De aangepaste omgevingsvergunning voor de bouw van de Scheldetunnel roept nieuwe vragen op. De door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toegekende lozingsnormen voor PFAS wijzen samen met een aantal andere elementen in de richting van een verhaal op maat. Volgens minister Demir is er geen sprake van een voorkeursbehandeling voor bouwheer Lantis.
Tom Cochez – Apache
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zette vorige week vrijdag (18/11) het licht op groen voor een aanpassing van de omgevingsvergunning van Lantis voor de bouw van de Scheldetunnel.
De bouwheer van de Oosterweelverbinding vroeg daarbij onder meer lozingsnormen aan voor afvalwater dat PFAS bevat.
De terreinen waar Lantis de (aanloop) naar de Scheldetunnel bouwt zijn, zoals bekend, zeer zwaar verontreinigd met de forever chemicals die ernstige risico’s inhouden voor mens en milieu.
Initieel argumenteerde Lantis dat de zuivering van het bij de bouw van de tunnel opgepompte grondwater weinig zin heeft en technisch bijzonder moeilijk ligt.
De ecologische en economische kost van de zuivering van in totaal 885.000 m³ grondwater zou volgens Lantis beduidend groter zijn dan de schade eigen aan de lozing van het met PFAS-verontreinigde grondwater in de Schelde.
Nederland heeft sterke juridische argumenten om de omgevingsvergunning voor Lantis met succes aan te vechten
Dat was afgelopen zomer. Intussen werd het zogenaamde saneringsverbond afgesloten tussen minister Demir, Lantis en een aantal milieuorganisaties.
Het gros van de partijen die voor de Raad van State aantoonden dat de Oosterweelwerken leiden tot een verdere verspreiding van de PFOS-vervuiling en dus onwettig verliepen, ondertekende die overeenkomst niet.
De juridische uitkomst over de voortgang van de werken blijft bijgevolg onzeker, maar in het saneringsverbond werd intussen wel vastgelegd dat, ondanks de initiële argumentatie van Lantis, het opgepompte grondwater bij de bouw van de Scheldetunnel integraal gezuiverd moet worden voor het in de Schelde kan worden geloosd.
Het wordt bovendien uitkijken hoe Nederland met de aangepaste omgevingsvergunning omgaat. Eerder uitte de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat al forse bezwaren tegen de aanhoudende PFAS-vervuiling van de Schelde vanuit de Antwerpse haven.
Door Apache geraadpleegde experten wijzen erop dat Nederland sterke juridische argumenten heeft om de omgevingsvergunning met succes aan te vechten.
“De toegekende lozingsnormen zijn strijdig met een aantal verplichtingen opgenomen in de Europese Kaderrichtlijn Water.”
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Tom Cochez stond mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache. Vandaag werkt hij als redacteur.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache