In het proces tegen Reuzegom valt het doek op 26 mei met het arrest door het hof van beroep. Maar hoe is de vaderlandse pers met de zaak omgegaan? Was er sprake van een trial by media of kregen de beklaagden net een voorkeursbehandeling? De traditionele media zijn alvast niet meteen van plan om de namen bij een veroordeling zomaar te publiceren.
Tom De Smet – Apache
Het proces tegen de voormalige studentenclub Reuzegom eindigde na iets meer dan een week op 20 maart.
Na afloop richtte Ousmane Dia, de vader van slachtoffer Sanda Dia, zich op de trappen van het hof van beroep in Antwerpen kort tot de aanwezigen.
“Dit is het enige wat me nog rest van mijn zoon”, zei hij, terwijl hij de besmeurde schoenen toonde die Sanda Dia tijdens zijn dodelijke studentendoop droeg.
‘Door de maatschappelijke aandacht die de artikels over mijn zoon hebben gekregen, hoop ik dat deze gruwel nooit meer opnieuw gebeurt’
Vader Ousmane Dia in 2020
Ousmane Dia is een introverte man die liever niet in de schijnwerpers staat. Slechts één keer gaf hij een uitgebreid interview.
Tijdens dat gesprek, eind augustus 2020, confronteerden we hem ook met de kritiek van rector Luc Sels van KU Leuven.
Die had kort daarvoor in Terzake gewaarschuwd voor een trial by media, nadat de pers uitgebreid over de zaak-Reuzegom geschreven had.
Daarbij hadden de opgediste details over de doop voor ophef en verontwaardiging gezorgd bij het grote publiek.
Het integrale antwoord
van Ousmane Dia toen:
“Ik ben u en uw collega’s bijzonder dankbaar dat jullie over deze zaak hebben geschreven.
Om twee redenen.
“Eén:
“Men wilde de indruk wekken dat de dood van mijn zoon een spijtig ongeval was. Door de details van zijn martelgang te geven en door te schrijven dat de leden van Reuzegom nadien hun sporen wilden wissen, kan dat verhaal van een spijtig ongeval naar de prullenmand.”
“Twee:
“Door de maatschappelijke aandacht die de artikels over mijn zoon hebben gekregen, hoop ik dat deze gruwel nooit meer opnieuw gebeurt. Dat is een verantwoordelijkheid van alle universiteiten, maar ook van de maatschappij.
“Laat de dood van mijn Sanda
niet voor niets geweest zijn.”
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Tom De Smet (1974) is onderzoeksjournalist en auteur van verschillende non-fictieboeken. In het verleden maakte hij onder meer nieuws in de zaak-Reuzegom, de zaak-Schild & Vrienden en de zaak-Operatie Zero. Onlangs leidde zijn journalistiek werk tot een verbod van het extreemrechtse festival Frontnacht.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache