De federale formatiegesprekken zijn stilgevallen, ook na een weekje vakantie. De tweede ‘supernota’ van formateur Bart De Wever (N-VA) leek nog te veel op een onderhandelingsnota van zijn partij. In ijltempo fabriceerde hij dan maar een derde. Die van de laatste kans. Maar De Wever moet drie meerderheden tegelijk vormen: een federale, een Vlaamse én een Antwerpse. En die zijn alle drie met elkaar verbonden.
Karl van den Broeck – Apache
Het begon allemaal zo voorbeeldig. De verkiezingsuitslag was duidelijk voor iedereen.
Omdat Vooruit een stembusakkoord met N-VA verkoos boven een links front en de PS in de touwen ligt, zouden de volgende federale en Vlaamse regering centrumrechts zijn met een likje rode verf.
De regeerakkoorden die formateurs Bart De Wever en Matthias Diependaele (N-VA) zouden onderhandelen, zouden opnieuw aansluiten bij het beleid van de regering-Michel.
Zelfs koning Filip leek een gelukkig man toen hij in zijn 21-julitoespraak de verkiezingsuitslag omschreef
Een paar toegevingen aan de sociaal democraten zouden wel volstaan om de partij van Conner Rousseau te overtuigen en de respectieve regeringen zouden snel de eed afleggen.
Zelfs koning Filip leek een gelukkig man toen hij in zijn 21-julitoespraak de verkiezingsuitslag omschreef als “een kans die we moeten grijpen om voor ons land een nieuw samenhangend project uit te tekenen.”
“Het huidige momentum biedt voor de federale staat, de regio’s en de gemeenschappen de mogelijkheid om beter samen te werken, uitgaand van de sterkten van elk niveau.”
Supernota
Dat koninklijk favoritisme schoot meteen in het verkeerde keelgat van PS-voorzitter Paul Magnette, maar ook Conner Rousseau zette zijn hakken in het zand.
Het moest nu maar eens gedaan zijn de volgende regeringen centrumrechts te noemen.
Hij had het over een “investeringsregering” en daarbij moest Europa ook maar begrijpen dat heel wat investeringen best buiten de begroting worden gehouden.
De onderhandelaars vertrokken met een gerust gemoed op vakantie nadat formateur De Wever een compromisvoorstel aankondigde
Als vanouds gebruikte hij de sociale media om zijn ongenoegen te ventileren, iets wat deed denken aan de onzalige formatiepogingen in 2019 en 2020 toen de onderhandelaars meer via (toen nog) Twitter en de blog van Wouter Verschelden met elkaar communiceerden dan aan de onderhandelingstafel.
De Wever slaagde erin de rust te doen weerkeren en kopstukken van zijn partij (zoals Jan Jambon), maar ook de grootste klapekster van allemaal (MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez) te doen zwijgen.
De Wever kondigde aan dat hij een “supernota” zou schrijven die doorgerekend was zodat de budgettaire gevolgen ervan duidelijk zouden worden.
De 27 miljard euro besparingen die Europa vraagt, zouden in elk geval gespreid worden over twee legislaturen en zouden neerkomen op de helft echte besparingen en de helft “hervormingen”.
De onderhandelaars van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés vertrokken met een gerust(er) gemoed op vakantie terwijl De Wever naarstig voort werkte aan zijn compromisvoorstel.
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache