Maarten Rabaey is journalist. Voor de EU is het tijd om een krachtiger positie in te nemen tegen Israël, schrijft hij. Ook de regering-De Wever blijft te stil.
Maarten Rabaey – De Morgen
5 mei 2025
Leestijd: 3 min
Terwijl de Israëlische regering zich voorbereidt op een uitbreiding van haar nieuwe militaire offensief in Gaza wordt de burgerbevolking er niet alleen bedreigd door bommen maar ook door honger.
Door de Israëlische blokkade van humanitaire hulp, wat in strijd is met het internationale recht en volgens sommige juristen een mogelijke oorlogsmisdaad, komen er al twee maanden geen voedsel, brandstof, medicijnen of andere essentiële goederen het gebied binnen.
De mensen raken steeds wanhopiger.
De voorraden op de markten zijn bijna op.
De magazijnen van het Wereld voedsel programma van de Verenigde Naties
zijn bijna leeg.
De voedselprijzen zijn tot wel 1.400 procent hoger dan tijdens het staakt-het-vuren eerder dit jaar.
Het aantal gevallen van ondervoeding bij kinderen is in maart met maar liefst 80 procent gestegen en 90 procent van de gezinnen heeft nu geen toegang tot veilig drinkwater.
Er dreigt ook interne anarchie in Gaza.
De terreurorganisatie Hamas heeft een aantal vermeende plunderaars geëxecuteerd na verschillende incidenten waarbij bewapende bendes voedselwinkels en gemeenschapskeukens in de Gazastrook aanvielen.
Kritisch
Voor de Europese Unie is het tijd om krachtiger posities in te nemen. Zo solidair we als rechtsgemeenschap moeten zijn met Israël vanwege de Hamas-massamoorden en ontvoeringen op 7 oktober 2023, zo kritisch we moeten zijn voor de disproportionele gewapende tegenreactie van de regering-Netanyahu die nu ook een vervolg dreigt te krijgen in wat steeds meer op een georganiseerde hongersnood begint te lijken.
De EU zou op het niveau van de Veiligheidsraad, via Frankrijk en het VK, kunnen pleiten om minstens een deel van Gaza te erkennen als humanitaire zone waar alleen ongewapende burgers hun toevlucht kunnen zoeken en voedselhulp krijgen.
Men zou deze zone kunnen laten beschermen door neutrale, gewapende blauwhelmen.
Dit deel van Gaza zou een no-flyzone kunnen worden behalve voor voedseldroppings, waarvan de verdeling in handen moet komen van het Wereldvoedselprogramma.
Natuurlijk blijft het risico bestaan dat Hamas-strijders zich dan onder burgers zouden mengen, maar Israël zou moeten gaan inzien dat een gedemilitariseerde zone, met VN-controleposten, het begin kan vormen van een georganiseerde ontwapening.
Te stil
België mag zich in dit debat niet onbetuigd laten. De vorige regering-De Croo organiseerde nog voedseldroppings boven Gaza terwijl ze ijverde voor de vrijlating van gijzelaars.
De huidige regering-De Wever blijft te stil.
Nochtans hebben we op EU-niveau met Hadja Lahbib een Belgische commissaris die, bevoegd voor humanitaire hulp en crisisbeheer, krachtige instrumenten in handen heeft om een verschil te maken.
Een jonge Palestijn die vandaag honger lijdt zal, bij wijze van spreken, tien keer meer kans maken om later gerekruteerd te worden door terreurbewegingen als Hamas dan een jongere die zich een buitenwereld herinnert die voor eten en onderdak zorgde.
Voedselveiligheid bieden is dus meer dan een humanitaire plicht.

Bron: De Morgen