Energie – ExxonMobil begint met de mijnbouw van lithium


ExxonMobil heeft een lange geschiedenis in het ontwikkelen van innovatieve producten voor de auto-industrie – van brandstoffen tot smeermiddelen tot geavanceerde kunststoffen. Nu voegen ze er een nieuwe aan toe: lithium.

Exxon


Wat is lithium? 

Lithium is een belangrijk onderdeel van de batterijen van elektrische voertuigen. Om aan de verwachte groei van elektrische auto’s te voldoen, zal de wereld veel meer lithium nodig hebben. 

ExxonMobil is van plan een toonaangevende leverancier van lithium te worden, met behulp van een modern proces dat aanzienlijk minder gevolgen heeft voor het milieu dan traditionele mijnbouw.

We hebben ook een nauwe band met batterijtechnologie: onze eigen Dr. M. Stanley Whittingham leidde het onderzoek dat resulteerde in ’s werelds eerste lithium-ionbatterij. In 2019 won hij een Nobelprijs voor zijn werk. 

Lees hier over de batterij die de wereld heeft veranderd.

Lithium is het nieuwste voorbeeld van hoe we autofabrikanten helpen te voldoen aan de veranderende transportbehoeften van de wereld en tegelijkertijd werken aan het verminderen van de uitstoot.

Arkansas, Verenigde Staten

Southwest Arkansas heeft een lange geschiedenis als olie- en gasproducent. Maar diep onder de grond bevindt zich nog een waardevolle hulpbron: zoutwaterpekel, rijk aan lithium. 

We kunnen dit lithium veilig produceren met behulp van veel van de vaardigheden die we de afgelopen decennia hebben aangescherpt, waaronder geowetenschappen, reservoir techniek en chemische verwerking.

Ons lithium zal de leveringszekerheid versterken voor de bedrijven die investeren in EV- en batterijproductiefaciliteiten in Noord-Amerika. 

Het product zal de merknaam Mobil™ Lithium krijgen , voortbouwend op de rijke geschiedenis van diepgaande technische samenwerking tussen Mobil en de auto-industrie.

Kritische verschuiving

EV’s kunnen een sleutelrol spelen bij het terugdringen van de uitstoot in de transportsector, die vandaag de dag verantwoordelijk is voor bijna een kwart van de mondiale energiegerelateerde CO₂-uitstoot.

Nieuwe bevoorradingsbron

Tegenwoordig wordt het grootste deel van het lithium in de wereld geproduceerd in West-Australië, Zuid-Amerika en China. We zijn van plan lithium te produceren in Noord-Amerika.

Gewild

EV’s zijn voor hun oplaadbare batterijen afhankelijk van lithium. De vraag naar lithium zal naar verwachting tegen 2030 verviervoudigen.

De Europese Commissie heeft voorspeld dat de vraag van de EU naar lithiumbatterijen voor het aandrijven van elektrische voertuigen en het uitbreiden van de energieopslagcapaciteit tegen 2030 twaalf keer zo groot zal zijn.

Lithium is opgenomen in de door de Commissie voorgestelde Critical Raw Materials Act, die tot doel heeft een veilige en duurzame aanvoer van cruciale grondstoffen voor de Europese industrie te garanderen.

Concurrentievoordeel

We zullen lithiumrijke pekel diep onder de grond aanboren, met behulp van processen die vergelijkbaar zijn met de processen die we gebruiken in onze bestaande productie- en raffinagebedrijven.


Lees ook

Energie – 7 mythes over elektrische auto’s


Bron: Exxon

Welkom op Facebook

Naar de Website


Scroll naar boven