Antwerpen schrapt drie jaar lang 720.000 euro aan projectsubsidies. ‘De humuslaag voor innovatie valt weg’, kreunt het kunstenveld.
Geert Sels – De Standaard
De schrapping kadert in een besparingsoefening van de stad Antwerpen om haar begroting binnen de perken te houden. Die was door de energiecrisis, de inflatie en de loonindexeringen uit balans geraakt. De stad sneed in totaal 70 miljoen euro weg.
Binnen zijn bevoegdheid ging elke schepen op zoek naar uitgavenposten om op te besparen. Bij Nabilla Ait Daoud (N-VA), die ook instaat voor personeelszaken, kinderopvang en ontwikkelingssamenwerking, liep de schrapping van de projectsubsidies voor kunstenaars het meest in de kijker.
‘Nochtans is net binnen de bevoegdheid Cultuur het minst geschrapt’, klinkt het op het kabinet. ‘We hebben gekozen om te snijden in middelen die nog niet toegekend zijn. Zo moeten we geen subsidies wegschrapen met de kaasschaaf of geen geld terugvorderen.’
Drie jaar
Met de projectsubsidies schrapt de stad 720.000 euro per jaar. Het budget laat toe om telkens zowat vijftig kunstprojecten te ondersteunen. De maatregel wordt drie jaar na mekaar doorgevoerd.
‘De stad outsourcet zijn drama’
Marc Verstappen
Directeur Villanella
De subsidies zijn bestemd voor ad-hocprojecten. Ze geven veelal jonge en experimentele makers een rugzakje mee, waarmee ze samen met een kunstorganisatie een project van de grond kunnen krijgen.
Dat kan in uiteenlopende disciplines, zoals theater, muziek of beeldende kunst. Het gaat meestal om kleinere bedragen tussen de 5.000 en 40.000 euro.
Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO), dat zo’n zestig organisaties groepeert, is niet te spreken over de beslissing.
‘Er is niet het minste overleg aan voorafgegaan’, zegt voorzitter Greet Vlegels. ‘Op vraag van het kabinet hebben we ons recent over een reglementswijziging gebogen, terwijl het pakket waarschijnlijk toen al geschrapt was.’
Vlegels noemt de impact gigantisch. ‘Deze subsidies gaan naar jong, nieuw en vaak divers talent. Door ze drie jaar te schrappen is er geen instroom meer en valt de hele humuslaag voor innovatie weg.’
Villanella-directeur Marc Verstappen spreekt van een ‘bullshitbeleid’. De jongste tien jaar was er een klimaat voor jonge starters opgebouwd dat nu abrupt wordt beëindigd.
‘Antwerpen heeft veel kunstopleidingen. Afgestudeerden uit tal van richtingen kregen hier kansen. Heel de research and development van een stad wordt weggevaagd.
‘Alle ambtenaren blijven op kantoor. Maar kunst, die uitbesteed wordt, mag bloeden. De stad outsourcet zijn drama.’
Lees ook
Vul hieronder de zoekopdracht Cultuurprotest in en vind meer berichten.
Bron: De Standaard