van
Voorzitter PEN Vlaanderen
Bron: PEN Vlaanderen