Edegem – Politiek rapport

Koen Metsu. © Sarah Van den Elsken

In Edegem bestuurde de N-VA de afgelopen zes jaar met een absolute meerderheid. Onder leiding van burgemeester Koen Metsu werden heel wat ingrijpende beslissingen genomen, waaronder het uitbesteden van een aantal gemeentediensten. Moeilijke, maar noodzakelijke maatregelen volgens Metsu. Oppositiepartij Lijst voor Edegem zegt dat daarmee de ziel uit Edegem aan het verdwijnen is.

Bart Bruynseels – GVA

20 september 2024

Leestijd: 10 min


“Wij namen een erg moeilijke beslissing, maar met de juiste uitkomst”

Koen Metsu
Burgemeester Edegem


Wat bracht jouw gemeentebestuur er de afgelopen legislatuur van terecht? Wij vroegen telkens aan drie partijen (de burgemeester, een lid van de oppositie en onze journalist) om het beleid te beoordelen en om een score op 10 te geven. Geven ze de meerderheid een dikke pluim of een vette buis? Lees het hieronder.


Rapport van de burgemeester

7/10

Een score op het beleid van zijn tweede legislatuur zetten vindt de Edegemse burgemeester een moeilijke opgave. Na aandringen geeft hij zichzelf een 7 op 10. Nog moeilijker waren de drastische maatregelen die het N-VA-bestuur aan het begin van deze legislatuur nam in verband met het gemeentepersoneel.

“Dat was niet het fijnste levensjaar”, zegt Koen Metsu daarover. “Zo’n ingrijpende, maar noodzakelijke ingreep doe je niet voor je plezier.”

“Wij hebben twaalf jaar geleden een gigantisch probleem geërfd, met meer dan vijftig miljoen euro schulden. Voor een kleine gemeente als Edegem was dat hallucinant. We waren eigenlijk virtueel failliet. Dan kan een bestuur twee zaken doen. Ofwel de belastingen verhogen, wat de gemakkelijkste optie is, of de eigen werking onder de loep nemen en efficiënter maken. Wij kozen voor dat laatste.”

De personeelsuitgaven van Edegem lagen drie miljoen euro hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Daarnaast swingden ook de werkingskosten de pan uit.

“We reorganiseerden de werking helemaal. Dat had een serieuze impact op ons personeelsbestand, maar er werden nauwelijks mensen ontslagen. Er werd met de vakbonden zelfs een sociaal akkoord bereikt. Gemeentepersoneel ging met vervroegd pensioen of werd overgenomen door onze externe partners met behoud van wedde.”

Groenonderhoud

Metsu geeft toe dat het wel even zoeken was naar de juiste partners.

“Ons groenonderhoud verdient ook nog extra aandacht. Dat was vroeger zo, en is nu onder ons beleid ook een permanent aandachtspunt. Deze noodzakelijke ingreep zorgde ervoor dat we jaarlijks 1,6 miljoen euro bespaarden binnen onze exploitatiekosten. Dit bedrag werd rechtstreeks terug geïnvesteerd in onze mooie gemeente.”

“Het eindresultaat is dat N-VA deze legislatuur twee keer de belastingen kon verlagen, de openstaande schuld tot de helft kon herleiden, en een ongezien investeringsbudget heeft voor de toekomst”, verdedigt Metsu de gemaakte keuzes.

“Het was een moeilijke beslissing, maar met de juiste uitkomst. Dergelijk verantwoordelijk bestuur mag de burger van ons verwachten.”

Fietsstraten

“Veiligheid is een kerntaak van onze gemeente. Dus ook verkeersveiligheid. Alle weggebruikers zijn voor ons evenwaardig en verdienen een gelijke behandeling.

“We legden voor het eerst in Edegem een fietsstraat aan het OLVE-college. Weldra volgt er ook één in de Ingenieur Hasaertlaan. Een fietsstraat is een onderdeel van een groter mobiliteitsgeheel en kan niet overal geïmplementeerd worden.”

“Het bestuur beperkte de snelheid tot 30 kilometer per uur in al onze schoolomgevingen en zorgde ook voor deelfietsen en deelwagens in Edegem. Nieuwe fietspaden worden vaak gekoppeld aan een volledige heraanleg van de straat.

“Momenteel zijn we bezig aan de fietspadvernieuwing van de Boniverlei, en daarna volgen de andere belangrijke fietsassen. Reeds ingepland staan de Drie Eikenstraat, het Kerkplein, de Doornstraat, de Mechelsesteenweg, de Oude Godstraat en de Wilrijkstraat.”

“Ook de voetgangers vergeten we niet. Maar liefst 216.000 vierkante meter voetpad werd vernieuwd. Dit bestuur moest een inhaalbeweging inzetten. Ook de zebrapaden worden op dit ogenblik herschilderd, en er kwamen verkeerslichtengestuurde oversteekplaatsen voor zowel de voetganger als de fietser.

“En ook de automobilist mag niet uit het oog verloren worden. Wij zullen blijven ijveren voor het vrijhouden van twee keer twee rijstroken op de Prins Boudewijnlaan.”

Bouwdruk

“Als er één sector perfect voldoet aan de wet van vraag en aanbod, dan is het de vastgoedsector. Ik las onlangs in Gazet van Antwerpen dat Edegem voor de allereerste keer de duurste gemeente van de hele provincie Antwerpen is geworden. Dit houdt in dat mensen graag in Edegem willen wonen vanwege de hoge levenskwaliteit, de goede ligging en de veiligheid”, zegt Metsu trots.

“Vorige legislatuur, met Peter Verstraeten (Tevredegem) als schepen van Omgeving, kwamen er 700 entiteiten bij.

“Denken we aan de Minerve Site, waar een industriële verharde zone werd omgevormd tot het meest duurzame woonproject van België.

“Of het Elysia-park, dat vandaag pas werd opgeleverd. Veel meer dan zomaar een verzameling van appartementen en assistentiewoningen met als achtertuin 90 hectare groen. Meer dan 70 procent werd verkocht aan Edegemse senioren, zodat jonge gezinnen de afgelopen jaren hun weg vonden naar Edegem. De woningen die vrijkwamen op de markt, blijken erg begeerd.”

In Edegem zijn er nauwelijks nog grote uit- of inbreidingsmogelijkheden voorhanden. Deze legislatuur keurde het gemeentebestuur amper nieuwe ontwikkelingen goed. Eén uitschieter is het project van de studentenflats aan de campus van het UZA.

“We zijn strenger geworden wat betreft leegstand en verwaarlozing. Dit past niet in ons Edegems DNA. Ons huidige bestuur werkt aan een Plan Open Ruimte om die kostbare publieke groene longen voorgoed te verankeren op ons grondgebied.

“Daarnaast komt er één bouwcode omdat zij die willen verbouwen, nog te vaak te kampen hebben met een starre administratieve rompslomp.”

“Hoewel we deze legislatuur ongewild en onverwacht te kampen hadden met de Covid-crisis, een energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, konden we onze gemeente alsnog financieel, qua leefbaarheid en veiligheid weer op de rails krijgen”, zegt Metsu.

“Als geboren en getogen Edegemnaar draag ik onze prachtige gemeente diep in mijn hart. We vormen een sterke gemeenschap waar verenigingen en inwoners nog om elkaar geven. Het is mijn levensdoel om dit te bewaken, want er kwamen en komen grote uitdagingen op de lokale besturen af.”

Woonfavoriet

“Edegem is dé woonfavoriet van de provincie Antwerpen. Mede dankzij de gezellige dorpskern, de groene omgeving, de vlotte bereikbaarheid, het ruime aanbod aan scholen en het bruisende verenigingsleven.

“We willen blijven focussen op onze veiligheid en een gezond financieel beleid, met ruimte voor investeringen in onder andere sport- en jeugdinfrastructuur. Ook een warm seniorenbeleid staat met stip op onze agenda.”

“De inwoners van Edegem lijken tevreden te zijn met het beleid. Ik ben als burgemeester steeds toegankelijk en nauw betrokken bij onze gemeenschap. Luisteren naar onze inwoners en hun wensen in de praktijk omzetten is mijn ultieme doel. Wetende dat we nooit goed kunnen doen voor iedereen. Mezelf hiervoor punten geven vind ik erg moeilijk. Ik laat dit graag over aan onze Edegemnaar.

“Ikzelf ben alleszins erg bereid om nog zes jaar het allerbeste van mezelf te geven als burgervader”, besluit Metsu.


Rapport van de oppositie

3/10

Sien Pillot.
Sien Pillot. © Inneke Gebruers

Sien Pillot, lijsttrekker van Lijst voor Edegem, geeft een dikke buis aan het huidige N-VA-bestuur: “Ik geef een 3 op 10. Dat is weinig, maar we hadden het eigenlijk ook gewoon allemaal heel graag anders gezien.”

Ondanks de slechte score begint Pillot met wat wel goed was: “Het Vrijheidscentrum en de nieuwe bib zijn mooie verwezenlijkingen. Hier was echt nood aan in Edegem.

“Ook woonzorgcentrum Immaculata vind ik nog altijd een enorme troef van onze gemeente. Als je ziet wat er daar voor onze zilveren generatie gedaan wordt, dat is fantastisch.”

Pillot zit zelf mee in de raad van bestuur van het woonzorgcentrum. “Daar werk ik goed samen met Brigitte Vermeulen-Goris van de N-VA, die de voorzitter van de raad is. Op die momenten speelt politiek net iets minder. Er zijn nog wel wachtlijsten voor Immaculata, mensen die wachten op zorg, dat kan nog beter.”

Groendienst

Pillot verklaart graag waarop ze de 3 op 10 baseert: “De dienstverlening in Edegem is er enorm op achteruit gegaan. Er zijn heel wat diensten afgeschaft in Edegem, waaronder bijvoorbeeld de groendienst. Dat is waar wij het meest worden over aangesproken. Vroeger kon je fier zijn op mooi, groen Edegem. Die tijd is voorbij.”

Nu is het een externe firma die zich om het groen ontfermt. “Maar dat wordt tot het minimum beperkt”, zegt Pillot.

“Er zijn budgetten op gezet. Tot hoeveel een dienst mag kosten, dat is wat die firma dan mag doen. Je ziet ook dat het onderhoud niet met hart en ziel wordt gedaan. Die komen dat hier vlug-vlug doen, tegen tijdsdruk en tegen een lage prijs. De bezieling die onze eigen groenarbeiders vroeger hadden, ontbreekt nu.”

Ook de werking van de gemeentelijke uitleendienst is niet meer wat het was, volgens Pillot.

“Vroeger was dat gratis. Verenigingen konden een reservatie doen bij de gemeente en het bestelde materiaal werd dan door het gemeentepersoneel bezorgd. Er werd ook geen waarborg gevraagd en dat is altijd prima gelopen.”

Ontzorgen

Het bestuur wilde de gemeentediensten ontzorgen en besloot ook deze dienst uit te besteden.

“Nu moeten verenigingen, die hun centjes nodig hebben, voor alles betalen. Voor een buurtcomité is 100 euro om stoelen en tafels veel geld dat ze liever anders besteden.

“De gemeente is ontzorgd, maar de verenigingen hebben nu zorgen. Dat is ook zo voor jeugdbewegingen en scholen.”

Wat Pillot ook erg mist in het Edegem van vandaag, is participatie.

“We hebben het gevoel dat er niet geluisterd wordt naar de mensen. We hebben voor deze legislatuur samen met N-VA bestuurd. Als er toen straten en pleinen werden heraangelegd, zijn wij telkens met de buurt in onderhandeling gegaan en hebben we telkens samen de plannen uitgetekend. Er was toen een enorme positieve vibe. Nu wordt er eigenlijk niet meer geluisterd naar de bevolking.

“Het beste voorbeeld is de Beerschot-site. Daar heeft de gemeente zelf beslist om in een gebied waar er zeer minimale bouwrechten zijn, veel meer toe te laten. En je ziet: die buurt is niet gehoord en die staat nu op het achterste van hun poten, en terecht.”

Bakstenen

Als Lijst voor Edegem mee mag besturen, is het eerste werkpunt dat Pillot wil aanpakken de open ruimte.

“Dat is ons eerste speerpunt. Er staan heel wat gebieden onder druk. Ik heb juist de Beerschot-site genoemd, maar ook in de Adrien de Gerlachestraat dreigt groen te moeten sneuvelen voor bakstenen. Ook onze pleintjes en straten weer degelijk onderhouden staat bovenaan op ons prioriteitenlijstje.”

Het tweede speerpunt is veilig en vlot verkeer.

“De Prins Boudewijnlaan is een erg gevaarlijke laan waar vaak accidenten gebeuren. En we begrijpen eigenlijk niet waarom de gemeente daar niets aan wil doen. En de zone 30 in ons centrum wordt niet afgedwongen. Dus je voelt je daar als zwakke weggebruiker, of als actieve weggebruiker, toch wel vaak wat in het nauw gedreven.”

“En dan ons derde speerpunt is, voel je goed in Edegem. We vinden dat iedereen zich goed moet kunnen voelen in Edegem. Er wordt in onze gemeente heel weinig gedaan voor asielzoekers.

“Met onze lijstvereniging proberen wij om een heel positief verhaal te brengen. We zijn er niet alleen om vanuit de oppositie te bashen op het bestuur. We denken dat het samen anders en beter kan”, besluit Pillot.


Ons rapport

6/10

Met 18 van de 27 zetels gaf de Edegemse bevolking in 2018 duidelijk haar stem aan de N-VA. De partij kon de gemeente in haar eentje besturen. Drastische maatregelen werden genomen om de torenhoge schuldenberg te doen slinken, met succes.

Burgemeester Koen Metsu zegt in zijn analyse zelf dat het groenonderhoud in de gemeente nog extra aandacht verdient. Daarmee geeft hij toe dat punt negen uit het beleidsplan ‘Edegem wil schitteren in netheid’ niet helemaal is waargemaakt.

Alvast één zaak waarmee oppositiepartij Lijst voor Edegem het volmondig eens is.

Of de Edegemnaren het bestuur belonen voor de ingrijpende maatregelen en opnieuw aan een absolute meerderheid helpen, zal blijken op 13 oktober.



Lees ook

https://onderweg.bobgermeys.be/apache-diepdonkergeel-proefdraaien-in-edegem

Bron: GVA

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven