Artsen zonder Grenzen – Gaza is veranderd in een massagraf voor Palestijnen en degenen die hun te hulp schieten


Artsen zonder Grenzen ziet de situatie in Gaza snel verslechteren. Woensdag stalen duizenden ontheemden medicijnen uit de apotheek en vernielden voertuigen. Op andere plaatsen werden voedselwinkels en gemeenschapskeukens leeggehaald. ‘Overal neemt de spanning toe’, aldus de noodhulpcoördinator.

Rob Vreeken – De Morgen

2 mei 2025

Leestijd: 4 min


“Wat we nu zien, is het ineenstorten van wet en orde”, zegt Amande Bazerolle, noodhulp coördinator van Artsen zonder Grenzen (AzG), telefonisch vanuit Deir al-Balah, iets ten zuiden van het midden van de Gazastrook.

“Mensen zijn radeloos. Ze proberen het weinige in handen te krijgen dat nog over is. Iedereen is momenteel het doelwit van plunderingen. Zelfs kleine winkeliers.”

Op sommige plekken werd georganiseerd geplunderd, elders gingen individuele Gazanen op rooftocht in winkels en opslagplaatsen.

De honger neemt toe, twee maanden nadat Israël de bevoorrading van het gebied heeft stopgezet. Het Wereldvoedselprogramma van de VN is door alle voedselvoorraden voor de bevolking van Gaza heen.

“De markten zijn echt leeg”, zegt Bazerolle, enkele dagen voordat ze teruggaat naar Frankrijk na een loodzware missie van een half jaar.

“Je kunt nog wel wat groenten vinden die ter plekke groeien, maar voor een prijs die absoluut niet betaalbaar is voor de overgrote meerderheid van de mensen.

“Verder zijn er alleen wat conserven. Maar wat er op de markt is, is lang niet genoeg. En ook dat is onbetaalbaar.”

Twee derde van de bevolking was afhankelijk van humanitaire hulp die nu niet meer binnenkomt, zegt de AzG-coördinator.

Alle voorraden van hulporganisaties raken uitgeput, het einde is in zicht. Niet alleen het voedsel raakt op, ook brandstof en medicijnen.

Blikvoer

“Veel mensen passen hun overlevingsmechanisme aan door maar één keer per dag te eten”, zegt Bazerolle.

“Een beetje blikvoer, alles wat ze misschien nog in huis hebben en niet bedorven is. De meeste bakkerijen zijn dicht. Ze hebben geen bloem, niets.”

“We zien het aantal gevallen van ondervoeding vrij snel toenemen. We zien het ook aan onze patiënten, omdat we brandwonden en andere wonden behandelen.

“Je hebt goede voeding nodig om littekens te vormen en weefsel aan te maken. Maar doordat de mensen ondervoed zijn, kunnen ze niet genezen.

“We hebben patiënten met brandwonden bij wie we om de dag het verband moeten controleren. Ze genezen niet, terwijl dat normaal gesproken heel gemakkelijk zou zijn.”

Zijn die brandwonden veroorzaakt door bombardementen of beschietingen?

“Deels. Maar een groot deel van de wonden die we zien is indirect het gevolg van de oorlog.

“Sommige wonden worden veroorzaakt doordat mensen vuur stoken om voedsel te bereiden. Ze verbranden alles wat ze maar kunnen vinden.

“Een derde van de brandwonden die we vandaag de dag zien, zijn huiselijke brandwonden, veroorzaakt door de leefomstandigheden.

“Meestal betreft het kinderen, want het gebeurt op de grond, daar waar kinderen spelen. En hetzelfde geldt voor de oorlogsgewonden.

“De overgrote meerderheid van de patiënten die we opnemen zijn vrouwen en kinderen.”

Wordt er tussen plunderaars ook gevochten om de schaarse goederen?

“Niet alleen door plunderaars. Er zijn veel ruzies tussen families. We horen veel schieten.

“Door het gebrek aan voedsel, het gebrek aan alles, raken de mensen geagiteerd. Ze vechten om de zeer beperkte middelen. Overal in Gaza neemt de spanning toe.”

Het is voor Bazerolle en haar organisatie wel duidelijk wat daarvan uiteindelijk de oorzaak is: de Israëlische oorlogsvoering, nu ook door middel van het afknijpen van de humanitaire hulp.

“Het is een politieke keuze. We zijn getuige van de verwoesting en gedwongen ontheemding van de hele bevolking van Gaza”, zegt ze.

“Palestijnse levens worden systematisch verwoest.
Gaza is veranderd in een massagraf voor Palestijnen en degenen die hun te hulp schieten.”

Aanvallen op AzG-locaties

Ook hulpverleners lopen immers gevaar.

Bazerolle maakt zich daar, als coördinator van het AzG-werk, grote zorgen over. Het Israëlische leger heeft diverse aanvallen uitgevoerd rond AzG-locaties, en Hamas heeft raketten gelanceerd nabij de veldhospitalen van de organisatie in Deir al-Balah.

Bovendien kan er onderweg van alles gebeuren, zoals wel bleek toen op 23 maart vijftien hulpverleners in ambulances met zwaailichten werden vermoord door het Israëlische leger.

“Er is geen transport beschikbaar in Gaza, dus we vervoeren zelf ons personeel. Elke dag moet ik er zeker van zijn dat ik mijn mensen niet nog meer in gevaar breng door ze allemaal in een bus te stoppen. Dat zou bij een aanval het risico vergroten op meerdere slachtoffers, al was het maar als ‘collateral damage’.

“Maar we moeten doorgaan. We voeren als Artsen zonder Grenzen levensreddende activiteiten uit.

“Het is onmogelijk zomaar met ons werk te stoppen omdat het te gevaarlijk is.”



De 5 maanden oude Suwar Ashur, een van de honderden kinderen bij wie ondervoeding is vastgesteld, wordt op 1 mei 2025 behandeld in het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis, Gaza. Doaa Albaz / Getty

Lees ook

Klik op de hyperlink
en ontdek meer berichten

Gaza


Lees ook



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven