Geen enkele ‘Godvergeten’-getuige mag naar ontmoeting met paus – Kerk heeft de slachtoffers zorgvuldig gescreend

Rik Devillé (Werkgroep Mensenrechten in de Kerk): ‘Echte dialoog tussen de paus en de meerderheid aan slachtoffers? Klopt niet.’ Beeld Photo News

Geen enkel van de slachtoffers die zich manifesteerden in het Canvas-programma Godvergeten, bij priester Rik Devillé of bij advocaat Walter Van Steenbrugge, zijn welkom op de geplande ontmoeting met de paus.

Douglas De Coninck – De Morgen


Vrijdag maakte het Vaticaan het programma bekend van het bezoek van paus Franciscus aan ons land, van 26 tot 29 september.

Daarin is sprake van een “pastorale ontmoeting met slachtoffers van seksueel misbruik”.

Een rondvraag onder vertegenwoordigers van slachtoffers die aan bod kwamen in of naar aanleiding van het Canvas-programma Godvergeten laat zien dat geen van hen is uitgenodigd.

Het was de maatschappelijke ophef rond dit programma dat de Antwerpse bisschop Johan Bonny in december deed aankondigen dat hij zou ijveren voor zo’n ontmoeting.

“Geen van onze mensen is uitgenodigd”, zegt priester Rik Devillé van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk (WMK).

Hij was het die de afgelopen jaren 1.900 getuigenissen verzamelde van slachtoffers van seksueel misbruik in een kerkelijke context, en zijn boek In de naam van de vader lag aan de basis van de meermaals bekroonde tv-reeks.

“Wij hebben de bisschoppen aangeschreven en concrete voorstellen gedaan en daar is nul reactie op gekomen”, zegt Devillé.

Ook Walter Van Steenbrugge, advocaat van 140 slachtoffers, zegt van geen enkele uitnodiging weet te hebben.

“Dat verwondert mij ook niet. De kerk kent in dezen geen schaamte.”

Vergiffenis

Na de aankondiging door Bonny organiseerde de WMK op 24 februari in Buizingen een ontmoetingsdag met een honderdtal slachtoffers en de makers van Godvergeten.

Daar rees het idee om de paus te vragen 34 minuten te zwijgen en te luisteren. Met 34 als symbolisch getal van 1 seconde voor elk van de 1.900 getuigenissen.

Het voorstel werd per brief overgemaakt aan de bisschoppen, die een goede ontvangst bevestigden.

Volgens Rik Devillé vond op zaterdag 15 juni in het bijzijn van bisschop Bonny in een pastoraal centrum in Antwerpen een bijeenkomst plaats met een tiental zogenaamde “kerkvriendelijke” slachtoffers.

“Er zijn mensen die hun daders en de kerk vergiffenis hebben geschonken”, zegt Devillé.

“Deze mensen verdienen net zo goed respect en ondersteuning. Maar doen alsof er plots ruimte zou zijn voor werkelijke dialoog tussen de paus en de overgrote meerderheid aan slachtoffers, dat klopt helemaal niet. De kerk screende zorgvuldig alle slachtoffers.”

Vertrouwensband

Vorige maand zeiden leden van de WMK uit de vraagstelling in een online enquête onder slachtoffers door de kerkelijke vzw Dignity al te kunnen afleiden dat er werd gewerkt aan een zorgvuldige screening van wie de paus onder ogen zou krijgen en wie vooral niet.

De woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie zei toen dat er “geen sprake van is om bepaalde mensen uit te sluiten”.

Nu zegt Peter Haegeman, een andere woordvoerder van die conferentie, dat het hem zou verwonderen als dat uiteindelijk toch het geval zou zijn.

“Door de aard van het dossier moet deze ontmoeting in discretie kunnen verlopen”, zegt hij.

“Een pastoraal gesprek veronderstelt een vertrouwensband tussen de herder, de paus dus, en de slachtoffers.”


Rik Devillé (Werkgroep Mensenrechten in de Kerk): ‘Echte dialoog tussen de paus en de meerderheid aan slachtoffers? Klopt niet.’ Beeld Photo News
Rik Devillé (Werkgroep Mensenrechten in de Kerk): ‘Echte dialoog tussen de paus en de meerderheid aan slachtoffers? Klopt niet.’
Beeld Photo News

In naam van de Vader
Godvergeten misbruik in de kerk
Het misverstand
De laatste dictatuur


Lees alle berichten in deze categorie


Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven