Eenmaal gedoopt, voor altijd gedoopt? Een groep burgers ziet het anders en wil het recht om geschrapt te worden uit het doopregister afdwingen voor de rechtbank. Dat zou een primeur voor België zijn. Na meerdere klachten moet alvast de Gegevensbeschermingsautoriteit zich buigen over de vraag of de Rooms-Katholieke Kerk zich bij ontdopingen aan de privacyregels houdt. De kerk blijft vasthouden aan theologische argumenten bij de interpretatie van de privacyregels.
Paul Gebruers – Apache
Godvergeten,
de VRT-docureeks op Canvas over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken, roept niet alleen collectieve verontwaardiging op. Het zet een groeiende groep Vlamingen ook aan om zich te laten uitschrijven uit het doopregister van de katholieke kerk.
Steve Vonck
organiseerde vorige zondag in zijn café
’t Hemelrijk in Sint-Niklaas een collectieve ontdoping voor zijn klanten.
Zij kregen kant-en-klare modelbrieven aangeboden onder de noemer ‘schrijf je vrij’.
De respons was onverwacht massaal.
De procedure is eenvoudig: met een schrijven naar het bisdom waartoe je woonplaats behoort. Dat bisdom brengt vervolgens de betrokken parochie op de hoogte.
De Rooms-Katholieke Kerk in België
beschikt niet over een centraal doopregister. Dat wordt per parochie bewaard en beheerd. Namen en data worden handmatig in de lokale registers ingeschreven. Er bestaat geen digitale versie.
‘De groep mensen die ons aangesteld heeft, is wel echt uit op een juridische procedure’
Walter Van Steenbrugge
Advocaat
Bij een aanvraag tot ontdoping wordt de naam niet geschrapt, maar enkel een kanttekening met de betreffende wens gemaakt.
Dat gebeurt via een manueel bijschrift “uit de kerkgemeenschap getreden” of “heeft de kerk verlaten”. Voor de katholieke kerk blijf je gewoon gedoopt.
Lidmaatschap is voor de eeuwigheid. En daar wringt het schoentje.
Andere burgers willen daarom een stapje verder gaan: een procedure voor een burgerlijke kamer van de rechtbank van eerste aanleg. Dat zou een primeur voor België zijn.
Zij klopten aan bij het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge.
Om in te schatten of ze een kans hebben voor de rechtbank schakelde Van Steenbrugge zijn juridische partner Johan Vande Lanotte in, buitengewoon hoogleraar grondwettelijk recht.
“We zijn momenteel de rechtsgrond aan het bekijken, in het bijzonder de problematiek van de privacy”, zegt Van Steenbrugge.
“Ik heb Johan Bonny horen zeggen dat de kerk gehoor moet geven aan mensen die hun persoonsgegevens niet bewaard willen zien. Maar in één adem wijst de bisschop van Antwerpen op technische mankementen om dat uit te voeren.”
Volgens Van Steenbrugge is het nog iets te vroeg om de kans op succes in te schatten.
“Als het onderzoek van Vande Lanotte afgerond is, maken we een analyse. De groep mensen die ons aangesteld heeft, is wel echt uit op een juridische procedure.
“In één beweging willen we ook nagaan of er wel een grondwetswijziging nodig is om de financiële tegemoetkomingen aan geloofsgemeenschappen te herzien.”
Een mogelijke procedure door de cliënten van Van Steenbrugge zou een tegemoetkoming zijn aan de wens die Rik Devillé vorige zaterdag liet optekenen in een interview in
De Standaard.
De priester, die baanbrekend werk verrichtte met het verzamelen van getuigenissen van seksueel misbruik in de kerk, hoopt “dat een jurist eens het lef heeft om daartegen een proces te beginnen, zodat het vroeg of laat op Europees niveau getild wordt.
“Europa zou Rome tot de orde moeten kunnen roepen.”
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Paul Gebruers
Ruikt het nieuws van ver en kijkt graag over de muur. Puzzelstukjes reconstrueren en tanden zetten in moeilijke dossiers en beleidsitems. Van justitie tot samenleving.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik of geweld kan terecht bij hulplijn 1712
Bron: Apache