Reuzegom – Amper schuldgevoel – Cover up


Na de dood van de eerstejaarsstudent Sanda Dia hebben leden van studenten­club Reuzegom alle sporen van de fatale studentendoop proberen te wissen. Tevergeefs

Pieter Huyberechts – De Standaard

25 juli 2020

Leestijd: 6 min


‘Oh neen, Zaadje en ik gaan hiervoor opdraaien.’ Dat stuurt de ­student met als roepnaam ‘Janker’ via Whatsapp als de Edegemse ingenieurs­student Sanda Dia (20) op 5 december 2018 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen dood wordt verklaard.

De preses en de schachtenmeester van studentenclub Reuzegom beseffen dat ze ernstig in de problemen zitten, nadat de doop van drie ‘schachten’ (eerstejaars) in Leuven en Vorselaar uit de hand is gelopen.

In allerijl worden de plaatsen waar de doop zich heeft afgespeeld, opgeruimd. Het gaat dan onder meer over de put vol ijskoud water achter een scoutslokaal en over het studentenkot van Sanda Dia.

De leden van Reuzegom krijgen de raad alle foto’s en filmpjes over het gebeuren te wissen, de chatgroep wordt ook prompt opgedoekt. Dat blijkt allemaal uit de whatsapp-conversaties onder de leden van Reuzegom die de speurders wisten te bemachtigen.

‘Alles proper, nergens een vuilniszak te vinden’, noteerde hoofdinspecteur Raf Maes van de politie Neteland in zijn proces-verbaal, nadat hij in de nacht van 5 op 6 december 2018 om 3.53 uur was aangekomen aan Blokhut Cardon in Vorselaar.

Achter de scoutslokalen was geen put te vinden. Nochtans hadden drie studenten, onder wie Dia, daar de hele namiddag en vooravond van de 5de december moeten doorbrengen in een put vol ijskoud water. Rond de put stonden de zeventien leden van studentenclub Reuzegom.

Meer dan zes uur voor de hoofdinspecteur het domein betrad, waren enkele Reuzegommers met de bewusteloze en ernstig onderkoelde Sanda naar het ziekenhuis van Malle gereden.

Dat was het gevolg van een uit de hand gelopen ­studentendoop, waarbij de drie ‘schachten’ onder andere levende goudvissen, muizen en een aal moesten opeten.

Paniek

De Reuzegommers gingen ’s avonds nog uit van een goede afloop.

‘Een oplapmiddel en weg’, schreef een clublid in de whatsapp-groep. Toen echter bleek dat Dia het niet zou halen, maakte stoerdoenerij plaats voor paniek. Dat blijkt uit chat­gesprekken die Het Nieuwsblad kon inkijken.

Zo ontdekten de speurders dat de preses en de ‘schachten­temmer’ alle leden opriepen om foto’s en filmpjes van hun gsm te wissen.

‘Ok, filmpjes al verwijderd’, reageert een van hen. Maar die cover-up was niet waterdicht. Speurders ontdekten foto’s die tonen dat Dia al bijna twee uur voor zijn overbrenging naar de spoeddienst laveloos in de gracht lag. En dat hij nog eens 7 uur eerder volgens Reuzegommer Flodder ‘al rijp is voor (de) vuilbak’.

Er is ook een filmpje waarop te zien is hoe een allochtone bedelaar toegezongen wordt, met het liedje Handjes kappen, de Congo is van ons. Een ander filmpje toont hoe ­leden zich ontlasten op een van de schachten in de put. Op de achtergrond hoor je iemand zeggen: ­‘Dees is erover’.

De preses en schachtenmeester beseften diezelfde nacht nog de ernst van de situatie.

‘Op een halfuur is Sanda maf achteruitgegaan. Als hij het ni haalt, gaan Zaadje en ik er gewoon voor opdraaien’, schreef Janker.

Er werden orders gegeven om alles op te ruimen, niet alleen in Vorselaar, ook in Leuven waar ­Reuzegom de avond voordien – op 4 december – een zware cantus had gehouden.

De drie schachten werden nadien naar hun kot gedragen. ‘Is dat kot (van Dia) zo ranzig?’, vroeg ­Rafiki in de whatsappgroep.

Janker: ‘Ja echt maf gestoord.’

Dus ging een deel van de groep de ochtend na de doop het studentenkot van Sanda schoonmaken, voor Dia’s ouders en de politie arriveerden.

Muisje in de blender

De gesprekken die speurders hebben kunnen reconstrueren, wijzen op paniek en een (beginnend) schuldgevoel. Al hield Janker lange tijd vol dat het ‘gewoon een dom accident was’.

Een van de schachten die de studentendoop heeft ondergaan, wijst op het tegendeel. ‘Het was gewoon onverantwoord.’ Een ander lid spreekt van ‘een tikkende tijdbom’, na eerdere incidenten met Reuzegom het jaar voordien.

Igean geeft aan dat het ‘echt wel onmenselijk was wat er gebeurd is’. En ook dat Sanda Dia ’s namiddags al ‘een paar keer frontaal hard viel toen hij moest lopen’.

Dat gebeurde net voor hij met een collega ‘een muisje in de blender gooide’ om aan de ‘schachtenpap’ toe te voegen.

Een ander lid, zonder clubnaam, geeft in chatgesprekken aan ‘dat we toch allemaal maar apen zijn, met dat dopen’.

Geen excuses

In de dagen na Dia’s overlijden verwijderde iedereen zich uit de ­Reuzegom-whatsapp.

Plannen om zich in een gezamenlijke excuusbrief te richten aan de familie van de overleden student, werden hen door hun advocaten uit het hoofd gepraat.

Op de begrafenis van Dia waren de Reuzegommers niet welkom.

Wat volgt, was anderhalf jaar stilte. De club werd ontbonden, de groep viel uiteen, publieke excuses kwamen er nooit. Een van de leden stelde het in een gesprek met een vriend als volgt: ‘De Reuzz, dat zijn geen vrienden. En allemaal schuilen ze achter hun advocaten.’

De leden van Reuzegom, poserend voor hun Leuvens stamcafé van destijds, In Den Boule. 

Strafonderzoek ­afgerond

Op 4 september beslist de raadkamer of de betrokken leden van Reuzegom voor de strafrechter moeten terechtstaan wegens ‘opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzette­lijke doding en onterende behandeling’.

Na de dood van Sanda Dia eind 2018 werd de studentenclub, die al in opspraak was gekomen, meteen ontbonden. De achttien leden ervan – allen afkomstig uit gegoede milieus – namen bekende advocaten in de arm en bewaarden het stilzwijgen.

Na een initiële schorsing aan de universiteit kregen ze een taakstraf van 30 uur opgelegd. Gewezen vicerector Chantal Van Audenhove legde hen na een ­ondervraging een pedagogische taak op en liet hen een paper schrijven, specifiek over de geschiedenis van dooprituelen.

‘Sommigen gaven bijscholing aan probleemkinderen, anderen participeerden aan vakantie­kampen. In ruil konden ze een schorsing vermijden en kregen ze de kans hun studies voort te zetten’, zegt ze.

Omdat een van de betrokkenen de zoon is van een Antwerpse rechter, verhuisde de strafzaak naar Limburg.

De clubleden (bekend onder de aliassen Zaadje, Janker, Placebo, Rustdag, Sondage, Protput, Pronker, Pamper, Rafiki, Flodder, Ketter, Shrek, Kletsmajoor, Randi, Remorke, Wally, Strontvlieg, Igean en Paterberg) riskeren een celstraf. 

Toen de speurders arriveerden bij de Blokhut Cardon in Vorselaar waren alle sporen van het drama opgeruimd. Kris Van Exel 

Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven