De Morgen – VRT maakt programma’s op politieke bestelling volgens Humo


De openbare omroep VRT maakt programma’s op maat van de politiek: dat schrijft het weekblad Humo vandaag. Het weekblad meldt verschillende voorstellen van VRT om Vlaams beleid te vertalen naar tv-programma’s. Daar hangt een prijskaartje aan vast. Een rubriek in Iedereen Beroemd moest 150.000 euro kosten; een verhaallijn in Thuis 220.000 euro.

De Morgen

12 november 2024

Leestijd: 4 min


‘Rubriek in Iedereen Beroemd kost 150.000 euro’

Volgende week woensdag, 20 november, start de docureeks Knappe koppen op VRT 1. Het programma focust in vier afleveringen op landgenoten die doorbraken bewerkstelligden in de geneeskunde en biotechnologie.

Volgens onderzoek van Humo kwam het programma er op aangeven van het kabinet van voormalig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij wilde zo het Flanders Technology & Innovation-project (FTI) op de kaart zetten.

Humo wist de hand te leggen op het zogenaamde ‘360 graden-mediaplan’ dat Klaus Van Isacker, op dat moment intendant van FTI, overmaakte aan de drie grote Vlaamse omroepen.

In dat document doet Van Isacker een aantal programmavoorstellen, maar het staat de omroepen vrij ook zelf voorstellen te bedenken die in het concept van FTI passen.

VRT-directieleden Ricus Jansegers en Karen Donders leggen half mei 2023 aan het kabinet-Jambon een heuse portfolio van programma voorstellen voor.

Aan de hand van een powerpointpresentatie kleeft Humo bedragen op die voorstellen.

Ben Weyts

Een rubriek in het VRT 1-programma Iedereen beroemd die Jacotte Brokken of Lieven Scheire zouden presenteren (achttien afleveringen, twee keer per week), zou 150.000 euro kosten.

Een ander voorstel is om een verhaallijn in Thuis te schrijven: 220.000 euro.

Ook een rubriek over wetenschappen of “tools om energie te besparen” in de Radio 2-ochtendshow Goeiemorgen morgen van Peter Van de Veire wordt voorgesteld en zou 65.000 euro kosten.

Uiteindelijk maakt de openbare omroep zo Knappe koppen en Kalm Waes.

Al is het uiteindelijk wel VRT zelf die moet betalen voor de programma’s, schrijft Humo.

Het weekblad keek ook documenten in die tonen hoe het kabinet van toenmalig minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) 2 miljoen euro aan tien initiatieven van VRT zal geven om de digitale inclusie te bevorderen.

Dat zijn onder andere:

Ook toenmalig minister van Sport Ben Weyts bestelde een handvol programma’s in de aanloop naar de Olympische Spelen, zoals Plankgas naar de Spelen en Bert en Bavo gaan olympisch.

Als minister van Onderwijs laat hij ook De juiste richting maken om het buitengewoon en technisch secundair onderwijs te promoten.

Nochtans had VRT-CEO Frederik Delaplace in september in de Mediacommissie van het Vlaams Parlement gezegd: “VRT maakt geen afspraken met kabinetten.”

Intern worden er vragen gesteld bij de manier van werken, zo blijkt uit een document uit 2023 dat Humo kon inkijken.

“De juiste flow zou zijn: wij willen een programma maken en/of bestellen, zoeken naar een extra financiële partner en komen dan uit bij het kabinet (cf. Het verhaal van Vlaanderen).

“Wij bepalen de antennedatum, los van verkiezingen”, staat daarin te lezen.

Humo vroeg maar kreeg geen reactie bij de VRT-directie, schrijft het.

“VRT komt niet meer terug op alle vraagstukken van de afgelopen maanden”, klinkt het aldus het weekblad.

Gevraagd naar een reactie zien Somers en Weyts geen problemen in de samenwerking.


Volgens Humo werden programma’s als Kalm Waes en Knappe koppen mee op bestelling van de Vlaamse regering gemaakt. Beeld VRT



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven