De beste literaire events van het najaar – Van een poëziebazaar in Brussel tot erotische zinnen in Antwerpen

Tom Lanoye op tournée royale. © Jan Vanriet

Tom Lanoye die zijn Prijs der Nederlandse Letteren viert met zijn lezers. De erotiek van zinnen. Virginia Woolf en haar Vlaamse fanclub... Hier vindt u de interessantste literaire manifestaties van de komende weken.

Peter Jacobs - De Morgen


Maak een selectie of scroll naar beneden

1. Poëziemarkt in Brussel

2. Zuiderzinnen in Antwerpen

3. Nacht van de canon

4. Zinnen met rode oortjes

5. Festival Sch/ouders

6. Hommage aan Mark van Tongele

7. Tournée royale met Lanoye

8. De nieuwe Hertmans

9. Charlotte Van den Broeck en de Tasmaanse tijger

10. Poëzie als verzetsdaad

11. Apero met Lale Gül

12. Fans van Woolf

13. Iedereen leest voor


1. Poëziemarkt in Brussel

Wat?

Poetik Bazar, de Brusselse poëziemarkt, viert de vierde editie. Op het meertalige festival vind je auteurslezingen, boekvoorstellingen, signeersessies en workshops met onder anderen Mustafa Kör, Carmien Michels, Carl Norac en Lisette Ma Neza. Op de markt staan poëzie-uitgevers uit verschillende landen: ze bieden boeken, magazines en poëtische objecten allerhande en tonen vooral de vitaliteit van de huidige poëzie. Turkije staat extra in de kijker dit jaar.

Waar en wanneer?
Hallen van Schaarbeek
Brussel, 20-22 september
Informatie: www.poetikbazar.be

Lisette Ma Neza.
Lisette Ma Neza. © Jan Van der Perre

Terug naar boven


2. Zuiderzinnen in Antwerpen

Wat?

Zuiderzinnen wil een volksfeest zijn voor al wie van taal en letteren houdt. Het festival met boekenmarkt koos “opnieuw voor een mix van oude getrouwen en aanstormend talent, zowel uit de literatuur als de muziek”, vertelt medeorganisator Luc Huybrechts.

“Het podium van Play Zuid is deze editie ons paradepaardje met kleppers als Tom Lanoye, Arthur Japin, Kader Abdolah en Els Dottermans & Andrea Croonenberghs.”

Liefst 100 performers treden aan op meer dan 20 locaties. Ook Kristien Hemmerechts, Aya Sabi, Ish Ait Hamou, Jeroen Olyslaegers, Ferre Van den Broeck, Kaat Vrancken, Maud Vanhauwaert, Saskia De Coster, Michiko Lii, Rick de Leeuw, Christophe Vekeman, Halve Neuro, Inès Eshun, Erik Van Looy, Céline Verbeeck, Olga Leyers, Katia Schipperheijn, Wim Willaert, Marcel Vanthilt en Hind Eljadid zijn op de podia te zien.

Waar en wanneer?
Zuid (buurt van KMSKA)
Antwerpen op 22 september
Informatie: www.zuiderzinnen.eu

Aya Sabi.
Aya Sabi. © Fred Debrock

Terug naar boven


3. Nacht van de canon

Wat?

De Nacht van de canon brengt literatuur en muziek samen. Het imposante academiegebouw in Gent wordt opnieuw omgetoverd tot een magisch decor. Het literair-muzikale feest belooft een avond vol verrassingen, waar auteurs eigen werk afwisselen met favoriete fragmenten van, eigenzinnige odes aan en pittige commentaren op onze literaire klassiekers. Tussendoor trakteren muzikanten op intieme concerten. Christophe Vekeman, “de meest literaire cowboy van de Lage Landen”, leidt het publiek door de nacht.

Waar en wanneer?
Kantl
Gent op 27 september
Informatie: www.kantl.be

Deelnemers aan de Nacht van de canon.
Deelnemers aan de Nacht van de canon. © rr

Terug naar boven


4. Zinnen met rode oortjes

Wat?

Voor de achtste editie van de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse erotische schrijfwedstrijd Het rode oor daagden de organisatoren de deelnemers uit met de schrijfopdracht: ‘Van welke zin krijg jij zin?’ Vervolgens kregen acht illustratoren de opdracht om bij een van de acht beste verhalen een prikkelende illustratie te maken. Het resultaat kun je tijdens de finale beluisteren, bekijken en voelen.

In het Zuiderpershuis leidt theatermaker en muzikant Nele Van den Broeck de avond in goede banen en lezen Rashif El Kaoui, Sophia Blyden en Maxine Palit de Jongh de acht verhalen voor. Aan het einde van de avond kennen we de winnaars van Het rode oor en de allereerste Stoute stift.

Waar en wanneer?
Zuiderpershuis
Antwerpen op 29 september
Informatie: www.deburen.eu

Nele Van den Broeck.
Nele Van den Broeck. © Alexander Meeus

Terug naar boven


5. Festival Sch/ouders

Wat?

Een nieuw festival over de kracht van ouderschap in de samenleving. Hoe maken we daar ruimte voor? Welke prioriteiten willen we leggen? Curator en schrijver Anneleen Van Offel verzamelde interessante denkers, kunstenaars en schrijvers om mee in debat te gaan: Suzanne Grotenhuis, Hanan Challouki, Maud Vanwalleghem, Paul Demets, Tuly Salumu, Anja Meulenbelt, Ephameron … Er zijn leesclubs, salons, talks, performances en expo’s.

Waar en wanneer?
In De Studio
Antwerpen op 29 september, van 13 tot 18 uur.
Kinderen krijgen gratis toegang,
en er is gratis kinderopvang (vanaf 2,5 jaar)
Informatie: www.destudio.com

© rr

Terug naar boven


6. Hommage aan Mark van Tongele

Wat?

Het Predikheren en Het Paradijs organiseren in Mechelen een hommage aan dichter Mark van Tongele (1956-2023).

Bart Leroy, Koen Vergeer, Kurt De Boodt en Hedwig Speliers zullen hun vriend en collega-dichter met poëzie en getuigenissen herdenken.

Patrick Riguelle brengt live Franse chansons, “de muziek waarbij Mark kon wegdromen”. Postuum zal zijn laatste dichtbundel Zonnewater voorgesteld worden. Gastvrouw is Evita Nossent.

Waar en wanneer?
Predikherenkerk
Mechelen op 29 september vanaf 11 uur
Informatie: www.hetpredikheren.mechelen.be

Mark Van Tongele.
Mark Van Tongele. © rr

Terug naar boven


7. Tournée royale met Lanoye

Wat?

De prestigieuze driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren wordt uitgereikt in een koninklijk paleis en in beperkte kring. Laureaat Tom Lanoye haakt daar in oktober graag drie “volkse theatervieringen” aan vast, toegankelijk voor iedereen.

Voorstellingen in Viernulvier in Gent op 2 oktober, in pop-uptheater ’t Bau-huis in Sint-Niklaas op 6 oktober en in De Roma in Antwerpen op 12 oktober, met door Lanoye uitgenodigde gasten.

Zelf zal de auteur, op de hem zo eigen wijze, performen uit zijn pas opnieuw uitgebrachte De Waasland omnibus. Die bestaat uit Een slagerszoon met een brilletje (1985), Kartonnen dozen (1991) en Sprakeloos (2009), de drie romans met het hoogste autobiografische gehalte in het oeuvre van Tom Lanoye.

Special guests op het podium zijn onder anderen Jan Decleir, Filip Jordens, Antjie Krog, Lisette Ma Neza en Els Dottermans.

Waar en wanneer?
Informatie: www.begeerte.be

Tom Lanoye.
Tom Lanoye. — © Arthur Los

Terug naar boven


8. De nieuwe Hertmans

Wat?

Dius heet de nieuwste Stefan Hertmans.

“Bestaat er zoiets als vriendschapsverdriet, zoals er liefdesverdriet bestaat?”
Dat is de centrale vraag in de roman.

Dius vertelt het verhaal van een onvoorwaardelijke vriendschap tussen een student en zijn docent. Wat hen bindt, is hun verlangen om in een andere tijd te leven – de ruimte van de polders, de sublieme schilderkunst, de schoonheid die verloren gaat.

Met Dius vertelt Hertmans het onweerstaanbare levensverhaal van een onmodieuze kunstenaarsziel, in de grote traditie van de oude schildersbiografieën.”

Sarah Vankersschaever, hoofd van De Standaard der Letteren, doet de introductie.
Daarna gaat Klara-nethoofd Chantal Pattyn in gesprek met de auteur.

Waar en wanneer?
Bozar
Brussel op 5 oktober
Informatie: www.bozar.be

Stefan Hertmans.
Stefan Hertmans. © Gallimard

Terug naar boven


9. Charlotte Van den Broeck en de Tasmaanse tijger

Wat?

Voor haar nieuwe boek volgt Charlotte Van den Broeck de sporen van de Tasmaanse tijger. Via natuurhistorische collecties en dierentuinen in Europa leidt die zoektocht haar tot diep in de bush van Tasmanië, waar enkelingen pootafdrukken en uitwerpselen van het mythische dier verzamelen in de hoop te kunnen bewijzen dat het nog leeft – en dus niet is uitgestorven door de gewelddadige gevolgen van de kolonisatie.

“Aan de hand van de ecologische geschiedenis van de Tasmaanse tijger reflecteert ze over verlies en hoop in tijden van klimaatcrisis, wetenschap en verhaal, waarneming en vervormingen. Het nieuwe boek vormt de insteek voor een literaire voorstelling waarin het publiek wordt uitgenodigd voor een reis door tijd en ruimte.”

Een vlam Tasmaanse tijgers is de opvolger van Waagstukken (2019), het boek met dertien teksten over tragische architecten.

Roel D’Hont zorgt voor het originele geluidsdecor bij de voorstelling van Van den Broeck.

Waar en wanneer?
Vanaf 10 oktober op tournee in
Antwerpen, Sint-Niklaas, Leuven en Ninove.
Informatie: www.begeerte.be

Charlotte Van den Broeck.
Charlotte Van den Broeck. © Joren De Weerdt

Terug naar boven


10. Poëzie als verzetsdaad

Wat?

Een avond over poëzie als daad van rechtvaardigheid en verzet.

“De Palestijns-Syrische dichter en cineast Ghayath Almadhoun is een van de grootste talenten in de hedendaagse Arabische poëzie. In zijn gedichten toont hij hoe kwaadaardig banaal geweld vaak is, wat ontheemding echt inhoudt en hoe hij zich voelt bij het verlies van zijn thuisland.”

De stem van Almadhoun is resoluut politiek en wordt gevoed door de rijke beeldtaal van de Arabische poëzie. Zijn werk over de Syrische burgeroorlog leverde hem de bijnaam “de grote dichter van een grote catastrofe” op.

Dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van zijn derde boek, met de krachtige titel Ik heb een afgehakte hand voor je meegenomen.

Almadhoun leest op uitnodiging van Bozar enkele van zijn gedichten voor en wordt geïnterviewd door Brigitte Herremans.

Waar en wanneer?
Bozar
Brussel op 16 oktober
Informatie: www.bozar.be

Ghayath Almadhoun.
Ghayath Almadhoun. © Cato Lein

Terug naar boven


11. Apero met Lale Gül

Wat?

Voor de aperoreeks Je mag me alles vragen van deBuren laat een gast zich vrijwillig ondervragen door een nieuwsgierige interviewer én het publiek.

In de tweede aflevering van het najaar is de Turks-Nederlandse schrijver en columnist Lale Gül te gast.
Radiomaker, auteur en feminist Heleen Debruyne gaat met haar in gesprek.

Lale Gül groeide op in een streng-islamitisch gezin. Ze raakte bekend met haar autobiografisch werk Ik ga leven (2021), en recent Ik ben vrij (2024), waarin ze afstand neemt van haar religieuze opvoeding.

Waar en wanneer?
deBuren
Brussel op 24 oktober
Informatie: www.deburen.eu

Lale Gül.
Lale Gül. © rr

Terug naar boven


12. Fans van Woolf

Wat?

Vijf zielsverwanten hebben onlangs de Gordon Square Society opgericht, “een non-profitorganisatie gewijd aan de promotie en het verder uitdragen van het vrije denken van de Bloomsbury Group en Virginia Woolf via lezingen, expo’s, concerten, performances, debatten en meer”.

Gordon Square in Londen was een van de woonadressen van Woolf en haar vrijgevochten vrienden.

Op 28 september organiseert de Society in Antwerpen een ‘fundraisingavond’ om de geplande activiteiten van de vereniging mogelijk te maken. Je kunt persoonlijk kennismaken tijdens de introductieavond met Bloomsbury-cocktails en een buffet, en een optreden van de gerenommeerde mezzosopraan Natascha Petrinsky.

Op 22, 23 en 24 november heeft het eerste Virginia Woolf & Bloomsbury Festival plaats op verschillende locaties in Antwerpen, met sprekers, artistieke performances en debatten.

Waar en wanneer?
Informatie: www.gordonsquaresociety.net

Virginia Woolf.
Virginia Woolf. © National Portrait Gallery London

Terug naar boven


13. Iedereen leest voor

Wat?

Op zaterdag 16 november organiseert Iedereen leest in Antwerpen een inspiratiedag over interactief voorlezen, exclusief voor vrijwilligers die (willen) voorlezen aan kinderen tussen 2,5 en 12 jaar.

Op het programma staan inspirerende sessies over de kenmerken van interactief voorlezen en over het boekenaanbod voor kleuters en kinderen.

Waar en wanneer?
Hotel Dumont
Antwerpen op 16 november
Gratis inschrijven via www.iedereenleest.be

Terug naar boven

Tom Lanoye op tournée royale. © Jan Vanriet
Tom Lanoye op tournée royale. © Jan Vanriet

Lees ook



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de Website


Scroll naar boven