De gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgedraaid op een paar honderd ‘duels’. In bijna de helft van de Vlaamse gemeenten haalden gelegenheidskartels een meerderheid. Dat is maar een deel van de verklaring voor de terugval van Groen. Maar zolang de tegenstanders niet wakker liggen van waterbommen moet de partij niet vrezen voor haar voortbestaan.
Karl van den Broeck – Apache
“Je moet je voorstellen dat er zestig centimeter water is gevallen in 48 uur. Gigantisch.”
Het zijn woorden van de Franse minister voor Ecologische Transitie Agnès Pannier-Runacher.
Ze bracht vorige week een bezoek aan de Ardèche, een streek die “sinds mensen heugenis” ongezien hevige stortregens kreeg te verduren. De schade is enorm, de evacuatie massaal.
Het is lang niet de eerste ‘waterbom’ die op Europa valt en toch klasseren steeds meer media (en hun luisteraars, kijkers of lezers) het nieuws als een fait divers.
Dat er ook eentje bij ons kan vallen, weten ze in de vallei van de Vesder maar al te goed.
De voorbije veertig jaar maakten extreme weer- en klimaatverschijnselen in Europa tussen de 85.000 en de 145.000 slachtoffers
Volgens het European Environment Agency (EEA) werden alleen al door de extreme overstromingen in september twee miljoen mensen in Centraal-Europa getroffen. Bovendien was de zomer van 2024 de heetste sinds de start van de metingen.
Alleen al in de Europese Unie werd dit jaar meer dan 370.000 hectare bos verwoest door bosbranden.
De voorbije veertig jaar hebben extreme weer- en klimaatverschijnselen in Europa tussen de 85.000 en de 145.000 slachtoffers gemaakt.
Al deze rampen en slachtoffers herinneren ons aan het snel veranderende en wispelturige klimaat. Het is dus dringend tijd voor nog meer maatregelen die de CO₂-uitstoot verminderen en voor maatregelen die de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. Dat vergt gigantische investeringen.
Als een groene partij er niet in slaagt het klimaatprobleem opnieuw bovenaan de agenda te krijgen, valt het te vrezen dat we zullen moeten wachten op een Vlaamse waterbom en het ontslag van Matthias Diependaele.
Klik hier of op de foto
en lees verder op Apache
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies.
Lees ook
Klik op de hyperlink hieronder
en vind andere artikels van
Bron: Apache