
Programma 2025
Woensdag 30 april
18.30 uur Stoet door Buizegem
Samenkomst van de stoet op het Sint-Goriksplein met Meneerke van Buizegem in de koets, samen met de boogschuttersgilde, de Kring voor heemkunde, de Red Hackle Pipe Band en onze Edegemse reuzin Manke Lies, de notabelen en vooral de (al dan niet verklede) wijkbewoners.
De stoet trekt door de straten van de wijk om te eindigen aan ’t Forum.
Iedereen welkom om mee op te stappen,
alleen of in groep, verkleed of niet verkleed.
De best verklede persoon of groep krijgt een verrassingsgeschenk.
19.30 uur • Toneeltje
Komt de nieuwe kerk in Buizegem?
Niet te missen.
Welke uitvluchten en fake news verzint Meneerke ditmaal?
Een lichte komedie eindigt – hoe kan het ook anders – met de ophanging van Meneerke van Buizegem met dank aan Leo Van Tilborg
voorzitter Theaterwerkgroep Aorta
voor de tekst.
20.15 uur • Zingend Buizegem
Aangevoerd door enkele voorzangeressen en -zangers, en begeleid door Luk Vanhoof, zingen we samen op volle kracht swingende en beklijvende liedjes.
Jullie kennen de teksten niet van buiten?
Wij ook niet.
Daarom zijn er voor iedereen tekstboekjes.
Tijdens de pauze kunnen de aanwezigen genieten van een lekker stukje taart.
Bron: vzw ’t Forum

De sage
De oorspronkelijke eerste kerk van Edegem bevond zich op het grondgebied van Buizegem, een gehucht van het huidige Edegem.
Toen deze kerk voor een paar honderd jaar afbrandde, eisten de bewoners van Edegem – het huidige centrum – dat de kerk zou opgebouwd worden te Edegem, omdat daar veel meer mensen woonden dan in Buizegem.
Daar moet heel wat kabaal zijn gemaakt toentertijd tussen de mensen van Edegem en Buizegem, om de kerk te krijgen waar zij ze liefst zagen.
Tenslotte hebben die van Edegem het pleit gewonnen, want de nieuwe kerk, de huidige St.-Antoniuskerk, werd opgetrokken te Edegem, tot grote verontwaardiging van de mensen van Buizegem.
Hun verontwaardiging ging vooral uit naar Mijnheer van Buizegem, die de cijnshoeve ‘Buizegem’ bewoonde, die afhing van de kasteelheer van Cantincrode.
Zij verweten Mijnheerke van Buizegem, dat hij hun belangen niet genoegzaam had verdedigd en dat hij de schuld was dat de nieuwe kerk te Edegem werd opgetrokken.
Om aan hun verontwaardiging lucht te geven, hebben zij een levensgrote, aangeklede pop gemaakt, die op een lange staak van ca. 10 m aangebracht en vervolgens in de hoogste boom van Buizegem geplaatst, zodat die pop boven huizen en bomen uitstak en van verre zichtbaar werd gedurende de ganse maand mei.
De pop had een arm gestrekt en deze wees naar de plaats waar de kerk van Buizegem had gestaan. Door die pop werd de Heer van Buizegem aan de kaak gesteld en daarmede wilden die van Buizegem bedoelen, welk de houding van de heer van Buizegem moest zijn geweest en waar de kerk had moeten staan : dààr en nergens anders.
Dat we hier voor een historische sage staan, d.w.z. een uit het volk opgekomen verhaal met een historisch bestanddeel, dat door de fantasie werd uitgebreid of gewijzigd, lijdt geen twijfel.
Wij zijn de mening toegedaan, dat sage en gebruik iets meer dan 100 jaar oud zijn.
Nadat het gebruik enigszins in verval was geraakt, namen de bewoners van de Buizegemhoeve tijdens het interbellum (de periode tussen de twee wereldoorlogen) het initiatief om het feest nieuw leven in te blazen.
Nu wordt ‘Meneerke’ ieder jaar op 30 april feestelijk in de boom gehangen op het recreatiedomein Romeinse Put onder toezicht van het gemeentelijk feestcomité en met medewerking van de Edegemse Kring voor Heemkunde en andere lokale verenigingen.
Bron: Dr. R. Van Passen, Geschiedenis van Edegem, 1974 Edegem, p. 66.
Bron: Gemeente Edegem
