Extreemrechts – Musk tegen AfD-boegbeeld – Waarom worden jullie eigenlijk extreemrechts genoemd


Donderdagavond werd Alice Weidel, boegbeeld van Alternative für Deutschland, meer dan een uur lang op X ‘geïnterviewd’ door Elon Musk. Ze kon daarbij liegen zoveel ze wou, wat ze ook deed.

Corry Hancké – De Standaard

9 januari 2025

Leestijd: 4 min


Het was voor Alternative für Deutschland een kans uit de duizend.

Alice Weidel, het boegbeeld van de partij, was door Elon Musk uitgenodigd voor een gesprek op X.

Ze is de eerste Europese politicus die op het invloedrijke socialemediakanaal gratis zendtijd krijgt voor een gesprek met de eigenaar ervan, de rijkste en misschien wel invloedrijkste man ter wereld, die bovendien een onverbloemde fan van haar is.

Conversation with the leading candidate to run Germany”, zo had hij het gesprek op X aangekondigd.

Weidel klonk een beetje nerveus, maar Musk legde haar geen strobreed in de weg.

Ze bedankte Musk voor de “eerste normale conversatie in jaren”. Ze vertelde dat haar partij door de media als zogezegd extreemrechts wordt geframed.

In het 75 minuten durende gesprek met Musk beschreef Weidel een Duitsland waarin het onderwijs alleen aandacht had voor woke-thema’s, waardoor kinderen niet meer moeten leren schrijven, een beleid dat zo dom was om op wind- en zonne-energie in te zetten zonder alternatieven en een overheid die zeven miljoen buitenlanders heeft binnengelaten.

Ze verklaarde dat de Duitse werknemers de helft van hun inkomen spenderen aan belastingen door een “disfunctionerende” regering die de torenhoge criminaliteit niet aanpakt.

Factcheckers

Factcheckers in de Duitse kranten zullen een pagina nodig hebben om deze onwaarheden te doorprikken. Maar Musk vond het prachtig. Ongeveer halverwege het gesprek zei hij uitdrukkelijk dat alleen AfD Duitsland kan redden.

Weidel loog erop los. Ze beweerde dat er zoveel pro-Palestijnse betogingen waren dat veel Joden niet meer op straat durfden komen.

Wij zijn de enige partij die de Joden beschermt”, zei ze.

Musk vond het allemaal bijzonder interessant, hij zei geregeld “wow”. Alweer bewees hij dat hij Duitsland amper volgt en dat zijn mening over het land niet op feiten is gebaseerd.

Waarom worden jullie eigenlijk extreemrechts genoemd?”, vroeg hij.

Voor Weidel was het allemaal verkeerde “framing”. Ze vermeed te vermelden dat de Duitse inlichtingendiensten AfD opvolgen vanwege het extreemrechtse gedachtegoed van de partij.

Wij zijn conservatief en libertair, in tegenstelling tot Hitler, die een communist was”, zei ze en voegde daar in een adem aan toe dat links in Duitsland antisemitisch is.

Nu ze toch met Musk kon praten, zei ze, wilde ze hem graag vertellen dat ze bijna fysieke pijn had gehad toen ze andere Duitse politici, onder wie Friedrich Merz – waarschijnlijk de volgende Duitse kanselier – kwaad hoorde spreken over Donald Trump.

Dankbaar sneed ze ook het thema “vrijheid van meningsuiting” aan. Dat is een stokpaardje van Weidel.

Haar partij vindt dat ze in de klassieke media geen faire kans krijgt. In de loop van de dag had Weidel op X al geschreven dat 150 EU-medewerkers haar gesprek met Musk zouden monitoren. Ze noemde de regelgeving van de EU censuur.

Algoritmes

Weidel heeft gelijk dat de EU, maar ook anderen, dit gesprek opvolgen. Niet de inhoud is daarbij de hoofdzaak, wel de vraag of Musk de algoritmes heeft laten aanpassen om het gesprek op X beter te verspreiden.

De Duitse minister van Economie, Robert Habeck, eiste voor het begin van het gesprek dat de algoritmes van X transparant gemaakt zouden worden.

Mocht de Europese Commissie Musk bestraffen omdat de algoritmes zijn aangepast, dan zou dat de eerste keer zijn sinds de totstandkoming van de Digital Services Act.

De administratie van de Bondsdag gaat onderzoeken of er sprake is van onwettige partijfinanciering.

Eigenlijk is dit politieke reclame. Normaal zou het platform X veel geld hiervoor vragen. Nu krijgt AfD deze opportuniteit gratis, waardoor het eigenlijk een partijdonatie is”, meldt de ngo Lobby Control.

Maar dat moet onderzocht worden. De wetten op partijfinanciering zijn voor de klassieke media duidelijk omschreven, maar nog niet voor sociale media.

Het gesprek veroorzaakt beroering. Alle andere partijen weten zich eigenlijk geen raad met het platform dat Weidel van Musk krijgt.

Het is ongezien dat zo’n machtige man uit een bevriend land zich zo in de verkiezingsstrijd mengt.

Onlangs had Musk in een opiniestuk in Die Welt am Sonntag al omstandig verklaard waarom AfD volgens hem de enige partij is die Duitsland kan redden. Op z’n platform X ondersteunt hij Weidel.

De christendemocratische kandidaat Friedrich Merz noemde Musk al arrogant en aanmatigend.

Aftredend kanselier Olaf Scholz vindt de aanwezigheid van Musk duidelijk niet prettig.

Don’t feed the troll”, zei hij onlangs.

Tegelijk relativeert hij de invloed van Musk, die hij als wispelturig neerzet.

Naar het live gesprek op X hebben een kleine 200.000 mensen geluisterd.


Alice Weidel. © Bernd von Jutrczenka/getty



Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Welkom op Bluesky

Naar de website


Scroll naar boven