Eerbetoon – Grote Prijs Jan Wauters voor uitmuntend taalgebruik wordt Grote Prijs Martine Tanghe


De Grote Prijs Jan Wauters, die jaarlijks “creatief en uitmuntend taalgebruik” bekroont, zal voortaan de Grote Prijs Martine Tanghe heten. De naamswissel is een eerbetoon aan het in juli overleden Journaal-anker. Dat maakte Sven de Leijer bekend in het tv-programma Vrede op aarde.

De Standaard


Martine is erin geslaagd een breed publiek aan te spreken en nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig over te brengen.”

Dat stond in de lofrede aan Martine Tanghe, toen ze bij haar pensioen in 2020 de Grote Prijs Jan Wauters kreeg.

“Slechts één nieuwsanker heeft zo weinig woorden nodig om alles te kunnen zeggen, en wel omdat Martine met haar ogen kan spreken.

“Kijkers kunnen de ziel van Martine lezen, vanuit het diepste van haar ogen.

“In alle jaren van de Grote Prijs Jan Wauters was Martine telkens de ontegensprekelijke toetssteen. Eindelijk wint Martine …”

Martine Tanghe sloot toen aan in een rij VRT-journalisten die eerder laureaat waren, zoals Annelies Beck, Peter Vandenbempt en Charlotte Crul.

En nu krijgt die prijs haar naam.

Op vraag van de familie van Jan Wauters, met de goedkeuring van diens weduwe, wordt voortaan de Grote Prijs Martine Tanghe uitgereikt, maakte Sven de Leijer bekend in het VRT-programma Vrede op aarde.

Daar zat een geëmotioneerde Wim De Vilder, die in juli 2023 Het journaal presenteerde waarin het overlijden van Tanghe bekend gemaakt werd. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

Huilende Merckx

Martine Tanghe zat vaak uren te schaven aan teksten en werd de belichaming van het Nederlands in Vlaanderen genoemd.

In die zin lijkt ze op sportverslaggever Jan Wauters, die een grote taalvirtuoos was.

35 jaar lang werkte hij voor de VRT. Hij bracht verslag uit bij wereldkampioenschappen voetbal, maar vooral zijn interview met een huilende Eddy Merckx blijft bij.

In 1969 werd Merckx in de Giro betrapt op doping, hij kon amper een woord uitbrengen, alleen maar “Ik weet niets, helemaal niets meer”.

Wauters stierf in 2010 na een hartstilstand. Een jaar later gaf men zijn naam aan de Grote Prijs Jan Wauters.

Die wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”.


Martine Tanghe’ © Sofie Silbermann/vrt

Lees ook

Martine Tanghe – Een interview uit 2022 – Bedankt dat je bij ons was Martine


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven