Apache – Het hakenkruis achter het V-Nieuws van Vlaams Belang


De ‘redactie’ van de zelfverklaarde onafhankelijke nieuwssite V-Nieuws is gebouwd op Schild & Vrienden en het Gentse KVHV. De websiteontwerper blijkt dan weer tuk op hakenkruisen. Wie het laagje vernis van V-Nieuws krabt, botst op het grimmige partijgelaat van Vlaams Belang.

Tom Cochez – Apache


“Eén ding is het allerbelangrijkste om ons volk te redden. Eén ding is cruciaal om ons volk weer fier te maken. Eén ding is cruciaal om de verkiezingen in 2024 te winnen. Dat ding is: eigen media.” 

Dries Van Langenhove, de eindbaas van Schild & Vrienden, schreeuwt het belang van propaganda al langer van de daken. Ook toen hij begin februari bekend maakte te stoppen als parlementslid, liet hij verstaan dat hij zich verder zou toeleggen op propaganda.

‘Dries Van Langenhove zet onze strijd verder buiten het parlement’

Tom Van Grieken
Vlaams Belang-voorzitter

In een speciaal voor de gelegenheid gemaakt YouTube-filmpje van Vlaams Belang vatte voorzitter Tom Van Grieken de plannen van Van Langenhove als volgt samen: “Dries zet onze strijd verder buiten het parlement”.

De stevige handdruk tussen Van Grieken en Van Langenhove op het einde van het filmpje moet het beeld bevestigen: tussen Vlaams Belang en Dries Van Langenhove zit er geen haar in de boter, integendeel.

De partij speelt Van Langenhove uit daar waar hij het meest dienstig is. Dat is, met een hangende rechtszaak voor onder meer racisme boven zijn hoofd, dus niet langer in het parlement, maar wel in de frontlinie van de culturele strijd:

  • tegen wokeness
  • tegen LGBTQIA+
  • tegen feminisme
  • tegen islam
  • tegen drugs

Doodskist

Van Langenhove stuurde de voorbije periode het ene videootje na het andere over zijn favoriete onderwerpen de ether in. Er gaat geen dag voorbij of hij post wel iets over wat hij zelf de “pedofielenvlag” noemt, over “allochtone terreur” of “mannen die doen alsof ze vrouw zijn”.

Tussen de nieuws- en andere berichten die hij rondstuurt, zitten ook behoorlijk wat berichten van V-Nieuws. Eerder deze maand postte Van Langenhove op sociale media een artikel van V-Nieuws met als titel: Turnhout: Pedo-leerkracht maakte minstens 16 slachtoffers in 30 jaar

Die post ging gepaard met een opvallende oproep om het heft in eigen handen te nemen.

“Door de verregaande normalisering van pedofilie hebben deze monsters steeds minder schaamte. Het wordt tijd dat we eens een paar voorbeelden stellen”, schreef Van Langenhove met daarachter het icoontje van een doodskist.

Zo’n oproep kan moeilijk anders worden gepercipieerd dan als een aanzet tot (dodelijk) geweld.

In een reactie aan Apache zegt Van Langenhove op geen enkele wijze samen te werken met V-Nieuws. De post met het icoontje van de doodskist moeten we volgens hem niet lezen als een oproep om het heft in eigen handen te nemen, maar als een pleidooi voor de doodstraf in bepaalde gevallen.

Screenshot Facebookpagina Dries Van Langenhove
Screenshot Facebookpagina Dries Van Langenhove

KVHV

V-Nieuws, de site waarnaar Van Langenhove linkt, werd door Vlaams Belang gelanceerd, enkele dagen nadat Van Langenhove liet weten dat zijn tijd als parlementslid erop zat.

Naast ‘binnenland’, ‘buitenland’ en ‘opinie’, brengt de site in een vierde categorie ook propaganda. Die heet – een beetje ongelukkig gekozen voor taalflaminganten – ‘culture war’ en brengt de lezer stukken over onder meer “wokeness” en LGBTQIA+.

Onderaan de site staat vermeld dat V-Nieuws een merk is van Uitgeverij Egmont. Dat is de huisuitgeverij van Vlaams Belang met onder meer Tom Van GriekenBarbara Pas en Chris Janssens als bestuurders.

De bijdragen op V-Nieuws zijn duidelijk propaganda voor Vlaams Belang en voor ‘de culturele strijd’ die de partij voert

De bijdragen op de site doen niet eens moeite om te verhullen dat het om propaganda gaat voor Vlaams Belang en voor “de culturele strijd” die de partij voert.

De hoofdredacteur van V-Nieuws is Jonas Naeyaert. Hij is voorzitter van Vlaams Belang Gent en tot voor kort was hij partijwoordvoerder. Eerder lanceerde hij het intussen ter ziele gegane Sceptr, een gelijkaardig initiatief als V-Nieuws.

Daarvoor was Naeyaert onder meer woordvoerder van de Vlaamse Volksbeweging en praeses van de Gentse extreemrechtse studentenorganisatie KVHV.

Ook het gros van de andere redactieleden van V-Nieuws, onder wie Robin Gouwy of Mathias Leyssens, komt uit het Gentse KVHV.

In eerdere stukken toonde Apache al aan hoe die studentenvereniging onder impuls van huidig EU-parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), en later ook door figuren als Naeyaert en Van Langenhove, in extreemrechts, uiterst conservatief en ultrakatholiek vaarwater terechtkwam.

In het dossier Heilig Belang toonde Apache ook hoe die invloedssfeer intussen doordrong tot in het centrum van de macht van Vlaams Belang. V-Nieuws past perfect binnen die evolutie.

Op het eerste gezicht een beetje een vreemde eend in de bijt van V-Nieuws is auteur Vince Leeman. Behalve lid van de Gentse KVHV, was hij immers ook jongerenverantwoordelijke voor N-VA in Merelbeke en betrokken bij Jong N-VA UGent. 

Jong N-VA laat in een reactie weten dat Leeman intussen bijna een jaar geen lid meer is van Jong N-VA UGent en ook geen bestuurder meer bij N-VA Merelbeke. In maart vorig jaar werd Leeman daar nog als bestuurslid verkozen.

Zijn rol maakt deel uit van een strategie die Schild & Vrienden eerder al ontvouwde: infiltreren in respectabele Vlaams-nationalistische organisaties.

In eerdere artikels toonde Apache aan hoe de jongerenorganisatie infiltreerde in onder meer de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Vredesvereniging en de Vlaamse Club Brussel.

Ku Klux Klan

En dan is er nog de vormgeving van V-Nieuws. Dat het V-embleempje doet denken aan dat van Schild & Vrienden kan toeval zijn, maar het is zeer de vraag of dat ook geldt voor de vaststelling dat de ontwikkelaar van de website een wel heel bijzondere fascinatie vertoont voor hakenkruisen.

De website van V-Nieuws is van de hand van Saldesign.

Dat is de eenmansvennootschap van ontwikkelaar Mark Salden. Het logo van Saldesign vertoont opvallende gelijkenissen met een hakenkruis en dat blijkt niet zomaar.

Mark Salden, de ontwikkelaar van de site van V-nieuws, heeft een bijzondere fascinatie voor hakenkruisen

In 2013 zag de Academie Beeldende Kunsten Maastricht zich verplicht om een kunstwerk van de hand van Salden te verwijderen: het bleek te gaan om een boekenkast in de vorm van een hakenkruis.

“Ik wil net benadrukken dat de swastika ook een positieve betekenis kent”, verdedigde Salden zich bij die gelegenheid in Het Belang van Limburg. Het was een provocatie. Meer moest er niet achter worden gezocht.

Commentaren en memes op sociale media tonen Salden echter als een racist en sympathisant van het gedachtengoed van Vlaams Belang.

Zo post hij onder meer een meme waarop leden van de Ku Klux Klan rond een kerstboom te zien zijn met als bovenschrift ‘I’m dreaming of a white christmas‘. Het op een hakenkruis geïnspireerde embleem van zijn eigen bureau vervangt dan weer het hakenkruis op een foto van de Reichstag.

Screenshot Facebookpagina Mark Salden
Screenshot Facebookpagina Mark Salden

Vlaams Belang noch Mark Salden gingen in op de vragen die Apache stelde.

Update: Vince Leeman is niet meer actief bij Jong N-VA UGent en N-VA Merelbeke.


Wie gaat er schuil achter het ‘onafhankelijk, vrij en Vlaams’ propagandakanaal van Vlaams Belang?

Lees ook

Jihad Van Puymbroeck versus Schild & Vrienden
Henri Heimans versus Schild & Vrienden

Bron: Apache

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven