Christian Van Thillo, de topman van het grootste mediaconcern van de Lage Landen, is via een vastgoedvennootschap een van de Belgen met de grootste lappen grond in Nederland. Het landgoed van de familie Van Thillo in de Kalmthoutse Heide komt uit de erfenis die grootvader Bill Van Thillo via onder meer wapenhandel bijeen kocht.
Steven Vanden Bussche, Bram Logger,
Hester den Boer
Bergen op Zoom, 23 september 1970.
Voor notaris Pieter Cornelis zitten Cyriel Van Thillo, grootvader van mediatycoon Christian Van Thillo en twee afgevaardigden van de steenrijke familie Meurisse, gekend van het gelijknamige chocolademerk.
Ondernemer Cyriel ‘Bill’ Van Thillo was voor en na de Tweede Wereldoorlog van vele markten thuis. Hij was een verwoed jager, die niet alleen een drukkerij en een uitgeverij naliet, maar ook een grote bank en koloniale plantageholdings in Congo.
Een deel van het kapitaal waarmee DPG Media tot het grootste mediabedrijf van de Benelux kon uitgroeien, komt uit de wapenhandel
Bill was ook directeur-bestuurder van Centrexico, een schimmig bedrijf dat zich onder meer bezighield met wapenhandel.
Georges Timmerman, oud-journalist en mede-oprichter van Apache, vlooide in 2013 uit hoe dat bedrijf eind jaren 40 honderden tanks en jeeps van de geallieerde troepen naar de Argentijnse dictator Juan Peron verscheepte.
Net voor de Suez-crisis halverwege jaren vijftig verkocht datzelfde netwerk Britse tanks aan Egypte. In de jaren 60 verscheepten ze tot slot ook duizenden geweren naar pro-Westerse rebellen in Noord-Jemen.
Doorgedreven archiefonderzoek zette een licht op de herkomst van een deel van het kapitaal waarmee De Persgroep, intussen DPG Media, tot het grootste mediabedrijf van de Benelux kon uitgroeien.
De Grote Heide
De discrete peetvader Van Thillo investeerde zijn winsten ook in vastgoed en nam onder meer participaties in landbouwholdings en mijnbouwgroepen in Oost-Europa.
Via nv De Grote Heide investeerde opa Van Thillo dichtbij huis in een landgoed “bestaande uit bossen, woeste grond, moeras, water, bouw- en weiland en dreven” in de Nederlandse gemeente Woensdrecht.
In de verkoopakte staat elk perceel van het 256 hectare grote landgoed Putse Moer. Het gebied is “vrij van jachtrecht” en door een andere akte uit 1959 werd ook een definitief recht van doorgang geregeld van het eigendom over Belgisch en Nederlands grondgebied.
Uit een afschrift van het hypotheekkantoor dat 53 jaar geleden ‘in bewaring’ genomen werd en dat Onderzoekscollectief Spit recent opdiepte, blijkt dat opa Van Thillo in 1970 bijna 2,7 miljoen gulden veil had voor het natuurgebied.
Omgerekend betaalde Bill in die tijd dus 1,2 miljoen euro, een bedrag dat via een omrekentool van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek overeenkomt met ruim 6,5 miljoen euro vandaag.
De Nederlandse lap grond grenst niet toevallig aan het huidige Belgische familiedomein van de Van Thillo’s in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen.
Cyriel Van Thillo kocht die 139 hectare grenzend aan het Belgische natuurgebied in Putte-Kapellen in hetzelfde jaar 1970 van de industriële chocolatier Meurisse.
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache